Presa economică americană nu e mai brează decât cea românească

image_pdfimage_print

Mă mir de multe ori ce perle poate produce presa românească, dar cu toate astea nu trebuie să uităm că există o lume întreagă idioți și în afara granițelor României. Astăzi un exemplu de la CNN care ne anunța apocaliptic în mai 2020 următoarele (sursă):

Adică tipul zice că economia americană moare (suferă de fapt, dar moare sună mai dramatic), pentru că economisesc oamenii. În momentul în care scade consumul populației e normal ca activitatea să încetinească. Încetinește activitatea, business-urile vând mai puțin. Nu e nimic ieșit din comun până aici, așa funcționează economia.
Dar, și e un mare dar aici, de la asta până la ”moare”, chiar și ”suferă” e o diferență uriașă.
Dacă vreți să citiți articolul o să observați cum întreaga retorică merge în direcția: americanii economisesc mai mult, ceea ce afectează economia. Oare? Vorbim totuși de o țară unde:

Disparitățile economice din Statele Unite se tot adâncesc la rândul lor, în 2018 20% din familiile americane au avut 50% din totalul veniturilor înregistrate la nivel de economie. Asta înseamnă că restul de 80% s-au bătut pe cealaltă jumătate a veniturilor.
De asemenea, ca și răspuns la pandemie, administrația Trump a dat 135 de miliarde de dolari sub formă de scutiri / tăieri de taxe (sursă):

And so as a result, the only people that are going to benefit from this tax change are people that make at least half a million dollars in income outside of their businesses. And just to put that in context, that is literally the top 1% of U.S. taxpayers. So in other words, the government, in the CARES act, is going to give out $135 billion in tax relief only to people that make at least half a million dollars, only to the top 1% of taxpayers in this country.

Deci oamenii care câștigau cel puțin 0,5 milioane de dolari au primit scutiri de taxe de 135 miliarde dolari. Dar conform CNN economia americană suferă din cauza faptului că oameni care nu au deloc economii nu mai cheltuie bani. E mișto cum în situații din astea ”să dăm scutiri de taxe firmelor și oamenilor bogați ca să investească în economie” dispare din discuție. E vina oamenilor care nu își permit că nu cumpără.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *