De ce România e țara cu cea mai mică diferență între salariile femeilor vs. bărbaților

image_pdfimage_print

Poate ați văzut știrea asta zilele astea:

România este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mică diferenţă între salariile femeilor şi cele ale bărbaţilor, conform unei statistici publicate astăzi de Eurostat. Româncele câştigă doar cu 5,2% mai puţin, în timp ce pe primul loc în topul diferenţel

Am văzut multe reacții pozitive la știrea asta, de genul: uite ce mișto sunt femeile din România, rup clasamentul când vine vorba de câștiguri. Au fost câteva reacții mai rezervate, inclusiv la cei de la ProTV, care spun:

Totuşi, specialiştii în resurse umane spun că nu avem motive de bucurie. România rămâne una dintre ţările europene cu cele mai mici salarii, astfel că diferenţa mică se explică prin faptul că şi femeile şi bărbaţii câştiga…cam la fel de puţin.

Aș vrea în primul rând să remarc cât de triști sunt cei de la știrileprotv.ro care vin cu chestii de genul ”specialiștii în resurse umane spun că”, fără să dea un link către acei experți care spun asta. Nici măcar nu dau link către acel studiu, pur și simplu scot acele cifre din aer.

Eu sunt băiat de treabă în schimb și dau linkuri așa că dacă aveți curiozități statistice puteți citi direct de la sursă, adică de pe site-ul Eurostat, de unde puteți lua și tabele în excel cu datele celorlalte țări. Puteți de asemenea găsi o reprezentare vizuală a datelor faină aici. Spre deosebire de ProTV eu nu trăiesc cu spaima că oamenii vor da click pe linkuri și vor descoperi că alții scriu articole mai bune.

Cauzele diferenței mici

Revenind însă la subiect, știți care e problema cu afirmațiile de mai sus? Nu prea țin dacă ne gândim că venitul mediu în România e mai mare, de exemplu,  decât cel din Bulgaria, dar totuși în Bulgaria diferența de salarizare e ceva mai mare. Deci doar nivelul mic al venitului nu explică neapărat diferența asta. Cauzele sunt ceva mai greu de intuit, dar am să le detaliez mai jos:

  • salariul minim pe economie – un număr uriaș de oameni în România câștigă salariul minim pe economie sau mai puțin (contract cu normă parțială). Andreea Paul profesor universitar la ASE și membru PNL vorbea în 2015 despre 2,4 milioane de români cu salariul minim pe economie sau mai mic. În 2017 Mădălina Popescu, cercetător ştiinţific în cadrul INCSMPS spunea că în România 1,3 milioane de angajaţi sunt plătiţi cu minimul pe economie. Din păcate nu spune nimic despre numărul celor plătiți pe bază de contract cu normă de lucru parțială. Dacă ne raportăm la un număr total de salariați între 4,5 și 5,5 milioane (iarăși depinde cum numeri) vedem că între 25% și 50% dintre angajații din România câștigă salariul minim pe economie sau chiar mai puțin. Iar salariul minim pe economie nu discriminează între femei și bărbați, e același!
  • număr de angajați în sectorul de stat – Văd că nimeni nu a făcut remarca asta, deși e foarte importantă: avem un sector public disproporționat de mare în comparație cu alte state europene. Iar când vine vorba despre salarizarea sectorului public ea se face în baza unor grile de salarizare care nu fac distincție între sexe ci mai degrabă între instituții, ministere sau poate activități. În interiorul aceleiași instituții însă doi oameni, bărbat și femeie vor avea cam aceleași salarii în condiții de vechime similară. Despre câți oameni vorbim? La nivelul lunii mai 2017, când s-a făcut ultima numărătoare oficială în administrația publică din România erau 1,199,145 oameni. Oamenii care lucrează în administrație câștigă de regulă mai mult decât minimul pe economie, prin urmare acest 1,2 milioane ar trebui adăugat la cifrele de mai sus. Ar rezulta între 2,5 și 3,6 milioane de români dintr-un total de 4,5 – 5,5 milioane cu salarii egale când vine vorba despre remunerarea bărbați vs. femei.
  • outsourcing-ul din economie – Aici e altă chestie interesantă despre care nu vorbește nimeni și în legătură cu care, din păcate, nu pot nici eu să vă dau prea multe informații statistice: salariile din outsourcing. Sunt multe companii care și-au deschis centre aici în căutare de salarii mai mici decât în Vest, de unde s-au mutat. Aceste companii vin în România cu grile de salarizare destul de clar stabilitate din care foarte rar ies. Companiile astea nu dau doi bani dacă ești femeie sau bărbat, salariul primit se negociază în limita grilei de salarizare și cam atât pentru majoritatea joburilor disponibile. Și aceste companii angajează un număr considerabil de oameni în economia României și chiar îmi pare rău că nu există studii cu privire la cât de mare e piața de outsourcing la noi în țară. Pot să vă spun însă că doar Oracle în România are 4.500 de angajați. Accenture avea în 2016 2.700 de angajați, IBM avea 2,800 de angajați și tot așa.

Concluzii și reacții

Oricât de mult am vrea să credem că femeile din România sunt mai puternice, mai frumoase și mai independente decât cele din restul Europei, adevărul e ceva mai trist: nu doar că nu sunt, ba dimpotrivă statisticile astea spun fix invers: inițiativă profesională în România e una din cele mai scăzute din Europa.

Structura economiei României și salarizarea pe bază de grilă face ca aceste diferențe să fie foarte mici. Știu că nu e explicația plină de glorie la care vă așteptați, dar nu a zis nimeni că adevărul e la fel de senzațional ca SF-ul.

Sau poate că tot ce v-am spus eu mai sus e o prostie și doamna asta de mai jos are dreptate (via ZF):

“În România există o lege care spune că, la muncă egală, plata trebuie să fie făcută egal, indiferent de sex, iar punerea în aplicare a acestei reglementări de către angajatori a condus astfel la un impact pozitiv pe piaţa muncii”, a explicat Virginia Oţel, preşedintele PWN România (Professional Women’s Network), o asociaţie profesională care susţine dezvoltarea profesională a femeilor.

Dap, adevărul e că țări cu apă caldă gen Marea Britanie sau Germania nu au o astfel de legislație inovatoare care a fost inventată de români încă de pe vremea dacilor, odată cu laserul și tunelurile prin Bucegi.

Până acum anul 2018 arată bine pentru femeile din România: cea mai mică diferență salarială din Europa, prima femeie primar al capitalei, prima femeie premier al României :).

Daniel
Sursa pozei din cover: https://www.flickr.com/photos/notionscapital/15297085447
 

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *