Cea mai răspândită boală între români de care nu ai auzit

image_pdfimage_print

Pun pariu că nu știați că peste 90% dintre români suferă de o boală destul de nasoală: ”Frica de a nu se pricepe la orice” sau FANSPO.

Cum se manifestă FANSPO?

Principala caracteristică a bolii e că oamenii care suferă de ea își dau cu părerea pe orice subiect ca și când ar fi specialiști pe acea problemă. În majoritatea cazurilor ea se manifestă atunci când individul e la o bere cu băieții sau la o cafea cu fetele ori la masă cu familia. Deși majoritatea românilor sunt purtători ai acestui virus extrem de contagios (e suficient să stai la aceeași masă sau să ieși la țigară cu un purtător și vei fi infestat și tu), boala nu reprezintă neapărat o problemă și nu interacționează negativ cu viața individiului. Ba unii dintre ei chiar folosesc boala asta pentru a agăța gagici.
În cazul unei categorii restrânse de oameni însă boala asta se manifestă fără consum de alcool și departe de prieteni reali, dar aproape de prietenii lor virtuali (online sau telespectatori). Ei sunt părerologii zilelor noastre (influenceri dacă scriu pe facebook, oameni care au o opinie despre orice de la tactică militară la tactică de fotbal, tenis, macroeconome putând să pună în dificultate pe oricine de la FMI sau BNR, dar și un fin cunoscător al tradiției sociale și politice al Marii Britanii sau Coreei de Nord. Chestia asta le aduce followeri pe facebook sau telespectatori la TV ori trafic pe blog/site etc.
Nu vreau să fiu înțeles greșit, e ok să ai o opinie despre orice, suntem oameni în fond și e bine să știm ce se întâmplă în jurul nostru. Ceea ce nu e ok în schimb e să faci afirmații în termeni absoluți în condițiile în care nu te pricepi la un subiect. O afirmație de bun simț atunci când emiți o părere sună cam așa: ”Părerea mea e că…” sau ”Eu cred că…”.
Dar dacă spui asta nu te citește nimeni, nu se uită nimeni la emisiunea ta așa că trebuie să spui:
”Vă spun eu că X fura țara asta!” sau ”Maricica nu are mentalitate de învingătoare, de aia nu a câștigat Turneul de Mâncat Salată de la HamBurger!” Pentru oamenii care suferă de FANSPO nu există nuanțe, nu există opinii separate, nu există posibilitatea de a se înșela sau ca alții să aibă dreptate: Ei sunt deținătorii unici ai adevărului, iar acel adevăr e absolut! ”Ha ha, ai spus că nu e vina PSD pentru fenomenul X, mereu am spus că idioții utili sunt printre noi!”
Un alt simptom al FANSPO e faptul că atunci când dovezile că se înșală devin prea multe și prea clare, majoritatea oamenilor care suferă de această boală șterg cu totul postarea respectivă (dacă e în scris) sau neagă existența ei categoric dacă e vorba de audio sau video, spunând că ei nu au spus asta niciodată. Pur și simplu nu admit posibilitatea de a se înșela, așa că, preventiv, șterg postarea, ca să nu fie nevoiți să își afecteze ego-ul că modelul lor mental e greșit.

Au mai observat și alții boala asta sau ai inventat tu chestia asta?

Nu am inventat eu chestia asta, sunt alții mai buni ca mine care au scris despre ea. Ba unii fac și bani din așa ceva: iată ce spunea un celebru consultant-psiholog specializat în FANSPO (știu, stranie asociere) unui client al său:

Pacientul: Man, I don’t know what to do
Consultantul: (Say it wasn’t you)
Alright

Continuă apoi:

Pacientul: But she caught me on the counter (Consultantul: It wasn’t me)
Pacientul: Saw me bangin’ on the sofa (Consultantul: It wasn’t me)
Pacientul: I even had her in the shower (Consultantul: It wasn’t me)
Pacientul: She even caught me on camera (Consultantul: It wasn’t me)
Pacientul: She saw the marks on my shoulder (Consultantul: It wasn’t me)
Pacientul: Heard the words that I told her (Consultantul: It wasn’t me)
Pacientul: Heard the screams get louder (Consultantul: It wasn’t me)
Pacientul: She stayed until it was over

Găsiți înregistrarea completă a discuției aici

Notoriu în acest sens e Trump care nu recunoaște nimic din ce spune, chiar dacă există înregistrări cu el spunând ceva. Firea are și ea momente când neagă vehement chestii declarate la TV ca și mulți alți politicieni.

Dar nu e vorba doar de politicieni, în România majoritatea influencerilor sau oamenilor cu mulți followeri în online șterg cu totul postările în care bușesc ceva, asta atunci când conștiința lor pâlpâie. În multe cazuri asta nu se întâmplă deloc și avem articole care mai de care mai dubioase ale unor oameni care nu citesc subiecte în diagonală, dar simt nevoia să spună ceva despre ele.

De ce dracu scrii despre mizeria asta?

Pentru că mă lovesc din ce în ce mai des de oameni care sunt paraleli cu fenomenul taxe, financiar sau economie, dar se dau specialiști și asta mă irită. Despre cine e vorba? O să tot citiți despre FANSPO.
Vlad Mixich, om care vorbește de obicei despre sistemul medical spunea anul trecut că guvernul Grindeanu omoară românii crescând acciza, fără să înțeleagă că nu guvernul creștea acciza ci cursul de schimb.
Sebastian Bodu crede că e datoria fiscului să caute venituri și evitarea legală a plății impozitelor nu e ilegală, deși aia e definiția clasică a evaziunii fiscale.
Un fost ministru al turismului nu înțelege cum funcționează turismul și vorbește despre TVA.
Ministrul energiei e deranjat că firmele din portofoliul ministerului său fac investiții deși au obligația legală de a face asta.
Ciprian Ciucu vorbește despre TVA deși nu are nici în clin nici în mânecă cu subiectul.

Poți să denumești chesti asta altfel? FANSPO sună nașpa!

Dacă are cineva o altă idee, cu cea mai mare plăcere o redenumesc, nici mie nu îmi place cum sună, dar nu am găsit altceva mai bun 🙁

Auzi, dar tu nu îți dai cu părerea pe blog?

Băi, și eu am boala asta în sânge, ca tot românul. Doar ciobanii care trăiesc în vârf de munte nu suferă de ea. La mine însă ea se manifestă doar în combinația ”prieteni + alcool”.
Când vine vorba de blog am o regulă clară: Nu îmi dau cu părerea aiurea! Și în cazul în care nu ați observat subsemnatul își dă cu părerea strict pe ce pricepe: economie mai ales, un pic de politică românească, ceva politică internatională și mai rar tehnologie și atunci doar tendințe, nu produse.
Subsemnatul nu își dă cu părerea:

 • pe legile justiției (Dacă sunt bune sau nu) pentru că nu se pricepe la drept penal,
 • pe medicină, educație (altfel decât cea economică)
 • pe review-uri de telefoane mobile, pentru că are obiceiul să le schimbe la 3-4 ani
 • pe mașini pentru că a mers 10 ani cu metroul în București și acum merge pe jos la muncă
 • pe alte chestii cu care interacționează doar ocazional pentru că nu se simte suficient de capabil.
 • pe cum să faceți bani și să deveniți oameni de succes pentru că eu însumi nu am ajuns vreun mare bogătaș sau om influent.

Imaginea din cover James Gathany – CDC Public Health Image library ID 11162, Public Domain, Link

Spune și altora

2 Comments

 1. “pe cum să faceți bani și să deveniți oameni de succes pentru că eu însumi nu am ajuns vreun mare bogătaș sau om influent.”
  Corect din partea ta, dar ai putea sa iti dai cu parerea despre asta si sa influentezi creduli si sa devii, astfel, un om bogat. Pentru ca apoi sa oferi ca dovada faptul ca stii sa faci bani in continuarea darii de sfaturi despre cum se ajunge bogat. A la Lorand Soares 😉

  1. Da, as putea sa fac asta, dar imi e teama ca sfaturile mele chiar vor fi bune si altii vor face mai multi bani din ele decat as face eu :))
   Also, imi e teama ca sfaturile mele nu vor fi pica bine majoritatii publicului, pentru ca ar suna ceva de genul:
   Cum sa nu mai fii sarac si prost de Daniel Voica:
   1. Mars la munca lenesule
   2. Nu te mai uita 3 ore pe zi la filme si citeste dracu o carte utila
   3. Nu iti cumpara in rate telefon care costa cat 2 salarii ale tale.
   Faci asta ai succes maxim! Crezi ca ar da lumea bani pentru sfaturi din astea? :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *