Produsele din Vest nu au același gust la noi și e normal să fie așa

Ministrul Agriculturii (tipul ăla care vorbește ca Nicolae Ceaușescu) anunță că a cerut ajutorul unor țări din Vest pentru a verifica dacă produsele comercializate în România de branduri internaționale sunt de o calitate mai slabă decât cele din Vest.

Din dorința total altruistă de a scuti bugetul de stat de o căruță de bani cheltuiți deamp…fără motiv, am să îl lămuresc eu dl. ministru: Nu tovarășu ministru, produsele vândute în România nu sunt inferioare, dar nici nu sunt la fel. Și oricât de mult vă veți stresa nu veți găsi produse inferioare pentru că:

Igiena și normele de producție sunt lucruri cu care firmele serioase nu se joacă

Acesta e motivul pentru care, tovarășul ministru, veți vedea că toate produsele vor trece cu brio orice fel de teste la care vor fi supuse pentru că în alte țări se fac controale mai des ca la noi. Și dacă tot veni vorba de controale, nu ar fi cazul să facem niște teste și în România? Anul trecut a fost ditamai scandalul cu niște salmonela care ba era ba nu era prezentă într-o fabrică din Argeș. Nu îmi aduc aminte să se fii găsit în schimb salmonela prin fabricile străinilor în România.

Reputația e cuvântul cheie 

Niciodată nu veți vedea produse inferioare din punct de vedere calitativ așa cum sugerează tovarășul ministru pentru că firmele mari nu își permit să își strice reputația. De ce și-ar strica un gigant cu afaceri de miliarde de euro reputația pentru o piață de câteva zeci de milioane de euro?

În schimb la noi în România firma aia de lactate cu angajați infestați cu salmonela din Argeș încă operează fără probleme.

Care e definiția calității inferioare?
Și ar mai fi o chestie, oare cum definește tovarășul ministru calitatea inferioară? Când e o brânză inferioară alteia? Sau o băutură? Berea la americani are 2,5% alcool, în Europa între 4 – 6%. E berea americană inferioară? Dacă da, de ce nu s-au ofuscat americanii și nu au făcut scandal la Heineken să nu le mai vândă bere cu 2,5% alcool?
Tot apropo de definiția calității inferioare, un articol din 2015 publicat de BBC explică diferențele între gustul ciocolatei Cadbury în Statele Unite față de Marea Britanie. Trebuie să citești articolul ca să poți înțelege cât de dificil e să compari aceeași ciocolată, dar produsă după specificații diferite. Oare tovarășul ministru citește presa străină?
Știți însă de ce aceleași produsele alimentare au gusturi diferite în țări diferite? 

Pentru că oamenii au gusturi diferite

Și e normal să fie așa! Știu asta pentru că îmi place să încerc sortimente diferite de cola prin fiecare țară pe care o vizitez și până acum nu am găsit două care să semene. Iar asta tovarășu ministru se datorează faptului că oamenii au gusturi diferite iar companiile știu asta și încearcă să se plieze pe acele gusturi. Nu e nici o conspirație de a vinde produse mai slab calitative, e vorba doar de gusturi diferite.

Pentru că legislația e diferită 

Și de multe ori acesta e punctul de plecare pentru cele mai semnificative diferențe.

Fiecare țară are propriile standarde de calitate a mâncării. În unele țări se admite minim X% dintr-un ingredient, dar nu mai mult de Y%. În alte țări proporțiile sunt diferite. Unele țări interzic cu totul ingrediente care sunt ok în alte state. Și uite așa se poate ajunge ca brânza sau ciocolata sau coca cola vândute de aceeași companie să aibă gusturi diferite în fiecare țară în parte.

Concluzii

Declarația asta a ministrului face parte dintr-o campanie de demonizare a străinilor: Uite, ne vor colonie, uite, ne vând chestii inferioare și altele asemenea. Nu vor găsi nimic pentru că nu e nimic de găsit. Dar le vor arăta oamenilor că ei se luptă cu străinii ăia răi care vor să ne fure brânza tradițională și să ne bea cola strămoșească.


Ținem legătura pe mail?

Dacă ți-a plăcut articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]