Pe cine vom da vina când ratele la bancă vor crește iarăși?

image_pdfimage_print

Într-o postare anterioară explicam că tendința pe termen lung a dobânzilor la lei este de a crește pentru că, în prezent, acele dobânzi sunt la minime istorice iar inflația începe să se facă simțită din nou. Problema e că odată cu creșterea ROBOR cresc și ratele la credite în lei ale românilor.

În plus deprecierea cursului de schimb a monedei naționale față de euro sau dolar pune deja presiune pe creditele luate în valută.

Bineînțeles că tot românul va căuta un țap ispășitor pentru creșterea asta, iar soluția cea mai la îndemână va fi bineînțeles de a da vina pe partidul aflat la guvernare, adică pe PSD.

Așa cum am argumentat într-o altă postare, PSD nu a făcut până acum tâmpenii atât de mari încât să fie responsabilă pentru o creștere a inflației, o depreciere a cursului ori o înrăutățire a perspectivelor macro-economice atât de mare încât să fie de vină pentru creșterea asta. Dar chestia asta e irelevantă pentru românul de rând care nu are chef de explicații ci vrea să își verse furia pe cineva.


Sursă foto: Poorly Drawn Lines.

Guvernul Boc și PDL au fost profund detestate și și-au luat multă ură pentru măsurile nepopulare din perioada 2009 – 2012 deși criza economică nu a fost provocată de ei ci (parțial) de domnul acela care nu știe să stea la coadă și are numărul de neveste peste media națională. Dar asta nu a contat pentru românii care și-au văzut salariile tăiate și ratele urcând vertiginos.

Așadar, dacă nivelul de trai al românilor se deteriorează drastic sub guvernul PSD, oamenii nu îi vor ierta, indiferent de cine e vinovat. PSD nu e însă un partid de oameni naivi și poți fi sigur că sunt și ei perfect conștienți de potențialul distructiv al creșterii ratelor bancare în mandatul lor. În contextul ăsta trebuie analizată și reacția premierului Tudose care a simțit nevoia de a-l apostrofa pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Practic, BNR a primit astfel un avertisment public clar că ROBOR trebuie să rămână la valori mici.

Cu toate astea cei de la PSD nu înțeleg o chestie: creșterea ROBOR e inevitabilă!

Și asta pentru că nici o bancă nu vrea să ofere împrumuturi știind că valoarea reală a banilor pe care îi vor recupera la finalul creditului e mai mică decât valoarea inițială a sumei împrumutate.

De ce crește însă inflația? Raportul asupra inflației publicat de BNR vorbește despre următoarele cauze:

 • Dispar efectele diminuării cotei de TVA de la 24% la 20%, respectiv 19%, chestie care a dus la scăderea generală a prețurilor
 • Creșterea prețurilor factorilor de producție (bunuri), dar și creșterea salariilor
 • Creșterea prețurilor la energie (electricitate, gaze) odată cu liberalizarea pieței.

Conform previziunilor actuale, iată cum ar trebui să evolueze inflația în următorii câțiva ani:

Așadar, în 2019 inflația ar putea ajunge undeva la 3,5%, deși merită spus că prognozele acestea pot fi cu ușurință date peste cap. Chiar și așa însă, o inflație de 3,5% înseamnă o valoare ROBOR de minim 3,5%, față de valoarea de 1,7% – 1,8% din prezent.

Partea proastă e că și gradul de îndatorare al populației e la valori ridicate și o creștere de 1% a ROBOR înseamnă o creștere de 10% a gradului de îndatorare pentru majoritatea românilor. Nu se anunță deci vremuri bune așa că sper ca BNR să nu repete eroarea din 2008 așa cum pare a avea în intenție.

În fine, ce încerc să spun e că factorii care duc la creșterea ROBOR nu sunt temporari, deci PSD are o problemă pe termen mai lung cu creșterea dobânzilor. Tocmai de aceea presimt că va crește presiunea pusă pe BNR pentru a menține dobânzile cât mai jos posibil. Problema e că pentru a face asta e nevoie de multă lichiditate. Dar prea multă lichiditate de RON pe piața interbancară va duce la deprecierea cursului EUR / RON sau USD / RON, chestia care va lovi în românii cu credite în monedele acestea. Și bonus, statul român are o parte considerabilă din datorie în EUR și USD.

Așadar BNR va merge pe sârmă încercând să țină și cursul sub control, dar și ROBOR-ul iar o greșeală în sensul acesta poate duce la schimbări în structura consiliul de administrație, dacă e să ne luăm după oameni care cunosc lumea financiar bancară:

Revenind însă la subiectul principal: PSD are un cartof fierbinte în mână și trebuie să vadă ce face cu el:

 • fie îl înghite, adică înfruntă perioada de creștere a ratelor, dar nu văd cum ar putea să iasă cu capitalul politic neafectat
 • fie îl aruncă altcuiva, spre exemplu iese de la guvernare și așteaptă să apară un guvern tehnocrat și să dea vina pe el ori dă vina pe bănci.

Cea mai probabilă strategie însă va fi o combinație între cele două: Mă aștept să încerce prin orice mijloace să încerce să amâne creșterile (într-o primă fază), apoi să încerce să atenueze efectele ei. Pentru asta însă PSD va trebui să țină sub control BNR sau să poată să convingă BNR să urmeze politica dictată de ei (chestie care nu m-ar surprinde).

În paralel mă aștept la o strategie de demonizare a băncilor (cu Piperea în prim plan eventual), care vor fi făcute principalele responsabile pentru creșterea dobânzilor alături de străini, UE, multinaționale și Soroș (nu glumesc). Dacă lucrurile devin periculoase politic pentru PSD (pe probleme de justiție de exemplu sau ca urmare a nemulțumirii populare pe alte teme), se poate forța ieșirea de la guvernare, dar nu îi văd făcând asta mai devreme de mijlocul lui 2019 pentru a activa din opoziție în vederea noilor alegeri. Până atunci însă inflația (și ROBOR) vor fi ajuns la 3,5%.

Toate chestiile astea se pot schimba însă într-o clipă având în vedere situația politică complicată în care ne aflăm.
Un lucru îmi e clar însă, românii vor da vina pe PSD pentru creșterea ratelor la bancă, indiferent dacă ei sunt sau nu adevăratul vinovat, iar PSD vrea să evite asta cu orice preț.
 


Un Post Scriptum ceva mai lung și care va enerva multă lume:
Datorită PSD românii au plătit, o perioadă, rate mai mici la bancă.

Scăderea TVA la alimente (de la 24% la 9%) și apoi a cotei generale de TVA (de la 24% la 20% apoi la 19%) a dus la scăderea ratei inflației cu mult sub prognoza BNR. Indicatorul ROBOR a mers și el în jos pe fondul inflației scăzute.

Chestia asta se vede foarte bine pe graficul de mai jos, acolo unde, pe lângă rata inflației efectiv înregistrată, avem și o rată a inflației calculată plecând de la premiza că taxele nu s-ar fi modificat.

Inflația efectivă e marcată cu o linie roșie continuă în timp ce inflația cu taxe nemodificate e marcată cu o linie punctată. Dacă inflația cu taxe nemodificate e deasupra liniei continue înseamnă că datorită unor modificări de taxe inflația a scăzut. Dacă e sub ea înseamnă că modificări de taxe au dus la o creștere a inflației. Am marcat cu albastru zona care ne interesează:


Iată și un al doilea grafic în care impactul scăderii TVA se vede în inflație:

Parcă e un pic deprimant să știi că ai plătit rate mai mici datorită guvernului Ponta, dar universului nu îi pasă dacă noi ne simțim sau nu confortabil cu adevărul.

Spune și altora

5 Comments

 1. Sunt foarte multi care spun ca ROBOR va ajunge la 4% in primavara, inclusiv Florin Citu
  http://www.digi24.ro/stiri/economie/finante-economie/citu-planurile-diabolice-ale-psd-la-bnr-803115
  BNR cu prognoza lor pentru inflatie tot timpul e in urma fata de valoarea reala.
  Is curios daca deciziile FED de majorare a dobanzii vor afecta ROBOR

  1. Florin Citu e un tip care stie ce spune pe partea de banci si politica monetara, dar are si un interes politic in toata treaba asta asa ca tot ce zice el trebuie filtrat din perspectiva beneficiilor politice pe care le poate obtine el si partidul lui.
   Inflatia va creste, e clar, dar nimeni nu cred ca stie pana la ce valori. Prognoza din graficul BNR de mai sus are un interval de variatie destul de larg, din cauza modelului statistic folosit. Dar nimeni in tara asta asta, in momentul acesta, nu poate spune daca inflatia va sari de 4%.

  2. In orice caz ar trebui observat ca nu a zis nimic despre inflatie ca principal factor de crestere a ROBOR inainte de declaratiile lui Mugur Isarescu, ceea ce arata ca e totusi politician. Iar eu ma bucur ca postarea mea despre inflatie ca principal factor in cresterea ROBOR a iesit inainte de intalnirea BNR, chiar daca mi-am luat injuraturi de la tabara anti-PSD cat pentru o luna desi spuneam chestii de economie de anul 1.
   https://economie101.ro/adevaratul-motiv-care-creste-robor/

 2. El are mai multe postari, nu e doar asta. Oricum vroiam sa spun ca alte prognoze decat cele ale BNR vad inflatia mult mai sus:)

  1. De acord, BNR nu are un istoric prea grozav cand vine vorba despre inflatie.
   Ce zic eu e ca trebuie privite cu scepticism acele prognoze care vin de la oameni implicati sau afiliati politic. Iar Florin Citu are prostul obicei de a “distorsiona” adevarul: https://economie101.ro/florin-citu-face-propaganda-ieftina/
   Am o parere buna despre Florin Citu ca profesionist in mediul financiar bancar, dar asta nu inseamna ca trebuie sa crezi chiar tot ce posteaza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: