O recomandare despre situația din Ucraina / Rusia

image_pdfimage_print

Tot încerc să găsesc articole care să îmi explice situația din Ucraina, dar până acum nu am găsit mare lucru care să mă lămurească. Am dat însă într-un final peste un tip care explică lucrurile într-un fel care are sens. Pe scurt:

  • Nu e vorba despre extinderea NATO
  • Nu e vorba de principii
  • Nu e vorba de ocuparea Ucrainei

E vorba de faptul că Ucraina va ajunge la un moment dat în punctul în care va avea rachete cu raza medie de acțiune care ar putea lovi orașe rusești.

Deja ucrainienii testează drone turcești în Donbass iar rezultatele sunt foarte bune (pentru ucrainieni). Logica rușilor e că în ritmul ăsta e doar o chestiune de timp până Ucraina ajunge să aibă capabilitățile militare necesare pentru a provoca pagube majore Rusiei. Așa că mai bine lovește acum decisiv și obliga Ucraina să accepte condițiile Rusiei.

E oare totul un mare bluff al Rusiei? Din câte se pare ce face Rusia acum pare a fi ”the real deal”, adică pregătirile rușilor chiar par a fi pe bune. Vă recomand să citiți articolul în întregime dacă vă interesează situația, merită.

Ce nu înțeleg eu în strategia Rusiei e cum crede Putin că va liniști lucrurile cu o intervenție? Din punctul meu de vedere nu va face altceva decât să antagonizeze și mai tare ucrainienii. Bine, nu ar fi prima oară când Putin dă cu bățul în baltă, să nu uităm că actuala antipatie a ucrainienilor față de Rusia tot din acțiunile lui se trag.

Partea proastă pentru România e că un conflict în Ucraina ne va prinde (iar) cu chiloții în vine. Nu avem forțe aeriene operaționale, tancurile au jumătate de secol vechime, încă nu ne-am apucat de construit fregate șamd.

Noroc tura asta cu trupele NATO staționate în România.

Altfel, să sperăm că nu se lasă cu război în Ucraina.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *