Referendumul pentru justiție e o armă cu două tăișuri

image_pdfimage_print

Evit subiectul justiție în general pentru că nu sunt atât de competent încât să înțeleg nuanțele din legislație. Așa că nu am să discut nici de data asta justiția în sine ci referendumul despre care se tot discută (via Digi24):

Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai, când avem alegeri europarlamentare. Aproape. Lăsaţi-mi o marjă care se datorează nevoii unei analize aprofundate. Nu vreau să fac eu un refrendum pentru ceva anume. Dacă fac referendum. atunci vreau să am parteneri nu numai partidele, probabil mai mult din opoziție, vreau să am parteneri şi societatea civilă, românii care îşi doresc să dea un semnal clar. De o săptămână încoace lucrăm foarte, foarte intens”, a declarat Klaus Iohannis.

Știm că va fi ceva legat de justiție, dar nu știm exact care va fi întrebarea.

De ce spun că referendumul e o armă cu două tăișuri

Păi haideți să ne punem două întrebări:

 • Ce CÂȘTIGĂ societatea românească dacă rezultatul referendumului e validat și PRO justiție? Brusc PSD și Dragnea vor spune: ”scuze băieți, nu ne-am dat seama, o să lăsăm DNA-ul și parchetele în pace!”? Sau își vor pune cenușă în cap și vor merge în pelerinaj până la sediul DNA să ia lumină? Puțin probabil. Nu văd ce ar câștiga societatea românească din referendumul acesta.
 • Ce PIERDE societatea românească dacă rezultatul referendumului nu e validat sau e ANTI-justiție? Păi mult, pierde foarte mult. Brusc mesajul PSD va fi susținut și de un vot popular: ”Iată, societatea românească nu e interesată de tema justiției, mai lăsați-ne în pace cu justiția voastră!”. Există un risc real ca pragul pentru referendum să nu fie atins și implicit și referendumul să nu fie validat. Chestia asta va pica foarte bine tuturor celor care contestă felul în care merge justiția.

O notă importantă: sunt perfect conștient că referendumul cuplat cu alegerile europarlamentare va avantaja opoziția (PNL și USR-PLUS) și pe Iohannis. Dar astea sunt calcule electorale și politice.

Care e riscul?

Păi:

 • Dacă referendumul e validat și e PRO justiție atunci Opoziția și Iohannis prind aripi electorale. Societatea românească nu se va alege cu nimic pentru că toate instrumentele politice și de guvernare sunt la PSD. Deci câștig electoral pentru partide și Iohannis, dar nu mare lucru practic pentru România.
 • Dacă referendumul nu e validat sau e ANTI justiție atunci Opoziția și Iohannis își vor rupe gâtul și vor fi forțate să abandoneze tema. Mai mult PSD va avea o armă formidabilă și va avea justificare electorală să finalizeze modificările pe care le dorește la legile justiției.

Referendumul ăsta seamănă enorm de mult cu cel făcut de britanici referitor la BREXIT:

 • referendumul în sine nu aducea beneficii Marii Britanii, dar aducea beneficii electorale pentru cei care l-au propus (Cameron, inițiatorul și Partidul Conservator).
 • Dacă trecea dezastrul creat era uriaș (așa cum se poate vedea de altfel zilele astea)
 • Principalul câștig era electoral pentru tabăra LEAVE (așa cum s-a văzut de altfel), dar cu consecințe dezastruoase pentru inițiatori (Cameron, cel care l-a inițiat și-a distrus cariera politică, Theresa May își distruge cariera în prezent iar Partidul Conservator riscă să piardă majoritatea în Parlament)

Râdem de Britanici cu Brexitul, dar ne jucăm cu focul la fel ca ei fără să înțelegem chestia asta.
Chiar e dispus Iohannis și Opoziția să joace la noroc soarta României?

Spune și altora

2 Comments

 1. Râdem de Britanici cu Brexitul, dar ne jucăm cu focul la fel ca ei fără să înțelegem chestia asta.
  Până nu e xenofil și mimează ce vede la alții, românul nu se simte în plapuma sa…

  1. Ne place sa imitam de acord. Dar nu inteleg de ce nu incercam si sa invatam din greselile strainilor, nu doar sa copiem aiurea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: