Războiul burselor SUA vs. România

image_pdfimage_print

Se întâmplă o chestie ciudată zilele astea și foarte multă lume vorbește despre burse atât în Statele Unite cât și în România. Titlul articolului e un joc de cuvinte pe care l-am ales pentru că descrie perfect atât situația din cele două țări cât și nivelul la care se află dezbaterea.

Să începem cu americanii, că dar acolo se dă ora exactă în lume:

Războiul burselor în Statele Unite

Statul acasă în carantină, stimulus check-ul primit de la guvern sau pierderea locului de muncă par să-i fi făcut pe mulți americani să își încerce norocul la bursă. În Statele Unite există multe aplicații prin care poți vinde și cumpăra acțiuni pe bursă plus o serie de alte operațiuni ceva mai complexe (inclusiv hedging uneori).

Așa că în ultimul an s-a extins foarte mult sectorul de retail în materie de investiții. Majoritatea acestor mici investitori își încearcă norocul cu sume relativ mici. În timp a apărut un întreg ecosistem de siteuri și forumuri unde poți discuta despre oportunități de investiții. Unul din aceste forumuri e găzduit de Reddit și se numește R/wallstreetbets, dar sunt o mulțime de grupuri de Facebook, Discord și alte locuri unde se discută despre chestiile astea.

Bun, ce s-a întâmplat în ultimele 2 săptămâni? Niște hedge funds au decis să parieze pe deprecierea unor acțiuni între care și ale GameStop, o firmă care vinde jocuri pentru calculator și console. GameStop nu vinde doar produse noi ci și multe jocuri la mâna a doua fiind foarte popular între americani. Compania se chinuie de ceva vreme să facă mutarea spre online, dar e greu să te bați cu Steam, Ubisoft sau Epic Games, companii deja cu o poziție solidă pe piață.

Gamestop e însă locul de unde mulți americani își luau jocurile de când erau mici astfel că are un element de nostalgie atașat. Din cauza asta, atunci când oamenii de pe Reddit au văzut că acele hedge funds au decis să parieze pe deprecierea acțiunilor s-au apucat să cumpere acțiuni ale companiei pentru a crește prețul. Treaba asta a dus la pierderi uriașe pentru acele fonduri.

Odată cu acele pierderi a început și scandalul pentru că majoritatea aplicațiilor prin care se puteau cumpăra aceste acțiuni au blocat tranzacțiile, au interzis cumpărarea de acțiuni de la Gamestop, Facebook a decis să închidă unele grupuri de pe siteul lor unde se discutau despre cumpărarea / vânzarea de acțiuni.

Autoritățile americane au decis să investigheze situația, inclusiv să vadă dacă acel grup de oameni de pe Reddit a acționat ilegal. Treaba asta fusese cerută anterior de mai multă lume, inclusiv de Elizabeth Warren (Partidul Democrat), fost candidat democrat la prezidențiale. De partea cealaltă a baricadei se află majoritatea republicanilor, dar și aripa ”socialistă” a Partidului Democrat, având ca membru marcant pe Alexandria Ocasio Cortez, aceștia cerând o investigație pentru a vedea dacă aplicații de investit au blocat ilegal accesul clienților de retail (adică a oamenilor simpli) la piață.

Au mai fost situații în care acțiunile unor companii o luaseră razna. Anul trecut (2020 adică) acțiunile Hertz, o companie aflată în faliment, o luaseră mult în sus. De ce? Pentru simplul motiv că oamenii pe aplicații de bursă cumpărau acțiuni la firme de care auziseră, fără să citească știrile despre ele. Dacă ar fi citit știrile ar fi aflat că firma e în faliment…dar nu au făcut asta așa că acțiunile au mers în sus. Ba mai mult, în ciuda nebuniei de acum, doar unele fonduri s-au ars, altele fac bani bine mersi de pe spatele creșterii prețului acțiunilor Gamestop.

De fapt faza cu Gamestop e doar un simpton al unor probleme mai mare din Statele Unite. Statele Unite sunt un cazan gata să explodeze din cauza presiunii sociale, economice și politice așa că să vă țineți bine pentru că ne așteaptă niște vremuri interesante.

Ce se întâmplă însă în România?

Războiul burselor în România

Și politicienii români au decis să blocheze accesul românilor la burse. Nu știați? Pe fondul lipsei unui buget pe anul 2021 (deși s-a terminat luna ianuarie) majoritatea primăriilor din România fie nu se plătesc burse, fie le plătesc cu întârziere fie decid că nu vor să se mai lege la cap cu așa ceva.

Cel mai bogat sector din cel mai bogat oraș al României de exemplu nu mai vrea să mai dea burse. Bine, depinde unde te uiți, pe Facebook sau pe deciziile luate. Primarul în funcție al Sectorului 1, Clotilde Armand zice așa pe Facebook:


Mișto, doar că apoi apare chestia asta în presă:

Câteva zile mai târziu, pe 21 ianuarie 2021, Direcția de Administrare a Unităților de Învățământ din Sectorul 1 a trimis o adresă circulară către toți directorii din sectorul în cauză, prin care micșorează bursele sociale și introduce un mecanism de acordare de tip clasament pentru bursele de merit. (sursă)

Întrebată dacă se taie sau nu bursele doamna Armand a zis așa:

 “Asta e o dezbatere pe care va trebui să o avem când vom vota execuţia bugetară (…) Buget pentru a plăti cum a fost în trecut, când bugetul de cheltuieli nu era supraevaluat, cum a fost în anul 2020, un buget cum am avut atunci nu mai avem şi atunci nu putem să asigurăm cuantumul burselor aşa cum a fost”. (sursă)

Aș fi putut să jur că declarația asta e dată de Gică Hagi (cel din anii 90, nu cel de acum).

În fine, cert e că banii ăia puțini care mergeau în unele cazuri la copii din familii cu venituri mici.

De ce am vrut să fac comparația asta?

Statele Unite și România sunt țări cu nivel de trai mult diferite. Politicienii români nu vor să dea burse sociale  elevilor în țara cu cel mai ridicat nivel de abandon școlar din Uniunea Europeană.

Politicienii din Statele Unite, o țară care poate fi descrisă în multe feluri, dar nu socialistă, au decis să dea bani direct populației. Unii au încercat să supraviețuiască cu banii ăștia, alții i-au băgat în bursă.

Atât politicienii americani cât și cei români își acuză adversarii politici de socialism, comunism și alte chestii de genul. Dar cu toate astea țara care nu a fost niciodată socialistă dă bani tuturor cetățenilor săi în timp ce țara care a fost socialistă nu vrea să dea bani nici măcar copiilor din familii sărace.

Motivații diferite, economii diferite, culturi diferite…știu teoria. Dar mi se pare uimitor cât de departe e România e lumea civilizată și cât de lipsiți de empatie suntem ca popor.

În loc să ne certăm cu politicienii pentru acces la piața de investiții ne certăm ca aceștia să le dea bani copiilor ca să nu abandoneze școala.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *