România e țara lui ”Avem de toate” doar în declarații

image_pdfimage_print

România e o țară săracă. Tot repet asta pe unde apuc, dar lumea nu vrea să mă creadă. Trăim cu impresia că suntem săraci din cauza corupției, dar adevărul e că suntem săraci și cam aia e. Din bruma aia de bani pe care o avem o parte se fură e adevărat, dar asta nu schimbă cu nimic faptul că suntem încă la coada vacii în Europa.
Impresia asta că ar fi bani e împinsă de la spate inclusiv de politicieni, care declară mândri că ”avem de toate”, în timp ce spitalele strâng bani din donații pentru că Guvernul a uitat să le spună și lor că au de toate. Și pentru că eu nu vorbesc din impresii, puteți să vă uitați la cifre să vă convingeți:

Cheltuim cel mai puțin din UE ca procent din PIB pe sistemul sanitar. Și ca să nu fie discuție, banii aceștia includ și echipamentele alea luate la suprapreț, spitalele construite cu șpăgi și așa mai departe. Chiar și cu șpăgi, parandărături și alte nasoale cheltuim cel mai puțin din UE! Și pentru că ne place să ne uităm mereu la vecini, cu 5,2% din PIB cheltuim cu 56% mai puțin decât Bulgaria!

Dacă ne uităm la cheltuieli / cetățean suntem iarăși ultimii cu 494 euro /an cheltuiți pe sănătate. Din nou, aceștia sunt banii oficiali, cei din care se trag apoi șpăgi, parandărături și echipamente medicale și sanitare la suprapreț. Bulgaria cheltuie 591 euro / cetățean adică cu aproximativ 20% mai mult!
Repet: România e o țară săracă! Haideți să plecăm de la prezumția asta ori de câte ori auzim că vine ceva nasol peste noi. Vreți autostrăzi? Trebuie tăiat de undeva sau colectați mai mulți bani din taxe! Vreți sănătate? Trebuie tăiat de altundeva sau colectați mai mulți bani din taxe!
P.S: nu știu cum se face că ori de câte ori aud chestia asta cu ”avem de toate” mă gândesc la una din două chestii. Ori melodia asta de la Planeta Moldova:

Ori melodia ”Nu mă dau pe orișicine” a lui Florin Salam. Ce e fascinant la melodia lui Salam e că versurile ei ilustrează perfect atitudinea a numeroși oameni politici:

Are de toate.. are de toate…
Are putere.. si are spate…
Si-are un tata cu noroc… sa fac bani cat sta pe loc..

Enjoy:

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *