România anului 2018 – un rezumat

image_pdfimage_print

M-am gândit că ar fi bine să fac un rezumat al celor mai importante subiecte din fiecare lună a lui 2018. Fiecare eveniment are și cel puțin un articol pe blog pe tema respectivă.

Ianuarie

Ianuarie a fost o lună teribil de instabilă din punct de vedere politic în România:

Pe lângă chestiile astea discutam atunci despre:

Și dacă nu v-am convins că ianuarie a fost o lună de căcat, tot atunci a murit și Neagu Djuvara

Februarie

Februarie a fost dominat de scandaluri religioase

Pe plan politic:

Pe partea economică principalul subiect de discuție a fost revoluția fiscală:

Martie

Lumea politică românească a fost ceva mai liniștită în martie:

La capitolul economie:

Am mai scris și:

Aprilie

Politice:

Economice:

Totuși scandalul lunii a fost probabil amenda luată de cei de la Times New Roman care au făcut o glumă proastă cu gagica lui Dragnea. Am explicat atunci că și dreptul la liberă exprimare are limite.

Mai

Politice:

Economice:

Ca fapt divers am semnalat că România nu a avut avioane capabile să zboare și să intercepteze pe ruși

Iunie

A fost o lună a politicii:

Iulie

Iulie nu a fost luna USR, care a făcut mai multe prostii în perioada asta:

Pe bucata de economie:

August

Evenimentul definitoriu al lunii a fost cu siguranță protestul de pe 10 august, soldat cu numeroși oameni gazați.
Un alt moment interesant politic a fost depunerea de către USR a semnăturilor pentru campania ”Fără penali în funcții publice”. Am explicat atunci de ce atât ideea cât și momentul ales se pot întoarce împotriva USR.
Pe plan economic pesta porcină a făcut ravagii în perioada asta, ocazie cu care m-am întrebat de ce oamenii de afaceri din domeniu nu finanțează alte partide politice în afară de PSD.
A mai fost apoi un scandal cu Editura Didactică, cea care se ocupa în exclusivitate de manuale. Mai multe greșeli elementare în manualul de geografie au dus la o sancțiune cel puțin idioată.
Nu în ultimul rând am explicat complicata relație a cuplului Iohannis – Dragnea și cum cei doi au nevoie unul de celălalt.

Septembrie

Mediul politic a fost dominat de lupta de putere din interiorul PSD dintre Firea și Dragnea. A venit apoi propunerea lui Toader de înlocuire a lui Kovesi, o anume Adina Florea.
Am avut parte și de o premieră politică: USR a decis să țină alegeri interne pentru candidații la europarlamentare.
Pe partea economică însă lucrurile au fost mai complicate:

La finalul lunii s-a întâmplat o chestie bizară: Dragnea a anunțat că vrea referendum pentru definirea familiei în constituție. Discuțiile s-au concentrat pe acest referendum pentru următoarele săptămâni.
Am spus atunci că din toată mizeria asta singurul câștigător e Coaliția pentru Familie. Și tot cu ocazia asta am explicat de ce România nu are un Freddie Mercury al ei.

Octombrie

Jumătate de lună a fost dominată de către discuțiile privind Referendumul. Am explicat cine câștigă și cine pierde din Referendum, Am clarificat de asemenea de ce Iohannis a trebuit să voteze la Referendum pentru că se iscaseră niște discuții pe tema asta. Și nu în ultimul rând, pentru posteritate am dat câteva exemple de campanie murdară în timpul Referendumului.
Pe partea economică au fost niște discuții referitoare la profitul băncilor românești, cel mai mare din UE. Am aflat de asemenea că USR nu are un plan pentru a prelua puterea de la PSD, dar și că, tot USR nu înțeleg cum funcționează sistemul de pensii.
Am aflat de asemenea că orașul Năvodari are 5 biserici, dar nici o grădiniță.

Noiembrie

Claudiu Năsui și USR au ținut să ne surprindă în noiembrie cu un grafic în care pensia apărea la capitolul asistență socială. Am explicat de ce o astfel de clasificare e nepotrivită. În notă cu restul partidului Dan Barna a făcut o gafă de care nu s-a prea prins nimeni.
Fricțiunile dintre PNL și USR au continuat, cei de la PNL asumându-și niște merite necuvenite. În PSD a mai fost o răzmeriță încheiată cu victoria lui Dragnea. Cu ocazia asta am aflat și că Teodorovici are niște ambiții personale.
Au fost de asemenea numeroase discuții pe tema construcției Catedralei Neamului, ocazie cu care am argumentat că această catedrală ar fi trebuit construită de stat, nu de BOR.
Nu în ultimul rând am explicat de ce subvenția la căldură ar trebui eliminată complet, după ce Guvernul a decis să o prelungească.

Decembrie

Subiectul lunii decembrie a fost minunea de OUG dat de Guvern cu privire la taxarea băncilor, restrângerea contribuțiilor la Pilonul II și alte câteva minuni economice. Am explicat consecințele introducerii taxei pe lăcomie. De asemenea reacția Opoziției la OUG a fost una greșită din punctul meu de vedere.
Mai pe la începutul lunii am dezbătut dacă Pro TV ar trebui să primească bani pentru show-ul ”Las Fierbinți”, dar și că Digi24 nu știe care e cota de TVA din România.
Am făcut câteva calcule și am aflat care e prețul libertății pentru corupții din România.
Nu în ultimul rând merită amintit că Cioloș și-a făcut partid peneve.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *