Pas cu pas România își continuă drumul spre extremism

image_pdfimage_print

Pe 3 iulie 2019 publicam pe blog un articol despre cum extremismul începe să își facă apariția în România. Atrăgeam atunci atenția că extremismul nu e ceva ce apare dintr-odată, ci e un process care pleacă de la poziții ceva mai moderate, dar gradual ajunge într-un punct în care trece în spectrul violenței.

La momentul respectiv stindardul extremismului era purtat de PSD și USR:

S-a ajuns într-un punct în care atât cei de la putere (a se vedea declarația deputatului ”Mitralieră”) cât și cei din Opoziție (a se vedea alde Caramitru jr) au discursuri împinse către marginile libertății de exprimare.

Caramitru junior era în discuție atunci cu o liberală pe pagina de Facebook care zicea:

Andrei Caramitru: Știu. Trebuie sa câștigam alegerile sau – dacă le masluiesc și le fură masiv – sa le dam foc.

Și:

Crina Dobre: Imi este constant teama ca se va lasa cu morti povestea asta. Gasca psd-ista nu renunta (vezi interventiile nerusinate din PE), noi nu vom accepta sa ne distruga tara si va iesi răzbel ;).

PSD-istul Rădulescu zicea așa:

“Eu sunt colectionar, am niste arme, dar n-am tras in viata mea. Arma pe care eu o am acasa am cumparat-o, sunt si colectionar. Am spus si voi spune – daca vreodata in tara asta va mai veni comunismul, stalinismul, hitlerismul sau ceva, voi iesi in strada cu arma. Si cu asta am clarificat subiectul”, s-a justificat el.

Spuneam în acel articol următoarea chestie:

Partea proastă e că oamenii au început să se obișnuiască cu aceste lucruri. Cumva prin împingerea discursului public gradual spre extremism publicul se obișnuieste cu el.

Asta e cheia înțelegerii extremismului: niciodată nu se pleacă de la poziții extremiste, se ajunge la poziții extremiste. Hitler nu ar fi ajuns niciodată la putere spunând că va gaza milioane de evrei, rromi, homosexuali și alte grupuri. Holocaustul a fost posibil tocmai pentru că publicul a fost hrănit gradual cu ură până la punctul la care astfel de fapte abominabile au ajuns să pară acceptabile.

Din 2019 până acum extremizarea discursului politic și a societății românești s-a accentuat. Și iată că în 2022 avem un partid (AUR) pe care multă lume din mediul politic îl numește fascist, legionar, extremist etc. Toată lumea vede fantasmele extremismului în acel partid și urlă la ei.

Și totuși principalii promotori ai extremismului și violenței în politică zilele astea nu vin de la AUR ci de la PNL:

”Dacă vreodată mai aud în viața mea că mai puneți să mai sune reporteri pe nevastă-mea sau pe fii-mea vă las în căruț cu rotile, credeți-mă. Chiar dacă mă duc la pușcărie 5 ani, 6 ani, 7 ani, vă las în căruț cu rotile”, a declarat consilierul. (sursă)

Un consilier PNL a zis chestia de mai sus unui alt consilier USR din Mogoșoaia. La scurt timp după evenimentul de mai sus s-a întâmplat asta:

Încident dubios provocat de un membru PNL din Brașov. Bogdan Pintilie este vicepreședintele organizației de tineret a PNL din Brașov și un apropiat al viceprimarului municipiului Sebastian Rusu. Tânărul a postat o imagine cu Flavia Boghiu, viceprimarul USR în funcție. Imaginea o înfățișează pe Boghiu cu ochiul vânăt, liberalul subliniind că „e un pamflet” și că „rozul o prinde bine peste tot” (foto jos). (sursă)

Faptul că imaginea aceea promovând violența a fost publicată la scurt timp după evenimentul cu consiliera de la USR Mogoșoaia agresată e improbabil să fie doar o coincidență.

În ambele cazuri au fost vizate femei iar în ambele cazuri problema a fost între PNL și USR. Din păcate treaba asta nu e o simplă răfuială politică așa cum ar vrea să o prezinte unii ci o tentativă de a normaliza violența. Și se pare că s-a reușit: agresiunea (în cazul Mogoșoaia) și amenințarea cu agresiunea (în cazul consilierei de la Brașov) au provocat un pic de șoc și un pic de oroare, dar majoritatea clasei politice a dat din umeri și apoi și-a văzut de treabă.

Mai rău, Antena 3 a mers pe mesajul că victima ar fi de vină în cazul Mogoșoaia, pe sistem: o fi zis ea ceva, o fi făcut ceva, o chestie care aruncă și mai mult în derizoriu evenimentul.

Pe partea de conducere a PNL, a fost tăcere: nici Florin Cîțu, nici Nicolae Ciucă nu au zis nimic pe tema asta, măcar să condamne evenimentul.

Apropo de asta, PSD l-a suspendat pe ”deputatul mitralieră” iar șeful PSD (Liviu Dragnea) a zis că nu a fost ok ce a declarat Rădulescu:

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, ca afirmatiile deputatului social-democrat Catalin Radulescu privind protestatarii sunt foarte periculoase, iar acesta nu ar mai trebui sa aiba dreptul de a detine arme de foc. (sursă)

Prin această liniște unii ar putea înțelege că nu e un lucru chiar atât de grav sau că au susținerea tacită a conducerii. Consilierul PNL de la Mogoșoaia și-a dat demisia din PNL și din funcția de consilier, iar tipul de la PNL Brașov și-a cerut scuze. Din păcate însă chestia asta nu e suficientă și îmi e teamă că vom vedea evenimente similare în viitor.

De ce spun asta? Pentru că acel consilier PNL de la Mogoșoaia știa că e filmat și tot a zis și făcut chestii nasoale. Credeți că e întâmplare? Nu, e vorba despre transmiterea unui mesaj: știu că mă filmezi, dar nu îmi pasă, nu ai ce să îmi faci!

Și s-ar putea să aibă dreptate și să își fi făcut calculele bine, cine vede chestiile astea înțelege că sunt oameni cu care nu trebuie să te pui pentru că legea nu îi atinge.

Și totuși care e treaba?

După incidentul de la Mogoșoaia președintele USR a postat următorul mesaj:


Mesajul lui a fost bizar: un consilier PNL agresează un consilier USR iar Dacian Cioloș încheie mesajul spunând că de vină e AUR pentru că a promovat violența politică.

Dar asta nu e tot, iată-l pe Dacian Cioloș atacând AUR:

Apoi iată ce zice Dacian Cioloș după incidentul de la USR Brașov (sursă):


Ce spune Cioloș e corect, dar sesizați diferența de ton între cele două postări?

 • AUR – Atac fără menajamente la AUR pe care îi numește ”cu porniri fasciste”, cu comportament ”inspirat din Mișcarea Legionară”. AUR nu a agresat vreun membru USR.
 • PNL – partid ai cărui membrii au agresat fizic și/sau verbal doi membri USR: ”Fac un apel la colegii noștri din politică să nu se lase antrenați în această direcție”.

Ce ar trebui totuși înțeles din diferența între abordări a domnului Cioloș? Dacă ați fi puși să ghiciți care din cele două partide au agresat membrii USR după declarațiile domnului Cioloș ce ați spune?

Repet, conform dl. Cioloș AUR e partid ”cu porniri fasciste”, cu comportament ”inspirat din Mișcarea Legionară”, dar PNL agresează membrii USR iar reacția e de a face apel la calm.

Iepurele fals

Aici apare un alt factor foarte important în ascensiunea extremismului: iepurele fals. Scriam în articolul din 2019 următoarele:

Extremismul românesc interbelic a plecat la drum cu o doctrină anti-comunistă, pe care puțini ar îndrăzni să o conteste azi. Dar a sfârșit prin asasinarea a doi Prim Miniștri ai României.

În anii 30 logica era că extremismul trebuie combătut cu orice preț, chiar dacă asta duce la apariția unui extremism și mai mare:

 1. A fost identificat dușmanul ”real” – în vremea aceea era comunismul și socialismul.
 2. Pentru a combate acel extremism a fost permisă apariția unui alt extremism pe măsură: fascismul. Orice, numai să nu vină extremiștii comuniști la putere.
 3. Extremiștii fasciști comit orori – cei care le-au facilitat ascensiunea se declară formal îngroziți, dar nu fac mare lucru altfel. Ba mai rău, mulți din cei care au susținut fascismul sunt recuperați și spălați, chiar dacă nu s-au lepădat niciodată de apucăturile și istoricul lor.
 4. Istoria e crudă iar ”dușmanul real” câștigă oricum: în Estul Europei URSS impune regimuri comuniste. Chiar și în Vest social democrația (de care fugeau politicienii din anii 30) preia puterea până la finalul anilor 70, început de anii 80.

Alergând după iepurele fals al amenințării comuniste / socialiste, oamenii au întors privirea la fapte abominabile comise de fasciști / legionari și îmi e teamă să nu pățim ceva de genul ăsta din nou. Toți ochii sunt pe AUR, dar violența pare să fie momentan promovată de PNL.

Pe de altă parte impresia mea e că USR încă visează la o guvernare cu PNL. Oare încă nu au înțeles că PNL e principalul lor adversar politic?

Unde suntem?

Politica românească a devenit mai agitată și mai violentă în ultimii ani. AUR și USR sunt partide anti-sistem a căror existență se datorează unor probleme concrete din societatea românească. USR a marșat pe un mesaj antisistem care a funcționat până în punctul în care:

 1. a devenit parte din sistem, intrând la guvernare alături de PNL – principalul rival politic
 2. PSD a intrat în opoziție lăsând USR fără dușmanul în jurul căruia își construise identitatea politică

Trebuie făcută o mențiune specială și pentru PNL, aripa Cîțu, care la fel ca USR și AUR era puternic anti-sistem cât timp asta însemna să fie și anti-PSD.

AUR a preluat ștafeta de la USR și PNL continuând mesajul anti-sistem, dar cu o notă de populism și naționalism de care USR s-a ferit în general, dar pe care bucăți din PNL îl îmbrățișează de mult timp.
AUR a agitat apele cu intrarea în curtea Palatului Parlamentului și forțarea intrării în clădire. Apoi PNL face un pas spre normalizarea violenței împotriva altor partide prin gesturile de mai sus împotriva USR.

Cât despre USR, probabil că nici până azi nu realizează că au jucat și ei un rol important pe drumul acesta, prin membrii care au radicalizat discursul public, normalizând violența verbală împotriva adversarilor politici, asistaților sociali, a pensionarilor și a săracilor în general.

Pe românește, situația de astăzi nu ar fi fost posibilă fără larga participare a PNL, USR și PSD. AUR e un continuator firesc al drumului deschis de cele trei partide.

Văd că multe lume vorbește despre neutralizarea AUR. Știți cum se neutralizează un partid extremist? Sunt două metode vechi:

 1. Izolarea partidului extremist pe scena politică. Asta e o chestie care merge doar atât timp cât alte partide pot construi o majoritate fără ei.
 2. Adoptarea mesajului extremist (sub o formă sau alta) și de celelalte partide pentru a nu pierde din electorat.

De regulă punctul 1 e prima varianta încercată, dar apoi partidele trec la punctul 2. Asta înseamnă că ar trebui să ne așteptăm la o radicalizare a discursului venind din partea USR și PNL împotriva AUR pentru că cele trei partide își cam împart o parte consistentă din electorat. Deși sondajele de opinie zic altceva impresia mea e că și PSD va intra în horă la un moment dat pentru că situația economică și socială a țării plus orice fel de scandal politic vor duce la migrarea electoratului PSD spre AUR.

În acel moment toate aceste partide își vor căuta proprii vectori de imagine care să combată AUR. Se vor flutura multe steaguri naționale, mulți politicieni vor purta ie și ițari iar discursul anti-sistem va deveni din ce în ce mai prezent. Sper să mă înșel și lucrurile să nu meargă în direcția asta.

Spune și altora

5 Comments

 1. Extremismul in Romania a existat dintotdeauna si seva si-a tras-o din cauza faptului ca actuala clasa politica le-a intors spatele oamenilor. AUR,USR au aparut pentru ca o parte a societatii a ajuns in punctul in care nu mai rezista sa traiasca in dispretul politicienilor. USR era apreciat de noua clasa de mijloc care isi dorea o modernizare rapida a tarii, AUR a aparut intrucat oamenii din talpa tarii nu erau ascultati si cineva i-a bagat in seama. Pe langa asta pentru AUR a fost foarte usor sa capitalizeze imagine pe baza balbaielilor guvernului cand au impus diferite masuri sanitare. USR a avut momentul maxim in 2019 si de atunci se cam desumfla din cauza faptului ca nu au avut un program coerent.
  Violenta atat fizica cat si la nivelul discursului nu este noua in politica romaneasca, insa in societate a inceput sa creasca deoarece realistic vorbind nimeni nu risca ceva concret. Si asta se intampla pentru ca autoritatile romane ce au in vedere aplicarea legii plus sistemul de justitie put de la departare a incompetenta sau nepasare. Cazul parintelui de la Suceava care a incendiat masina educatoarei ce i-a agresat fata sexual este elocvent. Si cazurile astea o sa se inmulteasca pentru ca nimeni nu ia atitudine.
  Prin urmare mixul de discurs extremist plus violenta care apare din cauza faptului ca autoritatile lipsesc cu desavarsire vor duce la ceva foarte nasol. Ca asta face parte din repetarea unui scenariu din 2000 cu Vadim vs Iliescu o fi posibil. In acelasi timp daca nivelul frustrarii in societate o sa creasca s-ar putea ca rezultatul din 2000 sa nu se mai intample, oamenii avand tendinte irationale in aceste momente.
  O nota foarte interesanta o reprezinta faptul ca AUR nu a luat o atitudine reala pe partea facturilor din zona energiei. Si cand spun real gen niste manifestatii frumoase sau intrat peste guvern, oare de ce?!

  1. De acord.
   La faza cu facturile, din cate vad problema e mentionata des de George Simion, dar doar la nivel de constatare, nu si cu solutii.
   Pe langa faza cu facturile nu au avut niciun fel de atitudine fata de grevistii de la STB, un alt subiect delicat.
   Momentan impresia mea e ca populismul lor e de dreapta, dar orientat spre antreprenori locali. Sunt sanse mari sa nu aiba niciun fel de plan pe partea sociala si economica pentru moment. Cat timp nu sunt alegeri nici nu le trebuie un plan sau solutii concrete.

   1. @Daniel
    Una este faci un mini-activism politic alta este sa vi cu solutii. Sunt destul de sigur ca ambele partide anti-sistem vor avea o singura sansa sa-si arate valoarea dupa care vor cadea in irelevanta. USR a facut-o si foarte probabil daca va mai prinde pragul o sa fie ceva wow. AUR inca nu, dar va veni si momentul lor in care sa demonstreze ceva.
    Rezultatul cel mai frumos este ca fix partidele politice clasice vor castiga si vor veni si ne vor spune vedeti ca noi nu lasam tara pe mana oricui. Si asa va muri ideea de partid anti-sistem posibil cu niste consecinte socio-economice nasoale pentru prostul de rand, dar asta inseamna democratie nu?!

 2. România are un electorat „extremist” în zona a 30% care în diverse perioade a fost ocupat de Funar, Vadim, PD-Băsescu (s-a uitat de „la țepe în Piața Victoriei?”) chiar dacă aparent nu respectă „profilul”, căci teoretic PD era un partid „serios”. Violența a existat, pe vremea mea copii se băteau cu cureaua, violența împotriva femeilor e ceva normal… Acum probabil ies mai bine în evidență, dar ea mi se pare constantă.
  USR probabil are teme tabu, nu trebuie să lovească în PNL, în Johannis, au și ei patronii lor, de aia și devin irelevanți.

  1. Violenta politica e o chestie un pic diferita. In trecut in politica romaneasca toata lumea se cunostea cu toata lumea si nu prea era motiv pentru asa ceva. Era pe sistem Becali: “eu l-am facut zdreanta, el m-a facut oligofren, dar nu ne-am batut”.
   Intrarea USR in schema a schimbat un pic dinamica pentru ca o parte din ei chiar sunt oameni la firul ierbii. Cu cat urci in rang cu atat oamenii aia dispar, dar sunt multi la baza care chiar sunt oameni noi.
   Iar USR are o pozitie radica mai peste tot. Cu PNL sau PSD mai negociezi, mai lasi de la tine, mai lasa de la ei, dar USR nu prea vrea sa negocieze nimic. Aici intervine violenta politica, acolo unde nu e loc de negociere.
   Daca AUR reuseste sa creeze o noua miscare la firul ierbii (similar cu USR) atunci violenta politica va fi in crestere pentru ca oamenii noi (de la AUR) nu vor accepta compromisuri.
   Diferenta fata de PRM-ul lui Vadim e ca acel partid era extremist, dar cu legaturi in structurile vechi de rang 2, 3 sau mai jos al vechii nomenclaturi.
   Nu stiu sincer care e treaba cu AUR, dar vad ca Simion se plimba mult prin tara facand fix chestia pe care Nicusor Dan a facut-o la inceputurile USR / USB: munca de convingere, oameni noi, baza de sustinere in afara Romaniei care apare in sondajele alea de opinie.
   Teoria mea ca politica devine mai violenta se bazeaza pe ideea ca numarul de oameni care nu vor compromisuri va creste iar violenta ramane singura alternativa la inactiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *