Am început să scriu articolul ăsta marțea trecută și până să apuc să îl termin deja se schimbaseră o grămadă de chestii. Nu are sens să repet și eu ce citești prin presă așa că hai să încercăm să înțelegem câteva chestii din aiureala politică creată de PSD.
Dacă vrei să citești direct scenariile dăi scroll mai jos. Dacă vrei să înțelegi cum s-a ajuns aici, citește și partea introductivă care urmează acum:
O sinteză a crizei Dragnea vs Grindeanu
De ce a apărut criza asta acum?
În primul rând trebuie remarcat că PSD are o poziție confortabilă în Parlament alături de satelitul ALDE. neexistând amenințări politice la adresa stabilității partidului din afara partidului.
În același timp însă cei care au fost atenți la politica internă a PSD au putut vedea că principalul motiv pentru care Liviu Dragnea a reușit să ajungă la șefia partidului pare a fi legat (spun gurile rele) de promisiunea de a ”rezolva” problema justiției, un aspect presant pentru mulți membri de partid. Odată ajuns sus Liviu Dragnea și-a propulsat în majoritatea pozițiilor cheie oamenii săi. Majoritatea fac parte din câte se pare din filiale PSD din sudul țării, cu Transilvania și Moldova destul de neglijate din punct de vedere al reprezentării în structurile de conducere.
Și cum banii merg acolo unde e și puterea, fondurile au început să curgă preferențial spre primarii PSD din anumite județe, motiv de nemulțumire pentru ceilalți. Dar toată lumea a tăcut în speranța că Dragnea se va ține de cuvânt și va scăpa turma de problema abuzului în serviciu. Ori treaba asta nu s-a întâmplat, iar sprijinul disproporționat pentru primarii din sudul țării în detrimentul celorlalte regiuni continuă.
Credeți că e o coincidență faptul că ”rebelul” Grindeanu vine din filiala Timiș și are sprijinul filialelor din Timiș, Iași, Caraș-Severin? Faptul că a izbucnit o criză în interiorul PSD nu ar trebui să mire pe nimeni. Faptul că a izbucnit acum iarăși nu ar trebui să mire pe nimeni având în vedere că a trecut deja jumătate de an iar primăriile încă nu și-au prea primit banii promiși. Iar tentativele lui Dragnea de a se scăpa și a scăpa ceilalți colegi de probleme penale par a se lovi constant de obstacole.
De ce nu vrea Grindeanu să îl mai ajute pe Liviu Dragnea?
Părerea mea e că e vorba de cariera un cumul de factori. Eu mă gândesc în principal la următoarele lucruri:
- Justiția: Lui Grindeanu deja i s-au spart în cap o grămadă de oale cu faimoasa Ordonanță de Urgență 13. În plus, după vizita lui Iohannis în SUA a devenit clar pentru toată lumea că o modificare a legislației privind abuzul în serviciu va fi foarte greu de realizat în actualul context internațional. Pe de altă parte Grindeanu nu are, cel puțin pentru moment probleme cu justiția, așa că pentru el astfel de schimbări nu reprezintă o problemă arzătoare. Ba dimpotrivă, dacă justiția își face treaba, multe posturi cheie din PSD ar rămâne vacante și ar putea fi ocupate de oameni fideli lui Grindeanu.
- Cariera politică proprie: O modificare a legislației privind justiția ar semna moarte politică pentru persoana aflată la conducerea Guvernului care trece acea măsură. Grindeanu a încercat odată asta și și-a umplut frigiderul cât pentru 3 vieți. Nu cred că e dornic să mai încerce odată pentru că și-ar terfeli imaginea destul de rău. Iar cariera lui politică, în acel moment, s-ar încheia. Apoi trebuie să ne întrebăm ce se întâmplă după ce o astfel de schimbare are loc. Practic, din acel punct, Dragnea nu mai are nevoie de Grindeanu, fiind șanse extrem de ridicate de a-i lua postul de Premier.
- Momentul potrivit: Așa cum am explicat mai sus, acesta e momentul optim pentru o potențială preluare a puterii în PSD, având în vedere tensiunile din interiorul partidului create de maniera autoritară a lui Liviu Dragnea și a faptului că nu a prea reușit să livreze ce a promis.
Așadar Grindeanu nu are nimic de câștigat dacă îl ajută pe Dragnea, dar are foarte mult de câștigat în cazul în care Dragnea pierde puterea.
Scenarii posibile
La ora la care scriu eu chestiile astea (3 dimineața) încă nu a moțiunea de cenzură inițiată de PSD împotriva unui guvern pus de PSD . S-a lucrat intens la moțiunea asta, inclusiv duminica, chestie nemaiauzită până acum. Negocierile au fost crâncene probabil în interiorul PSD, iar în afara sa au existat zvonuri despre negocieri cu UDMR și (cică) USR. În fine, scenariile posibile după moțiune sunt următoarele:
Moțiunea NU trece și Guvernul Grindeanu rămâne în picioare
Scena politică ar arăta foarte ciudat în cazul acesta. Practic am avea un Guvern fără susținere din partea coaliției de guvernare care l-a numit, dar care e în continuare la conducere. Miniștrii fideli lui Dragnea, care și-au dat deja demisia vor trebui înlocuiți. Întrebarea ar fi cu cine?
1) Bye bye Daddy? Sunt șanse mari ca, în cazul în care moțiunea pică Liviu Dragnea să fie obligat să renunțe la șefia PSD. Un premier PSD poate fi dat jos doar de o majoritate PSD. Moțiunea poate fi testul și pariul lui Dragnea. Căderea moțiunii indică faptul că partidul nu e satisfăcut de performanța lui Dragnea. În același timp însă căderea moțiunii ar însemna și un pariu pierdut pentru că Dragnea a cerut o confirmare a legitimității sale prin solicitarea votului. Procesul nu va fi unul rapid, Dragnea nu își va da demisia ci va trebui forțat să plece, iar chestia asta, bănuiesc eu va dura ceva vreme. E clar că Dragnea nu va negocia un nou guvern cu Grindeanu așa că altcineva ar trebui să facă asta. Dar cum poate președintele partidului să nu aibă ultimul cuvânt de spus? Pentru un om obișnuit cu puterea absolută negocierea unui guvern peste capul său ar fi o umilință peste care ar trece cu greu. Tocmai de aceea mă aștept să rămână ferm pe poziție, să refuze dialogul și să fie ”împins afară” de la șefia partidului, formal sau informal (prin ocolirea sa în ceea ce privește propunerile de miniștri). Un nou președinte de partid ar putea negocia cu Grindeanu numirea anumitor persoane în noul cabinet astfel încât să asigure posturi pentru oamenii din filialele fidele lui Grindeanu. Mă aștept ca influența lui Grindeanu să crească substanțial în interiorul PSD deși, după excluderea sa, nu mai poate fi vorba de o colaborare directă. În același timp însă Grindeanu ar trebui să recompenseze cu posturi pe cei fideli lui, prilej pentru o nouă serie de epurări în diverse ministere, de data asta fiind înlocuiți PSD-iștii lui Dragnea cu PSD-iștii lui Grindeanu.
2) PSD Versiunea 2.0 – Un alt posibil deznodământ al crizei după căderea moțiunii ar fi ca noul Guvern să fie constituit din alți oameni din interiorul PSD, potențial din filialele PSD care nu au votat pentru moțiune. Mă aștept aici în principal la centre regionale de putere PSD care nu au primit din ciolanul distribuit de Dragnea, cum ar fi Iași, Vrancea, ori Timiș. Într-un astfel de scenariu însă, dacă PSD nu scapă de Dragnea, sunt șanse mari să asistăm la o nouă rupere a PSD, cu un PSD mai mic care să susțină Guvernul. Partea proastă e că România ar avea probabil de suferit într-o astfel de situație pentru că noul guvern ar fi unul minoritar și probabil ar fi mort din naștere, fără capacitate reală de a guverna România. Grindeanu ar trebui să negocieze constant cu PNL, USR, PMP și UDMR pentru a rămâne la Guvernare ori pentru a trece orice fel de propunere prin Parlament. Cel mai probabil ar fi nevoie inclusiv de cooptarea unor oameni din aceste partide în noul Guvern. Un astfel de Guvern s-ar naște cu greu și probabil ar fi mort pentru că o cooptare a PNL și PMP (posibilă) nu ar asigura majoritatea. USR are oficial o politică de necolaborare cu PSD care ar trebui să se aplice și în cazul lui Dragnea, iar UDMR cere cu orice ocazie autonomie, ceea ce Grindeanu poate promite, dar nu poate oferi. O colaborare cu vechiul PSD nu ar fi exclusă pe anumite subiecte, dar mă aștept ca Dragnea să refuze ferm o colaborare oficială.
Un astfel de scenariu ar fi posibil în eventualitatea în care Liviu Dragnea nu vrea să își dea demisia și o parte din PSD menține linia oficială de necolaborare cu Grindeanu. Cine ar putea să îl susțină pe Dragnea chiar și după căderea moțiunii? Cei care au beneficiat de pe urma ascensiunii sale și cei care depind de el pentru rezolvarea problemei cu justiția. Și sunt destui.
3) Noi alianțe? – O variație a scenariului de mai sus ar fi ca Grindeanu să opteze pentru un guvern minoritar cu oameni din PNL, USR, UDMR și PMP și nesemnificativ de puțini din PSD. O astfel de situație ar avea loc în cazul în care moțiunea ar pica la limită, cu majoritatea PSD în continuare susțindu-l pe Dragnea. Limitările de sus cu privire la colaborarea cu USR și UDMR ar rămâne aplicabile iar Guvernul ar avea serioase probleme în a trece legi prin Parlament.
4 ) De ce îți e frică nu scapi – Acesta e un scenariu cu bătaie mai lungă care s-ar manifesta după scenariul 2 sau 3 de mai sus. Altfel spus, deși moțiunea a picat, e posibil fie ca Grindeanu să nu poată crea un Guvern funcțional, fie ca o nouă moțiune să fie pregătită și de data aceasta să și treacă. De ce cred asta? Pentru că un Guvern Grindeanu fără sprijin politic nu ar avea viață lungă. De fapt, pariul lui Grindeanu e că poate câștiga capital politic în PSD scăpând de Dragnea și de a deveni Prim Ministru cu puteri depline. Cât timp e Dragnea în fruntea PSD, Grindeanu nu se poate bucura de postul de Prim Ministru, iar odată cu excluderea sa din partid, jocul a devenit un ”totul sau nimic” pentru Grindeanu.
Moțiunea PSD trece și Guvernul Grindeanu pică
Nici aici lucrurile nu sunt mai simple din păcate pentru că dacă moțiunea trece România rămâne fără Guvern. O certitudine ar exista însă, cariera politică a lui Grindeanu în PSD ar fi încheiată în acest punct.
În orice caz, un nou guvern ar trebui format, cu Prim Ministrul propus de partidul sau coaliția care deține majoritatea, adică tot de PSD + ALDE. Pe cine va numi Dragnea? Pe cineva în care are încredere și pe a cărui loialitate se poate baza, deși asta credea și despre Sorin Grindeanu. Întrebarea de 1 milion de lei e însă, va fi Președintele de acord? Spun asta pentru că propunerea de Prim Ministru trebuie aprobată de Președintele țării, care a anunțat destul de clar că nu va accepta propuneri cu probleme penale, Așa că am avea două scenarii posibile:
1 ) Președintele acceptă propunerea PSD de Prim Ministru – În acest caz Dragnea a reușit să găsească acea persoană în partid atât loială lui, dar și fără probleme penale sau de altă natură (a se vedea cazul respingerii propunerii lui Saideh). Lucrurile ar trebui să intre în acest caz pe făgașul normal, cu PSD trecând prin Parlament cam tot ce vrea, inclusiv poate, o nouă ordonanță 13. De asemenea, mă aștept ca Dragnea să încerce să își întărească controlul asupra partidului, în special acționând asupra membrilor de partid care l-au susținut pe Grindeanu. Totuși a fi prea dur cu ei ar putea duce la o potențială rupere a PSD și implicit ar putea scoate PSD de la guvernare, deci soluțiile extreme nu sunt de dorit. În orice caz însă, într-un astfel de scenariu Dragnea mai câștigă timp pentru el și colegii lui cu probleme cu legea (atenție următorul termen în cazul său a fost amânat, din nou, pentru septembrie).
2) Președintele nu acceptă propunerile pentru Prim Ministru ale PSD-ului – În cazul acesta legea spune că se vor declanșa alegeri Parlamentare, ceea ce ar fi un dezastru pentru PSD, care ar fi în situația de a pierde masiv voturi pe fondul scandalului cu încercările de a schimba legislația privind justiția și circul de acum. Eșecul ar cădea pe Dragnea și echipa sa, aceștia fiind foarte probabil îndepărtați de la conducerea partidului.
Un astfel de scenariu nu e de exclus având în vedere că PSD nu prea are cum să iasă bine din alegeri anticipate în acest moment având în vedere că nu ar mai avea pe cine să arunce vina. Nu voi intra în detalii cu privire la voturile celorlalte partide, dar mă aștept la un puternic vot anti-PSD în cazul unor alegeri anticipate, dar și la apetență din partea publicului PSD.
Un astfel de scenariu e cel mai prost posibil pentru PSD, iar membrii săi știu asta. Tocmai de aceea mă aștept ca PSD fie să scape de Dragnea ori, dacă nu să pună presiune pe Dragnea să numească un Prim Ministru PSD pe placul lui Iohannis. Pe de altă parte însă Dragnea, cu stilul lui autoritar poate încerca să îi forțeze mâna lui Iohannis deși, cam toată lumea e de acord că asta ar fi sinucidere politică pentru PSD.
Vom afla la ora 11 spre care din scenariile de mai sus să ne uităm iar în zilele următoare vom putea să ne facem o idee ce scenariu pare mai probabil.