În România poți fi sărac și când muncești

image_pdfimage_print

Cei de la Eurostat public frecvent tot felul de statistici interesante. Una din ele mi-a sărit în ochi în mod deosebit pentru că punea România în capul listei. Și evident că nu era genul de listă pe care să vrei să o conduci. Statistica era următoarea (via pagina de Facebook a Eurostat):

Pe românește cât la sută dintre oamenii care muncesc sunt în continuare expuși riscului de sărăcie. Din păcate cel mai mare procent este în România, unde aproximativ 15% dintre salariați intră în această categorie.
Dacă sunteți atenți la grafic s-ar putea să vă mai sară și altceva în ochi: pe locul doi nu se află vreo țară est-europeană ci Luxemburg, una din cele mai bogate state membre ale UE. De ce? Pentru că Luxemburg e unul din centrele financiare ale Europei și din cauza asta e o țară teribil de scumpă. Chiar dacă salariul în Luxemburg e mai mare decât în Bulgaria spre exemplu, din cauza costurilor cu viața o parte surprinzător de mare a populației nu se descurcă cu banii.
Altfel spus, sărăcia în România e diferită de sărăcia în Luxemburg. Sărăcia în România înseamnă că s-ar putea să nu ai ce pune pe masă. Sărăcia în Luxemburg înseamnă că deși nu ai riscul de a muri de foame, s-ar putea să nu ai bani suficienți de chirie spre exemplu sau să îți permiți să mergi la dentist.
Așadar în ciuda discursurilor venit din partea majorității partidelor politice românii nu sunt săraci pentru că sunt leneși. Ba dimpotrivă sunt săraci și când merg la muncă.

Spune și altora

5 Comments

 1. Ideea asta toxica cum ca romanii sunt lenesi si prefera sa stea pe ajutoare sociale decat sa munceasca a adus-o Basescu in perioada in care masurile luate in timpul crizei erau nepopulare. A reusit sa invrajbeasca romani contra romanilor, acelasi om care de altfel invita lumea sa se care afara daca nu le place aici. Cand Firea spune ca “daca nu va place in Bucuresti, valea” ia foc toata lumea, la Base asta s-a cam uitat, ca inca vad oameni care il plang ca na, asa e romanul, duce mereu dorul unui tatic care ia constitutia in buzunar si joaca x si zero pe ea. Dar nu e mai putin adevarat ca nu pot arunca vina doar in carca lui, el doar a aruncat momeala, daca romanul nu ar fi suferit de ura profunda fata de ala de langa el nu ar fi prins. Mai incerc si eu din cand in cand sa explic oamenilor ca nici macar nu ne comparam cu aia din Vest (ca vrem o tara ca afara, nu?) in ceea ce priveste ajutoarele, ca afara nu te cruficica lumea social daca esti intr-o situatie de genul asta, ca atunci cand vezi pe la stiri sumele alea umflate magarii de la digi pun la socoteala si alocatii, indemnizatii de maternitate si alte cheltuieli absolut firesti intr-o societate civilizata a secolului XXI. N-am cu cine, “putorile care nu merg la munca”, “trantorii care stau la carciuma si nu vor sa munceasca”, fiecare stie cate UN caz de individ care efectiv nu vrea sa munceasca si e clar ca daca ala face asa, el e si regula (intre noi fie vorba am vaga banuiala ca exemplul ala in multe cazuri e fictiune). Oameni care, altfel, merg in fiecare duminica la biserica, sharuiesc cazuri cu adoptii de animale, buni samariteni cum ar veni. 🙂

  1. Nu e doar la noi chestia asta cu ura impotriva asistatilor sociali. Americanii si britanicii o practicau din anii 70 (Reagan si Thatcher). Daca imi aduc aminte bine chestia asta cu asistatii sociali era subiect de dezbatere inca de pe vremea lui Tariceanu, dar e posibil si Basescu sa o fi folosit-o in timpul campaniei pentru PMB.
   Inteleg perfect frustrarea insa, ma uit la ajutoarele sociale acordate in Marea Britanie si nu imi vine sa cred. Acolo poti primi inclusiv locuinta gratuita (nu toata lumea, dar sunt cazuri cu mame singure cu venituri mici care locuiesc in ”council house”). La noi asa ceva e imposibil.
   Ba mai mult romanii vor sa taie inclusiv ajutoare sociale ce nu exista (lumea are impresia ca ajutorul social pe persoana e pe la 700-800 lei) si de la oameni care nu exista (beneficiarii de ajutoare sociale sunt doar in numar de cateva sute de mii in toata Romania).

  2. Ceva îmi zice că lucrezi într-o corporație 😁 pentru că și eu mă lovesc fix de discuțiile astea cum că săracii nu lucrează, când de fapt salariile sunt mici, asistența socială are un procent mai mic decât media UE. Asta pe lângă altele gen taxe mici pe proprietate, dar vrem civilizație. Dar așa se întâmplă când te trezești cu salariu mare, dar nu pricepi in totalitate mecanismul prin care ai ajuns sa ai acel salariu. Sincer mă gândesc că dacă ar aparea un om politic cu carisma pe partea asta de extremă dreaptă se alege praful de democrație în România.

   1. Am lucrat in corporatie suficient incat sa aud discutiile astea zilnic. Momentan am luat pauza de la corporatie, dar feedul de facebook imi e plin de fix aceleasi idei.
    Si da, ai dreptate, e nevoie de cineva carismatic si de amenintarea ca vin comunistii si nationalizeaza toata averea romanilor (adica iphone-ul in rate si Volswagenul SH) si va avea voturi destule. Dar e un fenomen global, nu doar in Romania. Uita-te in SUA: Bernie Sanders e considerat Satana economiei desi in Europa ar fi un politician de centru, centru stanga. Vom avea discutiile astea din ce in ce mai des in anii care vin.

    1. Sanders e doar reversul medaliei personajului de care te temi, aka cineva carismatic care considera ca milionarii sunt un pacat capital care nu ar trebui sa existe, un simpatizant comunist care promoveaza ura de clasa de cand era tanar si care in timp nu a facut altceva decat sa isi cosmetizeze putin ideologia ca sa atraga mai usor electorat tanar. Nu, nu ar fi centru nici in Europa, nici centru stanga macar. De ce e mai de temut personajul din comentariul tau decat unul cu ideile astea retrograde? Sunt doua fatete ale aceleiasi monede, fiecare la fel de periculos. Sanders se bucura de mai mult succes doar pt ca isi promoveaza ideile in randul tinerilor intr-o tara care nu a fost atinsa de bezna comunismului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *