Cred că ați observat și voi cât de multă agitație e în prezent pe seama trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat corelat cu diminuarea impozitului pe venit la 10%. Tema e una cât se poate de serioasă și e normal să ocupe spațiu în media însă mai au loc câteva chestii interesante în spate, care nu se bucură de atât de multă atenție:
- diminuarea sumelor care merg la bugetul administrațiilor locale și
- o trecere a puterii din teritoriu către centru.
Haideți să le luăm pe rând:
Despre autonomia primăriilor
În România proaspăt ieșită din comunism toate veniturile unui oraș erau stabilite la centru. În timp, odată cu tranziția spre un sistem de administrație ceva mai modern s-a considerat că autoritățile locale (haideți să le zicem primării) trebuie să aibă o autonomie mai mare în a decide ce cheltuieli trebuie să întreprindă spre binele comunității locale.
Altfel spus, primarul orașului Cluj știe mai bine pe ce să dea banii decât un funcționar din Ministerul Finanțelor Publice din București. Ca să poată finanța acele cheltuieli, legislația a fost modificată astfel încât:
- primăriile să poată stabili și colecta taxe locale, cele mai des întâlnite fiind impozitul pe locuință, impozitul pe teren și impozitul pe autovehicule.
- o parte din banii încasați din taxele și impozite pe teritoriul lor dar care mergeau la bugetul central urmau să fie transferați înapoi. Aici e vorba despre bani încasați din impozit pe venit (salariați, PFA-uri, etc), impozit pe profit (companii) și TVA (companii în general).
- primăriile să primească în continuare bani de la bugetul central pentru a acoperi celelalte cheltuieli.
Altfel spus, o primărie tipică din România are ca venituri:
- bani din taxe locale (impozit pe apartament, teren, mașină etc).
- un procent din banii încasați pe teritoriul său din impozit pe venit, impozit pe profit și TVA
- subvenții de la bugetul central
- alte venituri.
Dacă ești primar atunci știi sigur că te poți baza pe banii de la nr. 1 și 2. Banii de la nr. 3 vin în funcție de cine e la putere.
Spre exemplu, dacă ești primar PNL și partidul tău e în opoziție, atunci îți dorești ca 1 și 2 să reprezintă cât mai mult din veniturile tale pentru că poți fi sigură că veniturile de la nr. 3 vor fi mici.
Dacă ești primar PSD și partidul tău e la putere atunci poți fi sigur că banii de la nr. 3 vor veni spre tine în proporție mai mare.
Ce se va schimba?
Ei bine, dacă impozitul pe venit scade de la 16% la 10% sunt șanse mari ca banii care vor ajunge la primării din impozit pe venit să fie mai puțini. Ori banii din impozit pe venit erau bani din categoria nr. 2 adică bani pe care un primar se putea baza indiferent cine e la putere. Cum va afecta asta primăriile? Eu aș zice cam așa:
Primarii care NU fac parte din coaliția PSD-ALDE se vor trezi cu mai puțini bani la buget, bani care probabil fie nu vor fi înlocuiți prin transferuri de la bugetul central fie vor veni, dar în sume insuficiente pentru a compensa pierderea.
E greu de estimat cât de mare va fi pierderea pentru că, spre exemplu, un oraș mare precum Cluj va avea venituri relativ mari din impozit pe venit având în vedere populația și faptul că sunt multe joburi bine plătite în oraș. O comună oarecare din județul Olt nu va fi afectată foarte tare pentru că nr. de salariați va fi oricum unul foarte mic.
Văzusem pe net o estimare a pierderilor, dar sincer nu știu dacă e corectă pentru că nu prea am date pentru a putea verifica:
Conform cifrelor de mai sus pierderea la nivelul tuturor primăriilor ar fi de 678 milioane de euro, adică în medie 9,4% din venituri.
În majoritatea cazurilor probabil primele cheltuieli tăiate vor fi cele cu investițiile, chestie care nu are cum să ajute economia pe termen lung. Pe de altă parte însă poate în felul acesta se mai oprește din risipa banului public la nivel local (a zis cineva nu mai construiți biserici?).
Mai sus ziceam că dacă ești de la PSD atunci sunt șanse mai mari să primești bani de la buget. Iar asta e adevărat, doar că…
Țeapa cu salariile bugetarilor
Cred că ați văzut știrile cu acele primării de prin țară care au rămas fără bani pentru că și-au dat salarii mult peste ceea ce aveau în buget. Fix pe logica de mai sus s-au bazat și ei când au mărit salariile: ai noștrii sunt la putere, ne vor da bani, deci putem mări salariile. Doar că surpriză! Guvernul nu vrea să transfere bani! Șoc și groază!
Ok, care e faza? E Guvernul PSD și Liviu Dragnea atât de strâns la buzunar? Nici vorbă, dar explicațiile sunt mult mai interesante de atât!
Noroc sau geniu politic?
Atunci când ești primar peste un oraș mare, ai și un cuvânt de spus în partid. Oraș mare înseamnă contracte multe, înseamnă cotizații mari la partid. Altfel spus un oraș prosper cu venituri proprii mari va crea un primar care va avea o voce puternică în partid. Această lege care a permis primăriilor mai multă independență față de bugetul central a creat baronii locali. Iar Liviu Dragnea are o relație dificilă cu ei: pe de o parte are nevoie de susținerea lor în partid, dar pe de altă parte nu le poate permite să devină atât de puternici încât să îl dea jos de la cârma partidului.
Măsura asta vine numai bine pentru cei de la centrul PSD în războiul cu oamenii din teritoriu. Oricum erau dependenți în mai mică sau mai mare măsură de banii de la buget. Acum iată că acea dependență va crește. Așa puterea baronilor locali PSD mai scade puțin iar puterea discreționară a centrului crește. Credeți că bat câmpii cu chestia asta? Iată ce zice chiar Liviu Dragnea despre dezastrul din teritoriu, acolo unde multe primării mici nu au bani de salarii:
”Orice primărie este autonomă. Are libertatea, prin hotărârile consiliului local, să aprobe atât ștatul de funcții, organigrama, cât și bugetul. Ei hotărăsc câți bani alocă pentru salarii și câți bani alocă pentru dezvoltare. Au aceasta autonomie, pe care au cerut-o”.
Ar mai fi un detaliu demn de menționat: Guvernul și-a asumat un deficit bugetar sub 3% și sunt convins că vor face tot ce le stă în putere să îl atingă. Așadar există și un motiv oficial bun pentru a nu plăti prea mulți bani către primării: Guvernul și-a asumat o țintă și trebuie să se țină de ea.
Nu știu dacă treaba asta a fost planificată de la bun început sau dacă doar a profit de circumstanțe, cert e că a ieșit teribil de bine pentru Liviu Dragnea. Sunt convins că vor fi alocați bani de la buget pentru salarii, dar nu înainte de a lăsa primăriile să sufere doar pentru a le arăta cine e șeful.
Asta înseamnă că în afară de salarii plătite, sunt șanse mari ca acele primării să nu mai vadă nici un ban în plus.
Concluzii
- Diminuarea impozitului pe venit va lăsa primăriile fără o parte din venituri ceea ce le va crește gradul de dependență față de centru.
- Centrul nu pare foarte dispus să transfere sume mari de bani având în vedere că și-a asumat o țintă de 3% deficit.
- Centru PSD își mărește puterea față de baronii locali prin mișcarea asta.
- Vor avea de suferit investițiile probabil, dar e o ocazie bună pentru primării să renunțe la o parte din cheltuielile inutile (a zis cineva biserici?).
Ținem legătura pe mail?
Dacă ți-a plăcut articolul, dar ești o persoană ocupată (știu cum e!), îți pot trimite un newsletter săptămânal pe mail cu ce articole am mai scris. Nu îți fă griji, te poți dezabona automat oricând vrei (un click și s-a rezolvat). Tot ce trebuie să faci e să introduci emailul în căsuța de mai jos și un nume (ca să pot spune ”Bună Mihai”, nu ”Dragă utilizator”) apoi verifică emailul pentru linkul de confirmare (dacă nu apare nimic vezi și în Spam).
Abonare Newsletter pe mail
[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]