image_pdfimage_print

Haideți să vă spun un secret pe care puțini români îl știu: Românilor nu le place de alți români!
Nu, nu sunt sarcastic și nici nu am descoperit apa caldă. Că oamenii sunt invidioși pe succesul altora, e o trăsătură umană. Că românilor le place să fie cârcotași e iarăși știut. Dar nu realizezi cât de mult disprețuiesc românii alți români până nu te muți în altă țară și vezi de la distanță, total neimplicat, cum se comportă românii cu alți români.
Vreau să vă dau doar câteva exemple recente:

Patriotism, dar doar pe banii statului

Ion Țiriac e o legendă a tenisului românesc. Nu e însă doar o legendă de pus în vitrină ca amicul și fostul său coleg Ilie Năstase ci și un om de afaceri de succes.
Și dl. Țiriac a făcut atât de mult succes încât a construit un patinoar privat în nordul Bucureștiului pentru români. Ba a ajuns și președintele Federației Române de Tenis. Mare patriot, mare român!
Dar dl. Țiriac e în același timp și un om care face afaceri cu statul: vrea să contruiască grădinițe private pe banii statului român, pentru că de ce nu!
Recent, tot omul de afaceri Țiriac a fost printre cei care au blocat construcția căii ferate care ar trebui să lege Aeroportul Henri Coandă de București (via Money.ro):

Proiectul construcției liniei de cale ferată care va uni Gara de Nord de Aeroportul Otopeni a fost întrerupt, au declarat pentru Money.ro surse judiciare. Curtea de Apel București a decis vineri, 11 octombrie, oprirea imediată a lucrărilor la acest proiect. Decizia este executorie, însă poate fi contestată la instanța superioară.

Ce îl deranjează pe Ion Țiriac? Păi iată ce zice (tot Money.ro):

Recent, Ion Țiriac, cel care a investit 3 milioane de euro în patinoarul de la Otopeni, a anunțat că va fi nevoit să demoleze construcția, pusă în funcțiune în 2016, pentru că este situată foarte aproape de noua cale ferată. ”Nu pot lăsa copiii cu trenul pe deasupra. Pe mine mă stupefiază infantilitatea organelor care sunt responsabile pentru așa ceva. Faptul că încă nu se știe proiectul. Dacă trenul trece printr-un butoi sau se fac doar două garduri fonice. Am fost la Minister, fără niciun rezultat. Dacă e așa și se face acest tren, tot acest proiect cade. Trebuia să fie o piscină olimpică, apoi sala Nadiei de gimnastică. Apoi un centru de tenis cu 30 de terenuri. Cu cămin de 40-50 de camere. Așa voiam. Acum patinoarul e închis. Nu pot da drumul în aceste condiții! Unde mergem? Nu știu!”,

Aparent nu poate lăsa copiii cu trenul pe deasupra. Ce înseamnă asta? Habar nu am. În Marea Britanie trece trenul la 5 metrii distanță de case, în debleu-uri special pregătite sau cu garduri fonice. În schimb dl. Țiriac știe sigur că acel tren ar fi o problemă. Ba mai mult, toate acele investiții pe care plănuia să le facă…evident că nu le va mai face din cauza trenului.
Ce anume e așa nasol la trenul acesta de nu poate să mai construiască piscina aia olimpică? Sau terenurile de tenis? Probabil dl. Țiriac se teme că va scădea valoarea terenului pentru că trece trenul pe acolo. Sau poate vrea despăgubiri pentru scăderea valorii terenului.
Ei bine, când mai ziceți că PSD e de vină că nu avem tren aeroport – București…mai citiți presa.

Vrem să se întoarcă românii în țară…dar nu pe voi

Mai țineți minte când se făcea mișto de oamenii plecați la muncă în Italia sau Spania? ”Căpșunari” dacă mergeau în Spania sau ”Spălători de funduri” ori ”La cules de portofele” în Italia.
Ei bine, în ultimii 2-3 ani piața muncii a cam rămas fără oameni așa că ar fi buni românii ăia de care se făcea mișto la greu înainte. Doar că atunci când ești politician crescut într-un anumit spirit e mai greu să accepți că ai nevoie de toată lumea. Gen băieții de la USR (via Mihai Vasile)
În cazul în care nu aveți chef să citiți ce e mai sus atunci faza e cam așa: postarea celor de la USR făcea referință la faptul că România are nevoie doar de absolvenții cu studii superioare care au emigrat pentru a ”reconstrui România”.
Știți ce e ciudat? Că băieții ăia deștepții cu doctoratele belea sunt în România, nu în afară. Și că economia României are la fel de multă nevoie de oameni cu studii superioare cum are nevoie de instalatori și electricieni. Dar vorba aia…atât s-a putut…

Marș la muncă

Și acum că tot a trecut moțiunea au reapărut articolele alea cu ”j” de milioane de români nu au lucrat niciodată, gen ăsta de la Digi24:

În România sunt 12.300.000 de oameni cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani, adică persoane care ar putea, cel puțin teoretic, să muncească.
13% dintre ei, adică 1.680.000 nu au lucrat niciodată, arată datele Eurostat. Dintre cei care nu au avut vreodată un loc de muncă cei mai mulți, 900.000, au studii medii.

Știți ce e jenant aici? Că sunt oameni plătiți să producă știri de genul ăsta. De la un algoritm dubios m-aș aștepta să producă astfel de chestii, dar literalmente o persoană care respiră. vorbește și gândește s-a gândit să scrie chestie asta în condițiile în care:

 • România e o țară cunoscută pentru munca la negru
 • Din România s-a emigrat și se emigreză în continuare în draci
 • De ce aducem filipinezi dacă există 1,68 milioane de români care nu au muncit niciodată?

Nu trebuie să ai diplomă de facultate să știi chestia asta. Cu toate astea oamenii din presă nu fac legătură între emigrație și oameni care există doar pe hârtie. Hai să o mai zic odată:

NU EXISTĂ 1,68 MILIOANE DE ROMÂNI CARE NU AU LUCRAT NICIODATĂ ÎN ROMÂNIA!!!!!!!!! ĂIA SUNT OAMENI CARE AU LUCRAT LA NEGRU SAU EMIGRAT ȘI APAR DOAR PE HÂRTIE!!!!!

Dracu, probabil și eu figurez în continuare pe vreo listă ca om care ar putea să lucreze și nu o face.
Ce mă râcâie cel mai tare e că deștepții României vor folosi cifrele astea ca să ne explice ei cum trebuie să fie mai duri împotriva asistaților sociali, pentru că de aia nu se găsesc muncitori.

Români bravi ideologic contra români imaginari leneși!

De ce facem asta?

Toată lumea face chestia asta: americanii mai trag o revoltă zdravănă ocazional, francezii dau foc la mașini și ghilotinează nobilii și așa mai departe.
Dar e ceva special la românii care încearcă să pună bețe în roate altor români. Noi nu avem istoria, banii sau norocul francezilor sau americanilor. În loc să încercăm să ne punem rapid pe picioare până nu se trezesc iar rușii că ei sunt a 3a Romă sau mai știu eu ce alte vise umede geopolitice noi ne tăiem singuri craca de sub picioare.
Și da, știu povestea, fiecare are o scuză bună pentru ce face:

 • Țiriac poate vrea să își protejeze investițiile sau să mai negocieze ceva,
 • USR targetează doar publicul de care îi pasă,
 • Digi24 încearcă să vândă publicitate publicului de dreapta.

Toată lumea are tot timpul o scuză foarte bună pentru ceea ce fac. Și dacă ar fi vorba de români obișnuiți aș înțelege. Dar toți se bat cu pumnul în piept că ei sunt români adevărați și vor binele țării!

 • Țiriac salvează de unul singur tenisul deși se țigănește cu BNR pentru câteva terenuri de ani de zile și nu se contruiește nimic altceva
 • USR o arde cu ”Fericiți în România”, dar vrea doar românii cu studii superioare
 • Digi24 o dau cu imparțialitate și alte manele din astea.

Toată lumea are interesul public în gură până trebuie să facă efectiv ceva. Apoi încep să curgele scuzele…

Spune și altora

4 Comments

 1. Un banc despre români:
  Bula vizitează iadul. Vede doua cazane cu smoală care fierbe. Pe marginea primului cazan o grămadă de draci cu furci, lângă al doilea niciun drac. Bula il întreabă pe Scaraoțchi ce e cu cazanele alea. Scaraoțchi ii răspunde că în primul cazan sunt fierți evreii. Ăștia de suie unul in carcasa altuia că sa iasă din cazan și de aia stau dracii pe margine sa ii împingă cu furcile la loc. Atunci Bula întreabă de ce nu sunt draci lângă al doilea cazan. Scaraoțchi ii răspunde că nu e nevoie că acolo fierb românii. Numai sa incerce unul sa iasă din cazan că imediat il trac la loc aia dinăuntru…
  Lăsând gluma la onparte:
  1. Il înțeleg pe tiriac, omul e extrem de șmecher și ar vrea bani din orice. În plus are și suficientă bani încât să aibă acces la justiție. Pe bune, deși calea aia ferată e facuta efectiv “pe genunchi” daca in locul lui țiriac ar fi făcut plângere niste particulari justiția nu ar fi suspendat nimic. Pe țiriac il interesează doar sa mai obțină niste bani de la statul român. Și pentru asta e bună și justiția pe care o apărăm. Bineînțeles că în numele “interesului național” I se va face o oferta de nerefuzat. Iar meciurile din campionatul european de vor desfășura la București cum am stabilit. Apropo nu prea vad de ce s-a băgat românia în treabă cu campionatul european, sincer e o pălărie cam prea mare.
  2. USR so PLUS sunt niste partide cu “ochi albaștri”. Mi-este groaza când mă gândesc că intr-o zi s-ar putea să ajungă la guvernare. Valcov și Orlando Teodorovici par profesioniști pe lângă ăștia.iar Ioana garlic Petrescu este de pe alta planeta. Iar prin retorica lor usr și plus întrețin niste așteptări nerealiste.
  3. Digi24 e o varianta hipstereasca a Antena 3. E clar că au un public țintă urban corporatist sau cu tendințe de genul asta. Că sa nu spun că sunt acolo “profesionisti” care în cel mai bun caz dau in gropi. De exemplu Stelian muscalu că sa nu il menționez pe eminentul critic de film și expert in tenis CTP, un fel de Brucan 2.
  Ce ne rezerva viitorul? Pakistanezi. Mulți, fără număr. Deja am văzut grupuri mari (30-40 de persoane) lucrând pe doua șantiere centrale din București. E un început. Nu putem ști cum va fi în 10 ani. E bine, e rău? Deocamdată eu zic că e rău, Romania și poporul român nu par a avea puterea de a integra/asimila un număr foarte mare de imigranți atât de diferiți ca mentalitate. Nu sunt rasist sau naționalist dar chiar cred că romania și popurul român sunt in pericol. Demografic in primul rand și abia apoi economic. Daca deschizi ușa larg imigrației așa cum cere “mediul de afaceri” și cum cere USR in cateva zeci de ani vei fi copleșit de imigranți care nu se vor integra ci de vor enclaviza. Și trebuie să fii naiv sa crezi că odată ajunși în Europa vor adera instant la “valorile europene” care or fi alea că digi24 le tot promovează.

  1. Ha ha, un știam bancul, dar merge la fix!
   Da, puncte valide, fiecare își vede propriul interes în țara asta, deși toți se bat cu pumnul în piept că sunt patrioți. Dedublarea pare să fie trăsătura fundamentală a românului. E adevărat, ne-a ajutat să supraviețuim sub turci și comuniști, dar zău că aș vrea să mai văd și oameni sinceri în țara asta. Gen:
   – Țiriac să spună: ”mi se rupe de trenul vostru, eu vreau bani!”
   – USR: ”nu ne interesează săracii, nu ne plac, sunt murdari și miros”
   – Digi24: ”Publicul nostru se simte comfortabil doar când e pupat în cur cât de mult muncește și cât de trântori sunt alții”
   Admir ziare precum New York Times care la începutul campaniei electorale pentru prezidențiale spun: noi îl susținem pe X. Nu bullshituri cu ”suntem imparțiali, dar zicem de bine doar de cutare”.

  1. Suntem un popor care sufera de amnezie in primul rand. O generatie intreaga rupta de la sat si adusa la oras pentru a lucra in fabrici care a ramas fara busola morala. De acolo se trage exceptionalismul, dar si pesimismul a 2 generatii. Partea buna e ca noua generatie nu are astfel de dileme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *