image_pdfimage_print

Unul dintre lucrurile care mă încântă în orășelul în care locuiesc e că am un comic book store destul de bine aprovizionat. Și nu mică mi-a fost mirarea când, răsfoind printre comicurile am dat peste peste ceva mai neobișnuit: The Sandman.

The Sandman

Personajul principal al comicului e, așa cum îi zice și titlul ”The Sandman”, echivalentul lui Moș Ene, cel care vine pe la gene și ne aduce somnul. Singurul semn că ne-a vizitat e nisipul cu care ne trezim dimineața la ochi. Sandman, sau Dream cum e numit mai des în comic nu e însă un moșuleț simpatic ci un personaj de care chiar și zeilor le e teamă

Sursă: Vertigo / DC Comics

De fapt, Dream (Vis), nu e un zeu, el fiind deasupra zeilor ci unul dintre The Endless (cei Nesfârșiți). Ce este Dream și ceilalți Endless? Mai bine îi enumăr pe toți, poate așa vă dați seama:

 1. Death (Moartea)
 2. Desire (Dorință)
 3. Despair (Disperare)
 4. Delirium / Delight  (Delir / Încântare)
 5. Destiny (Destin)
 6. Destruction (Distrugere)

Ei sunt forțele care guvernează întreaga creație, de la Big Bang, până la finalul Universului, forțe de care nu scapă nici oamenii, nici zeii, nici măcar creația în general.

Despre ce e totuși comicul?

Personajul principal e Dream, stăpânul lumii viselor, ocrotitorul povestitorilor, maestrul poveștilor și al deghizărilor. Povestea începe cu capturarea lui Dream de către o societate ocultă din Anglia victoriană. Cum viețile oamenilor sunt bătăi de secundă pentru Endless, Dream reușește să scape din prizonierat, dar, pe măsură ce încearcă să se întoarcă în lumea lui și la îndatoririle sale observă că multe lucruri neobișnuite s-au petrecut în absența sa. Un cristal, punga sa cu nisip și masca, simboluri și instrumente ale puterii sale sa au dispărut și sunt folosite pentru a crea haos în lume iar coșmaruri teribile îi bântuie pe oameni.

Așa că nu are de ales și începe dificila misiune de a-și recupera lucrurile ce i-au fost furate și de a restabili ordinea. Aventurile sale îl vor face să se întâlnească cu numeroase personaje cu povești interesante.

Totuși, după ce își recuperează lucrurile, Dream observă însă că tot ce i s-a întâmplat, prizonieratul, furtul simbolurilor puterii sale sau întâlnirea cu diverse personaje sunt ițe ale unor jocuri mai complicate în care e implicat nu doar el ci întreaga sa familie, iar unul dintre ei îi dorește căderea. Cu ocazia asta apucăm să îi cunoaștem și pe ceilalți Endless, fiecare având o relație încurcată cu Dream, propria poveste și un fir narativ care se întâlnește din loc în loc cu cel al lui Dream.

Trebuie spus că povestea începe un pic mai greu, dar pe măsură ce avansează începe să te prindă din ce în ce mai tare. Prima carte e ceva mai experimentală, comicul căutând o direcție anume, dar în cartea 2 direcția în care merge povestea începe să se vadă mai clar iar stilul caracteristic comicului devine mai pronunțat.

Pentru mine esența poveștii lui Dream poate fi rezumată ca fiind obligația de a alege între datorie, familie și dragoste, fără a putea, vreodată să le ai pe toate în același timp. Ce face comicul diferit e că Dream, deși deasupra zeilor și oamenilor înțelege că și el e supus unei legi vechi de când creația: cea a schimbării care năvălește peste noi fie că ne place, fie că nu. Poți accepta schimbarea și să mergi cu valul sau poți să te lași tras în adâncuri.

Pe lângă povestea lui Dream, în comic apar și multe alte povești secundare, țesute într-un tipar complex în jurul celei principale.

Veți afla de exemplu cum faimosul William Shakespeare a scris trei piese pentru Dream, iar una dintre ele (Visul unei nopți de vară) este jucată în fața sa și a unor invitați veniți din alte lume.

Îl veți putea vedea pe Dream tăindu-i aripile lui Lucifer și primind de la acesta cheile de la porțile iadului, veți citi povestea unui bătrân guvernator chinez exilat de împărat care ratăcește sute de ani într-un deșert al timpului, undeva la marginea creației ori povestea tragică a lui Orfeu, fiul lui Dream.

E chiar și o poveste doar cu pisici, în care ni se explică felul în care oamenii au reușit să se elibereze de sub puterea pisicilor și să pună stăpânire pe lume.

Grafica

Una dintre chestiile faine la comicul ăsta e că nu se oprește asupra unui singur stil de grafică. Fiecare poveste din comic are un grafician diferit care aduce câte ceva nou sau inovativ.

Exemple:
Povestea unui bătrân guvernator chinez, rătăcit între nisipurile timpului

Dream, of the Endless

O tristă poveste englezească

Un cortegiu funerar

Povestea unui oraș

Dream, alături de sora sa, Delirium

O poveste din 1001 nopți arabe

Dream și Joanna Constantine, un strămoș al lui John Constantine (Hellblazer)

Căderea din vis, o scenă care seamănă izbitor de tare cu visele de zbor ale lui Bran din Game of Thrones (comicul e anterior cărților din seria Game of Thrones în cazul în care vă întrebați).

Dream tăind aripile lui Lucifer

Remiel și Duma (îngerul tăcut) trimiși în iad pentru a lua locul lui Lucifer

Dream oferă viață eternă unui muritor

Un inventar al coșmarurilor din lumea visurilor

O poveste de dragoste în deșertul african

De ce mi-a plăcut comicul?

Pentru că e o combinație fenomenală de fantezie, mitologie reinterpretată și horror (pe alocuri). Poveștile și personajele sunt originale și nu seamană cu nimic din ce am văzut sau citit în altă parte.

Povestea în sine e bine structurată și nu are erori de logică sau momente stil deus ex machina (adică soluții miraculoase, de ultim moment, care nu au nici o treabă cu povestea), o chestie rară la autorii care scriu comicuri. În plus nu există momente în care să te gândești: E ok, nu are cum să se întâmple ceva rău cu personajul X, o să scape sigur.

Grafica e pur și simplu superbă, așa cum ați putut vedea și singuri mai sus.

Personajele sunt printre cele mai interesante văzute vreodată într-o poveste, o chestie care fac comicul să fie memorabil. Ca să înțelegeți la ce mă refer iată două exemple:

 • Death, un alt Endless, nu e un schelet cu o coasă, așa cum suntem obișnuiți ci o tânără care se îmbracă într-un stil punk-goth și poartă o cruce egipteană la gât:

Sursă: Vertigo / DC Comics
 • Corinthian, un coșmar creat de Dream, un tip în blugi care poartă tot timpul ochelari și care în loc de ochi are câte o gură care se hrănește cu ochii oamenilor.

Sursă: Vertigo / DC Comics

Cine e autorul?

Comicul e scris de Neil Gaiman, unul dintre cei mai buni scriitori de fantasy din lume la ora actuală, omul din spatele serialului și cărții ”American Gods”. Tipul a scris mai multe cărți extrem de apreciate și sunt sigur că veți mai auzi de el.

Ce spun alți critici?

The Sandman a fost primul comic-book care a ajuns pe lista New York Times ca bestseller, o performanță nemaiîntâlnită până atunci deoarece se considera că lumea comicurilor nu e una serioasă.

Los Angeles Times Magazine scria despre The Sandman că este ”the greatest epic in the history of comic books”. Comicul a câștigat o grămadă de premii și a lăsat cam pe toată lumea cu gura căscată: un comic care depășește în multe privințe cărțile de fantasy ale unor autori consacrați.

Verdictul

Nu pot să îi dau altceva decât o notă de 10 din 10, adică maxim.

E o adevărată capodoperă a genului și indiferent dacă vă plac comicurile sau nu vă recomand să o citiți pentru că nicăieri nu veți găsi personaje sau povești similare cu cele de aici.

Unde găsiți comicurile?

Eu le-am cumpărat de la comic book store-ul din orașul în care locuiesc, dar ele se găsesc și pe Amazon (link). În România le-am văzut în librăria Cărturești (Carusel în Centrul vechi din București), dar am văzut că pot fi comandate și de la ei de pe site (link).

Primul număr din Sandman a apărut în ianuarie 1989 iar ultimul în Martie 1986. A trecut ceva timp de atunci iar versiunile de comicuri citite de mine sunt variante recolorizate și retipărite în 10 cărți diferite. Veți putea găsi și o ediție omnibus, adică toate numerele într-o singură carte.

Cam așa arată cele 10 cărți din seria Sandman cumpărate de mine:

Câteva dintre coperțile revistelor:

Prețul poate părea mare (88 RON bucata), dar trebuie să țineți cont de 3 chestii:

 1. Comicurile sunt scumpe în general
 2. O carte (din cele 10) are în general în jur de 200 de pagini, unele mai mari (peste 230 pagini), altele mai mici (sunt vreo două de 160 de pagini).
 3. Nu e doar text printat pe pagină ci poze printate pe coală lucioasă, scumpă

Ediția omnibus costă 660 RON, ceea ce înseamnă că economisiți în jur de 200 RON dacă o luați pe asta în loc de revistele individual. Eu am mers pe varianta de a cumpăra câte un număr pe lună, la salariu și nu m-a ars așa tare la buzunar.

Dacă aveți păreri sau impresii legate de comicul acesta, ori poate recomandări pentru alte comicuri sau cărți bune, mi-ar plăcea să aud de ele.

P.S: Mi-a plăcut atât de mult comicul încât jumătatea mea mai bună mi-a făcut cadou o statuetă cu Dream. În mână ține masca sa, craniul unui zeu din antichitate.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *