Presa britanică e și ea plină de dubioși

image_pdfimage_print

Ați crede că presa britanică, considerabil mai bogată decât cea românească, e ferită de oameni dubioși. E adevărat, ziare precum The Economist sau Financial Times sunt printre cele mai bune din lume. Dar aceeași presă scoate și perle de genul ăsta (sursă):

Boris Johnson și cabinetul său au folosit termeni militari când au vorbit despre coronavirus. Chestii de genul ”luptă împotriva coronavirusului”, ”război împotriva coronavirusului” și alte variații pe temă.
Ei bine, ce zic oamenii ăștia de la Daily Mail e că nemții nu folosesc limbajul ăsta pentru că au pierdut al Doilea Război Mondial. Știu, știu, parcă nu e așa dubios, poate părea că are un pic de adevăr acolo, nu? Ei bine articolul se continuă așa:

Autorul articolului continuă prin a ne spune că nemții sunt atât de rușinați de faptul că au pierdut al Doilea Război Mondial încât folosesc limbaj științific când vorbesc despre virus.
Vă dați seama că Daily Mail crede că niște politicieni germani se oftică de faptul că nu pot folosi metafore de război în discursul privind coronavirusul? Și fraierii trebuie să se mulțumească să folosească un limbaj științific, că au pierdut războiul!
M-am mai plâns eu pe aici că presa din România se ia de non-subiecte și ar trebui să dispară, dar uite că nici britanicii nu dezamăgesc.
Acum trebuie să înțelegeți că în Marea Britanie sentimentul de victorie în al Doilea Război Mondial e încă foarte viu. România a îngropat partea aia a istoriei noaste sub preș pentru că e unul din cele mai proaste momente ale noastre ca națiune. E greu să înțelegi cât de puternic e impregnat sentimentul ăsta la britanici până nu vezi cu ochii tăi. Sentimentul ăsta mai e prezent la fel de puternic doar la americani și la ruși. Și sunt mulți care spun că Brexitul are ca și substrat (unul dintre substraturi) fix faptul că Marea Britanie a fost în tabăra învingătoare în al Doilea Război Mondial. Asta le-ar da britanicilor, zic acele voci, un sentiment de superioritate față de restul europenilor.
Eu văd un pic diferit lucrurile, impresia mea e că britanicii, fiind învingători și având teritoriul în mare parte neafectat de război, au uitat ororile războiului și importanța păcii și a cooperării în Europa.

Spune și altora

2 Comments

 1. Iar cam tendentios. Si in germania si in japonia exista o retinere in a folosi termeni ce pot fi legati dr perioade fe trista amintire. De aia in germania se canta numai o strofa din imnul national in timp ce vecinii de la vest nu au nicio greata sa isi inunde ogoarele cu sangele spurcat.
  Da, este o reminescenta a justitiei invingatorilor. Se poate banui acum ca exista vinovati pentru declansarea ambelor razboaie mondiale si de-o parte si de alta. Pentru primul razboi draga niki e la fel de vinovat ca draga wily. Pentru al 2lea hitler imparte vina cu chamberlain, daladier si intr-o oarecare masura stalin si fdr. Insa la nivel de discurs “oficial” in franta nu prea poti sa sustii ca frontul popular a fost in esenta un regim antidemocratic si criminal sau ca in sua fdr a facut tot ceea ce este omeneste posibil ca sua sa intre in razboi.
  Ceea ce e interesant e ca retorica asta dureaza. La scara istorica erau suficiente vreo 2 generatii adica 50 de ani ca lucrurile sa se uite. Acum insa sunt 75 de ani adica 3 generatii ceea ce inseamna ca a patruns in mostenirea culturala a poporului respectiv.

  1. Eu am inteles asta, dar nu cumva e o idee proasta sa vorbesti in termeni de razboi despre un virus? Nu cumva Germania face bine ca vorbeste in termeni stiintifici despre el, in loc de metafore de razboi?
   Nu poti omori un virus cu arma. Un virus nu iti omoara soldatii ci batranii si cei bolnavi. Un virus iti lasa infrastructura intacta. Un virus nu poate fi bombardat, un virus nu poate avea liniile de aprovizionare taiate samd.
   Poti sa folosesti cate metafore de razboi vrei, dar nu vei reusi sa ai o descriere decenta a problemei.
   Cel mai sigur mod de a lupta impotriva virusului in absenta unui vaccin e prin carantina. Ori asta e fix pe invers fata de retorica razboiului.
   Asa ca te intreb, crezi ca nemtii, condusi de o femeie chimist/fizician nu folosesc metafore de razboi pt ca au pierdut WW2 sau pentru ca e o idee proasta si nu ajuta la nimic?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *