De ce avem politicieni corupți la 27 de ani după căderea comunismului?

image_pdfimage_print

Am citit recent un articol ce vorbea despre o posibilă explicație pentru care democrațiile eșuază: Clasa politică de natură conservatoare (cea care se opune schimbării în general) nu simte că poate supraviețui în climatul politic adus de schimbare, motiv pentru care, în loc să accepte schimbare fac tot posibilul pentru a i se opune:

The most crucial variable predicting the success of a democratic transition is the self-confidence of the incumbent elites. If they feel able to compete under democratic conditions, they will accept democracy. If they do not, they will not.

Cum aplicăm asta în România? Haideți să ne gândim la PSD, ALDE și o mare parte din PNL. Majoritatea membrilor acestor partide sunt oameni crescuți într-un alt sistem politic. Sunt obișnuiți să primească de la stat casă, masă și demnitate (a se citi doctorate și onoruri). Într-o societate democratică și capitalistă mulți dintre ei nu pot supraviețui lucru demonstrat de rapiditatea cu care firmele care au contracte cu statul falimentează atunci când trebuie să concureze pe piață liberă. Cel mai bun exemplu cred că sunt firmele lui Ghiță care dau falimente pe capete acum că nu mai pot câștiga contracte cu statul.

Iată ce mai zice articolul acela:

And the single thing that most accurately predicts elite self-confidence, as Ziblatt marshals powerful statistical and electoral evidence to argue, is the ability to build an effective, competitive conservative political party before the transition to democracy occurs. 

Păcatul cel mai mare al PSD și celorlalte partide e că nu au știut să își construiască un partid conservator care să participe activ la jocul democratic. PSD e un partid coagulat nu în spatele unor idei cât în spatele unei temeri comune: aceea de a fi săltat de DNA.

Iar de aici ideea care mie mi-a scăpat până acum: Cheia pentru o democrație stabilă în România e de avea un partid conservator funcțional.
Ok, dar cine să fie acel partid?

Acel partid ar fi putut fi PSD acum vreo 10 – 15 ani de zile, dar îmi e teamă că vremea lor a trecut, PSD fiind ținut laolaltă de ura comună pentru justiție.

Prin urmare, cred că, în momentul de față, cel mai bun candidat pentru un partid conservator funcțional pare a fi PNL. E ironic cum partidul autoproclamat liberal e de fapt conservator până în măduva oaselor.

Nu văd alte partide care ar putea să se transforme, cu succes într-un partid conservator la noi, în ciuda poziționării USR ca un partid semi conservator.
Coaliția pentru Familie și Conservatorii

O altă chestie interesantă e că apariția Coaliției pentru Familie și punerea pe tapet a unor probleme precum rolul familiei în societate, drepturile minorităților pare a fi accelerat progresul societății spre apariția unor aripi conservatoare în partidele actuale și spre separarea identității politice în conservator vs. progresist. Nu îmi aduc aminte discuții pe tema asta anterioare apariției acestui grup.

E posibil ca în jurul Coaliției să se formeze un nou partid conservator, la fel cum e posibil însă ca această organizație să prefere să se folosească de actualele partide pentru a-și atinge țelurile politice ademenindu-le cu cele 3 milioane de semnături pe care, ipotetic vorbind, le-ar avea.

Pe scurt

  • Faptul că politicienii corupți nu pot supraviețui într-o democrație capitalistă îi face să se opună procesului democratic.
  • Faptul că PSD, cel mai puternic partid din România, nu a reușit să se coaguleze în spatele unei idei conservatoare îl vulnerabilizează și îl expune riscului de a se fărâmița.
  • Coaliția pentru Familia va accelera procesul de apariție a unui partid conservator.
  • PNL pare cel mai bun candidat pentru un partid conservator în momentul acesta, dar nu e exclus să vedem și partide noi cu această orientare.


 

Spune și altora

2 Comments

  1. pe model romanesc, acest partid conservator ar fi un fief al mosierilor sau baronilor locali, pentru ca se poate lesne vedea ca niciun partid romanesc nu are in prim plan binele cetateanului

    1. Teoria politica spune ca scopul primar al unui partid e sa obtina cat mai multe voturi la alegeri, nu sa satisfaca nevoile cetateanului. Plecand de la premiza asta poti construi niste modele destul de bune despre cum functioneaza si se comporta partidele politice. In acelasi timp ajuta si sa eviti dezamagirile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: