Cum fac PSD, PNL și USR propagandă pe economie – cu exemple

image_pdfimage_print

”Everybody lies” zicea un personaj de la TV. Dacă reușești să treci prin viață înțelegând asta vei constata că poți înțelege mult mai bine evenimentele și oamenii din jurul tău. Eu folosesc principiul ăsta când vine vorba de politica românească de exemplu, în special în ultima perioadă.
Tot valul ăsta de manipulări pe partea de economie a început imediat după ce premierul Viorica Dăncilă a vorbit despre realizările guvernării sale și a promis apoi cât în lună și în stele la Antena 3. Vă las să explorați voi discuția dacă aveți sângele necesar pe Antena 3 și ceva comentarii despre inundații / irigații sau cum statul român va da bani Hollywood-ului pentru a face filme în România. Imediat au început cei la USR și PNL să se agite și să vină bineînțeles și răspunsurile de la PSD. Vă dau mai jos câteva exemple:

Manipulare de la USR

Dan Barna, șef al USR ne anunță pe Facebook următoarele:

Dăncilă minte. România este îngropată în datorii.
Doamna Dancilă i-a mințit pe români cu bilanțul prezentat în 30 de minute.
Realitatea dură este că în timp ce doamna Dăncilă a ținut să ne spună ce bine îi merge României, noi ne împrumutăm cu alți 354.000 de euro, din 30 în 30 de minute. Economia nu minte. Datoria externă totală a României a crescut cu 2,56 miliarde de euro în primele 5 luni – 17 milioane pe zi.

PSD calcă în picioare viitorul României și ne îngroapă în datorii. Realitatea PSD este pararelă cu realitatea românilor care plătesc în fiecare zi mai mult pentru utilități și mâncare.

Și niște scris colorat într-o poză că așa se crește engagementul pe facebook:

Ok, ce e în neregulă cu afirmațiile lui Dan Barna? Păi să vedem:

 1. e un caz clasic de manipulare prin prezentare a unor informații scoase din context
 2. Informațiile sunt prezentate într-un mod senzaționalist

Datoria publică a unei țări se va ridica întotdeauna la zeci sau sute de miliarde de euro. Japonia avea în decembrie 2017 o datorie de 9,94 trilioane dolari, adică nouă mii nouă sute patru zeci de miliarde. SUA avea o datorie publică de 21 de trilioane dolari. Ambele țări sunt bine mersi și o duc bine. Când vine vorba de astfel de lucruri economiștii nu se uită la cât e datoria în miliarde ci cât reprezintă atunci când o compari cu PIB-ul acelei țări, cu veniturile bugetare sau cu alți indicatori care au sens. Haideți să vedem cum arată lucrurile dacă punem datoria publică a României în context (cifrele sunt de la Ministerul Finanțelor Publice):

Așadar, deși datoria publică a României a crescut în termeni absoluți, a scăzut ca pondere în PIB din 2016 până în prezent. Raportat la PIB guvernarea PSD nu a crescut datoria publică a României. Ce a făcut USR a fost să ia valorile din 2018, să scadă valoarea din 2016 și apoi să calculeze ”la minut”. Dacă faceți același exercițiu cu datoria Japoniei sau a SUA o sa vi se pară că americanii sau japonezii sunt cei mai săraci îndatorați oameni de pe planetă și apocalipsa economică va veni peste ei. Dar vedem cu toții că o duc mai bine decât românii.
Asta nu înseamnă că lucrurile sunt ok, dimpotrivă, situația cu datoria României nu e chiar roză, dar problema nu e că ne împrumutăm ci de unde scoatem banii pentru a rambursa acele datorii, chestie pe care USR nu le spune.
Ca și idee ceea ce spune USR nu e fals și nu îi acuz de minciună ci de manipulare prin scoatere din context și prezentare a informației în stil tabloid. Investitorilor nu le pasă atât de mult de valoarea absolută a datoriei, altfel nu ar mai împrumuta nimeni SUA și Japonia ci de capacitatea de rambursare a datoriei. Cetățenii unei țări ar trebui la rândul să fie interesați de felul în care banii împrumutați vor fi cheltuiți și apoi rambursați, nu de valoarea lor absolută.
A spune că România se împrumută X euro la fiecare Y minute nu are nici un fel de valoare pentru un investitor, economist sau oricine înțelege cum funcționează lucrurile astea.
Dacă USR va ajunge vreodată la putere veți observa cum discursul lor se va schimba de la ”datoria a crescut cu X miliarde” la ”am scăzut datoria publică ca procent din PIB de la X la Y”. Altfel spus USR își alege indicatorul care îi convine și îl ignoră pe cel relevant.


Ținem legătura pe mail?

Dacă îți place articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]


Manipulare de la PNL

PNL a publicat mai multe grafice care ar trebui să arate că Guvernul Dăncilă ruinează România și au zis așa:

Din cauza PSD, România înregistrează astăzi:
 0% creștere economică, față de ultimul trimestru din 2017!
 Cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană: +5,4% în luna iunie!
 Cel mai mare deficit bugetar în primele cinci luni ale anului: 8,14 miliarde de lei!
 deficit comercial de 5 miliarde de euro!
 creșterea ROBOR-ului de la 2,05% la începutul anului la 3,41% în luna iulie!
 scumpiri majore la gaze și energie electrică!
 0 km noi de autostradă!
 doar promisiuni!

Hai să le luăm pe rând:

 • 0% creștere economică – Sub PSD în 2017 România avea o creștere economică de 7%. În trimestrul 1 2018 creșterea e foarte mică (0,1%), dar nu e 0%. Deci afirmația e falsă. Apoi și chiar dacă ar fi 0% nu asta ar fi relevant ci ar trebui judecat într-un context mai larg pentru că tot ”din cauza PSD” se poate spune că România a avut 7% creștere în 2017. PNL alege doar ce îi convine evident.
 • Cea mai mare inflație din Uniunea Europeană – Faza cu inflația e mai complicată pentru că o parte vine din consum, o altă parte din surse care nu au legătură cu situația economică a României. Puteți citi explicațiile în rapoartele BNR.
 • Cel mai mare deficit bugetar în primele 5 luni – Adevărat, nimic de zis aici
 • Deficitul comercial de 5 miliarde – Păi nu are nici o treabă cu PSD, aia e ce consumă românii de rând și firmele românești pentru producție. Cum e vina PSD aici?
 • ROBOR e sus – e adevărat, o parte fiind vina PSD, altă parte fiind mișcarea normală a inflației în sus (vezi rapoartele BNR pentru motive)
 • Scumpiri la gaze și electricitate – o parte din scumpiri erau programate de mult ca parte din liberalizarea pieței de gaze și electricitate cerută de UE. Deci nu aș spune că e în totalitate vina PSD.
 • 0 km de autostradă – Nu au fost zero, ci vreo 15km de autostradă în 2017. Nu e mare diferența, dar impactul psihologic al acelui zero e mare, motiv pentru care PNL preferă să mintă și să nu spună că niște km au fost dați în folosire

Practic manipularea PNL e periculoasă pentru că e un cocktail de fakenews cu chestii adevărate, o metodă veche, dar foarte eficientă de a face propagandă. Dar cei de la PNL nu se mulțumesc cu chestiile de mai sus ci vin  cu chestii care nu au absolut nici un sens sau logică economică, cum ar fi de exemplu graficul acesta:

Graficul nu are logică pentru că, așa cum vă poate spune un student de anul 1 de la economie sau statistică, a compara trimestrele de mai sus e ca și cum ai compara merele cu perele. Creșterea economică nu e distribuită uniform pe parcursul anului, ceea ce înseamnă că a compara un singur trimestru nu are sens. Apoi graficul nu spune că în 2017 creșterea economică a României a fost de 7%! 7% oameni buni și PNL încearcă să dea impresia că România nu are creștere economică sub PSD. Se pot spune multe despre PSD, dar nu li se poate imputa că România ar fi avut scădere economică până în prezent. Puteau să îi atace pe alte chestii, dar nu pe asta pentru că uite, se fac de râs cu grafice din astea.

Manipulare de la PSD

Nu pot să mă ocup aici de toate chestiile dubioase care circulă în media plecând de la surse pro-PSD așa că am să mă opresc la câteva care mi-au sărit în ochi recent:
Hai să începem cu una ușoară:

Mișto nu? wageledgrowth nu?
Iată un extras din articol:

Întrebată cum va rezolva problema necunoașterii limbii române de către medicii maghiari, ministrul a răspuns că se studiază această problemă de către o comisie, pentru moment s-a găsit soluția angajării temporare în spitale de translatori, plătiți din fondurile Uniunii Europene pentru coeziune și dezvoltare durabilă. “Ar fi și o soluție să dăm bolnavilor  din spitale dicționare de limba maghiară, așa că încet încet toți pacienții vor face un mic efort și ar putea să se înțeleagă cu medicii, fiind direct interesați să înțeleagă cum să urmeze tratamentele” a adăugat ministrul.

Hopa, cumva articolul e la mișto? Iată ce zice un alt articol de pe siteul acesta:

„Micro-cipul subcutanat este obligatoriu, în circa doi ani o să-l aibă toată populația Romaniei. Pentru început vor fi la nou-născuţii, după care, într-un an, măsura se va aplica tuturor”, a declarat primul-ministru Vasilica Dancila. Pe toată durata vieții sale, alte informații pot fi integrate în microcip, cum ar fi CV-ul, diplomele și cazierul judiciar. Informațiile vor fi accesate numai de către serviciile acreditate, pentru a se respecta dreptul la confidențialitate.

Și dacă citim în secțiunea ”Despre” a siteului aflăm că:

TIMPURI GRELE  îşi asumă toată responsabilitatea pentru natura satirică a articolelor sale şi pentru natura fictivă a conţinutului acestora. Toate personajele care apar în articolele de pe acest site – chiar şi cele bazate pe oameni adevăraţi – sunt în întregime fictive şi orice asemănare dintre ele şi orice persoană, care trăieşte sau este moartă, este pur şi simplu un miracol.

Hai să mai luăm înca una (via Facebook):

Aici manipularea e mai subtilă pentru că menționează o serie de cifre scoase din context pentru a da impresia că realizarea e impresionantă. Problema e că atunci când o pui în context observi că acele cifre sunt de fapt mai mici decât cele din anii trecuți, deci realizarea e de fapt un eșec.
Au mai fost și alte manipulări, dar deja s-a scris despre ele. Puteți citi pe Factual despre investiții în infrastructură cu care se laudă Dăncilă și apoi depre rata șomajului.

Concluzii

PSD, USR și PNL fac propagandă sub o formă sau alta. Uneori sunt fake news-uri grosolane pe sistemul celor 2000 de medici maghiari, alteori sunt mai subtile prin scoatere din context (PNL și PSD) sau omiterea unor date comparabile (PNL, PSD și USR).
Ce ne spune asta despre cele trei partide politice?

 1. În primul rând că le pasă mai mult de voturi decât de adevăr, altfel nu ar încerca manipulări ale electoratului. La ce vor servi acele voturi PNL sau USR dacă oamenii respectivi nu au capacitate critică? Se vor duce imediat spre altcineva care le va vinde alte minciuni frumos ambalate.
 2. În al doilea rând își cred votanții proști sau neinformați pentru că pleacă de la prezumția că afirmațiile nu le vor fi verificate. De ce își desconsideră votanții? Nu știu, ar trebui să îi întrebați pe ei chestia asta.
Spune și altora

1 Comment

 1. Nu ca ar mai conta acum, cum vezi contextul de mai sus raportat la afirmatia de mai jos?
  “Datoria publică în continuă creștere poate duce la risc sistemic, mai ales atunci când depășește un anumit procent din PIB (în medie, acest prag se situează în jurul a 60% pentru țările dezvoltate și a 40-50% pentru țările emergente), iar banii împrumutați sunt direcționați către acțiuni ce nu generează dezvoltare economică.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: