O precizare legată de știrea că mulți români nu fac față unor cheltuieli neprevăzute

image_pdfimage_print

Știrea e următoarea (via Hotnews):

În România mai mult de jumătate dintre persoane nu pot face față unei cheltuieli neprevăzute, peste media europeană, unde o persoană din trei (33,9%) se află în această situație în 2017, arată Eurostat, scrie Mediafax. 

Prima chestie: Hotnews e incapabil să dea un pârlit de link către sursă. Putea să dea link ori spre Mediafax ori spre Eurostat. Nu a dat nimic.
A doua chestie: Știri de genul ăsta trebuie puse în context. Contextul ar fi ăsta ?(via Eurostat)

Ceea ce vedeți mai sus e procentul din populație care riscă să fie afectată de sărăcie sau excluziune socială. Indicatorul e mai larg decât cel al persoanelor care nu fac față cheltuielilor neprevăzute, dar arată mai clar ce procent din populația României o duce prost.
Sunt două lucruri de remarcat:

  1. 35,7% din populația României are o viață de rahat, fiind afectată ori de sărăcie ori de excluziune socială. Asta înseamnă 1 din 3 oameni.
  2. Partea pozitivă însă e că procentul acesta e în scădere. Se afla la 47% în 2007 când România a aderat la UE și a scăzut până la 35,7% în 2017. O parte din această reducere se datorează emigrației, în sensul că nu apari în statistică drept sărac în România dacă te-ai mutat în altă țară. Pe de altă parte viața Românilor e mai bună în 2017 decât era în 2007, fără dubii.

Iată și situația comparativ cu UE (via Eurostat):

Așa că știri de genul ăsta cu 1 / 3 români care nu își permit să facă față cheltuielilor trebuie privit în context. Da, e nasol, suntem penultimii din UE, dar situația e mai bună acum decât era în trecut.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *