Referendumul a avut o campanie murdară

image_pdfimage_print

Sâmbătă și duminică, zile de referendum, m-am ținut departe de Facebook și am citit doar actualizări de pe Hotnews. De ce? Pentru că întreaga campanie de Referendum a fost una murdară și a continuat și în zilele de Referendum din păcate. Mi-ar fi plăcut să spun că mizeria a venit dintr-o singură parte, dar, din păcate nu a fost așa.

Campania Pro-Referendum

De exemplu, din tabăra CpF / pro-Referendum au fost mizerii de genul ăsta:   Fluturașele și afișele asteau au fost pur și simplu dezgustătoare și au mers dincolo de tema Referendumului, în speranța că va speria și va mobiliza publicul. Frica vinde, frica mobilizează, frica îi împinge pe oameni să facă lucruri urâte.

Campania Anti-Referendum

Pe de o parte au fost îndemnurile la boicot. Nu am nimic de reproșat aici însă pentru că acest îndemn e perfect legal deși problematic ca strategie. Partea nasoală aici au fost însă acuzațiile directe că Referendumul va fi fraudat. Și nu mă refer la informații de genul: ”Având în vedere lipsa sistemului electronic de votare e posibil să aibă loc fraude”. Asta e o afirmație ok pentru că evidențiază un potențial risc. Și ar fi fost bine dacă lucrurile rămâneau la nivelul ăsta. Dar nu… De exemplu Moise Guran spune așa: ”Pericol! Pregătiri evidente de fraudare a Referendumului! (II)” Pregătiri ”evidente” e departe de ”există un potențial risc”. Ar fi fain să mai vină oamenii și cu dovezi când fac afirmații de genul ăsta, dar în România nu pare să îi pese nimănui de dovezi. Și dacă nu era suficient, s-a folosit de frica de fraudă pentru a genera trafic pe site și engagement pe Facebook:   La ora la care scriu asta articolul avea 179.203 afișări:

 

Vinde frica? Vinde! Realitatea.net a rostogolit de asemenea o știre cum că alegerile vor fi fraudate: Nu știu câtă lume avea pretenții de la Realitatea sau când au devenit sursă de încredere, dar am văzut articolul acela shareuit mult prea des. Nici Revista 22 nu s-a ținut deoparte, în ciuda pretențiilor de site quality: ”Liber la fraude” e cam mult față de ”există riscul ca…”. Și apropo, ați auzit de mari fraude în aceste 2 zile? A zis vreuna din persoanele / sursele de mai sus să spună că frauda nu a avut loc? Știu că exemplele astea cu frauda rezonează cu convingerile voastre și că a zis X pe Facebook că la Cucuieții din Deal s-au fraudat 8 voturi. Dar cred că putem cădea de acord că acuzațiile de fraudare masivă au fost ridicole. Și apropo de asta, dacă era atât de simplu să fraudezi la Referendum, de ce 4,000 de șefi de secții de votare și-au dat demisia? De teamă poate că ar da cu subsemnatul dacă se întâmplă ceva? Și dacă manipulările venite de la CpF au fost condamnate, de partea cealaltă nu se condamnă nimic.

Concluzii

A fost multă mizerie și mult oportunism în campania asta de Referendum. Și indiferent în ce tabără ați fost la Referendum, ar fi bine să vă gândiți la următoarea chestie: Doar pentru că acești oameni au tras în aceași direcție ca voi la Referendum, nu înseamnă că apără interesele voastre!  

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *