Profit.ro face fake news cu impozitul pe profit

image_pdfimage_print

Mulți ziariști se plâng că românii sunt nașpa și nu vor să dea bani pe ziare. Au dreptate, dacă mai mulți români ar plăti pentru informație am avea o presă de calitate mai bună.
În același timp însă și mulți românii se plâng că ar da bani pe presă, însă nu au pe ce. Și îi înțeleg perfect, și eu cumpăr 1-2 numere din The Economist pe lună, dar nu aș da bani pentru presa economică din România.
De ce? Pentru că e incapabilă să proceseze informații. Se pricepe la a reda informații, dar nu le înțelege și nu le poate analiza.

Cota de impozit pe profit

Haideți să vă dau un exemplu concret de la Profit.ro care are titlu de articol așa:

ANALIZĂ Impozitarea companiilor – România percepe un impozit peste Bulgaria, Ungaria, Serbia, Republica Moldova. Cota nu mai este una redusă nici în Europa Centrală și de Est, fiind și peste Germania 

Ce se înțelege de aici:

  • Că România are un impozit mai mare decât Bulgaria și Ungaria (din UE) și Serbia și Republica Moldova (din afara UE)
  • Că Germania are cota de impozitare mai mică decât România.

Ca o paranteză autorul nu precizează despre ce impozit e vorba pentru că ”jurnalism de calitate”. Citind mai departe aflăm că:

Rata de 16% din România este chiar mai ridicată decât cea din Germania, relevă date ale firmelor de consultanță PwC și Mazars, analizate de Profit.ro. 
Ca referință, între statele din Europa Centrală și de Est am inclus Germania, cu o cotă de 15%. 

Ok, probabil e vorba de impozitul pe profit și aflăm că România are cota de impozitare mai ridicată decât alte țări. Bun, înțeleg să compari România cu țările vecine, dar ce caută Germania băgată la grămadă cu Republica Moldova, Serbia, Bulgaria și Ungaria? Păi e pusă acolo pentru efect dramatic: Dacă până și nemții au impozitul mai mic decât noi înseamnă că la noi e mare. Nu?

Doar că…

Impozitul pe profit și Germania

Orice om cu o conexiune la internet își poate dedica 1 minut din viață căutând dacă informația asta cu Germania e adevărată sau nu. Eu am făcut asta, am pierdut 1 minut din viață făcând factchecking. În acel minut am intrat pe IBFD, o bază de date cu informații de fiscalitate și am verificat informația. Ei bine, informația e falsă! Apoi mi-am mai dedicat încă 1 minut din viață căutând o bază de date cu informația asta, dar care să fie accesibilă publicului (vă trebuie abonament pentru IBFD).

Iată de exemplu un studiu făcut de Deloitte care compară cotele de impozitare aplicabile în anul 2019. În cazul Germaniei zice așa:

”Solidarity surcharge of 5,5% also levied on corporate tax income. Municipal trade tax imposed at rates between 14% și 17% with rates determined by municipalities. Combined rate (i.e. corporate income tax, trade tax, solidarity surcharge) approximately 30% to 33%. 

Adică o firmă în Germania nu plătește impozit pe profit de 15%! Ea plătește:

  • impozit pe profit de 15% către statul federal German
  • taxă de solidaritate de 5,5%
  • impozit pe profit la nivel municipal între 14% și 17%.

În total, în funcție de localitate unde își desfășoară activitatea o firmă din Germania va plăti impozit pe profit între 30% și 33%.

De unde și-a luat Profit.ro informația? Ei zic așa:

Rata de 16% din România este chiar mai ridicată decât cea din Germania, relevă date ale firmelor de consultanță PwC și Mazars, analizate de Profit.ro. 

Evident că nu a dat linkuri către sursa acelor date, ceea ce e o mare problemă dacă te numești jurnalist. Și nu vorbim doar de principii ci de chestii concrete, dacă intru pe siteul PwC menționat de Profit.ro mai sus dau de următoarea informație:

If the basis for the two taxes is identical (unlikely in practice), the overall burden on corporate profits earned in Munich would be approximately 33%. In Frankfurt, the burden would be 32%. In Berlin, it would be 30%.

Adică și PwC zice la fel ca Deloitte. Mai sunt și alte siteuri care spun fix același lucru.

Cota de impozitare a profitului în Germania e între 30% și 33%, nu 15% cum zice Profit.ro. Informația asta putea fi verificată în 1 minut de persoana care a scris acel articol. Ăsta e un fake news grosolan.

Impozitul pe profit în Ungaria

Altă problemă pe care o am cu articolul ăsta e legată de Ungaria. Conform PwC, Ungaria are într-adevăr o cotă de impozitare de 9%, dar nu pentru toată lumea. Anumite sectoare de activitate au cota de impozitare considerabil mai mare:

  • De exemplu companiile din sectorul de energie sunt impozitate cu o cotă de 31%!
  • Companiile de publicitate sunt impozitate în funcție de veniturile obținute, nu de profit

Ba mai mult, există un impozit de 2% foarte similar cu impozitul pe profit aplicat de municipalități (LBT) care se adaugă la impozitul pe profit.

Deci nici Ungaria nu e prea are cota de impozitare de 9%.

Impozitul pe profit în România

Chiar și România are problemele ei când vine vorba de acea cotă unică de impozitare. De ce spun asta?

Pentru că, la fel ca Ungaria, cota unică de impozitare de 16% nu prea e unică. Asta pentru că în România avem următoarele impozite directe:

Deci iar nu prea putem compara mare lucru pentru că cele 3 tipuri de impozit se exclud reciproc. Astea sunt chestii de bază de fiscalitate. O persoană care scrie pe subiectul ăsta ar cam trebui să le știe.

Și știți ce e și mai nasol? Că Profit.ro a scris despre încasările la bugetul de stat din fiecare din cele 3 impozite de mai sus pe 19 mai 2019. Alt autor, dar același subiect! Concluzia articolului acesta din mai e că veniturile statului au scăzut ca urmare a extinderii acestor 2 tipuri de impozit. Altfel spus, cota efectivă de impozitare a companiilor din aceste sectoare e mai mică decât dacă ar fi plătit impozit pe profit!

Concluzii

  • Germania nu are cota de impozitare de 15% ci de 30% – 33%
  • Ungaria nu are cota de impozitare de 9% ci are mai multe cote, în unele domenii impozitul ajungând și la 31%
  • România nu mai are de mult o singură cotă de impozit de 16% ci unele mai mici!

Și ca o concluzie generală articolul de la Profit.ro e plin de greșeli și reprezintă un fake news grosolan!

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *