Uneori nu îmi vine să cred în ce fel de realitate halucinantă trăiesc. O să spuneți ”te-ai învățat cu Anglia, ai uitat cum e în România”. Dar nu mi se pare că am pretenții exagerate când vine vorba de oameni care se vor ”din ăia de vor o Românie ca afară”.
Un exemplu concret e Ciprian Ciucu, consilier local PNL, om care se dorește candidat la Primăria București. Omul a dat share la următoarea mizerie:
În cazul în care nu ați prins ideea, se sugerează că ponderea taxelor salariale în România e de 72%.
Băi oameni buni, voi nu vă vedeți că sub tabelul vostru e bară verde și o bară roșie cu alte procente? Nu vedeți că scrie dracu clar acolo 42,79% din bani merg la stat? WTF? Cum poți pune 72% pe tot tabelul deși tabelul zice 42,79?
Mai rău, la postarea lui Ciucu apar tot felul de indivizi care încep să explice că de fapt 72% e corect și 43% e greșit!
Adevărat, nu mă pricep la contabilitate, dar mă pricep la taxe, că deh…fac meseria asta de aproape 10 ani. Dar ce știu eu, un amator? Știți cine mai sunt amatori însă? Ăia de la Comisia Europeană, care calculează ponderea taxelor tot ca mine (vezi pagina 17):
Problemă de clasa a 3a
E o diferență în modul de a calcula poate vă gândiți. Ca să ajungă la rezultatul acela a împărțit taxele plătite la salariul net și i-a dat 72%. E corect totuși, nu?
Măi, nu e. Și vă explic și de ce. Vă rog să vă aduceți aminte de când erați mici și trebuia să rezolvați probleme de matematică. De exemplu problema asta:
Gheorghiță are o livadă de mere de care nu se poate îngriji. Ionel se oferă să o îngrijească cu condiția de a păstra pentru el o parte din merele culese de acolo. Gheorghiță acceptă. În toamnă, Ionel strânge 8.740 de mere din livada lui Gheorghiță, pe care a îngrijit-o tot anul.
Ionel trebuie să îi dea lui Gheorghiță 3.740 de mere din cele 8.740 culese.
Calculați procentul de mere pe care Ionel îl datorează lui Gheorghiță
Acum haideți să ne gândim:
- Care e răspunsul corect? Simplu: 42,79% sau 43% o să îmi răspundeți.
- Cum ați calculat? Simplu: am împărțit 3.740 la 8740 veți spune din nou.
Bun, acum haideți să ne gândim ce se întâmplă dacă un copil merge la doamna învățătoare cu răspunsul 72%? Îi va spune învățătoarea că e corect? Nu, nu ar avea sens! Dacă vrei să calculezi procentul datorat de Ionel lui Gheorghiță, răspunsul corect nu are cum să fie 72%.
Faptul că poți împărți 3.740 la 5.000 nu înseamnă și că ăla e un răspuns corect. Dacă ar fi întrebat cineva cât reprezintă suma plătită de Ionel din suma păstrată de acesta, atunci răspunsul ar fi fost într-adevăr 72%, dar asta e cu totul altă mâncare de pește?
Dar 72% e mai mare și mai dramatic decât 43%!
De ce mă deranjează chestia asta
În primul rând pentru că toată lumea o dă în sus și în jos cu ”vreau o țară ca afară”, dar se folosesc de mizerii din astea. Nu știu dacă realizați, dar pentru un copil de clasa a 3-a ”72%” e răspuns greșit. În schimb pentru un politician adult cu facultăți și experiență de viață ”72%” e răspunsul care îi aduce voturi!
Și culmea e că oamenii vor spune că e corect atât timp cât în loc de ”Gheorghiță” veți spune ”Statul român” și în loc de ”Ionel” ”săracul antreprenor”. Realizați în ce fel de realitate trăim?
Un alt motiv pentru care mă deranjează chestia asta e că Ciprian Ciucu face parte dintr-un partid care o ține sus și tare cu tăiatul a orice taxă posibilă. 72% sună imens, așa că se vor folosi de astfel de propagandă ieftină pentru a justifica niște tăieri de taxe.
Ce e rău în a tăia taxe? Păi România stă teribil de prost la capitolul venituri bugetare și lucrurile nu par a se îmbunătăți. Nu prea mai ai de unde tăia fără să bagi statul în faliment sau să te apuci să privatizezi chestii. Și nu mă refer la companii ci la chestii precum educația, sănătatea și așa mai departe.
Am văzut deja povestea în România în 1996 și 2009:
- Tăieri de taxe care chipurile vor genera venituri bugetare uriașe
- Veniturile bugetare nu apar
- Se iau împrumuturi pentru a acoperi găurile rezultate din scăderea de taxe
- Datoria crește nesustenabil și statul nu se mai poate împrumuta
- Se taie de la educație, sănătate, infrastructură șamd.
- Se privatizează tot ce se poate privatiza.
- Oamenii emigrează
Iar retorica asta cu 72% merge perfect pentru a justifica punctul 1. Nu am învățat nimic oare?
Cât despre Ciprian Ciucu, aveam o părere mai bună despre el, deși a mai dat-o în bară odată grav cu TVA-ul în trecut. Dar vorba aia…atât s-a putut!
“Tăieri de taxe care chipurile vor genera venituri bugetare uriașe”
Ahhh, Good Ol’ Laffer Curve. O mizerie fara baze in economia reala, dar care e justificata de orice taliban de dreapta.
Nu conteaza ca nu poti demonstra ca suntem pe partea dreapta a curbei, ca nu exista un regim cu 100% taxe prin care sa demonstrezi punctul extrem din dreapta sau ca nimeni nu a justificat vreodata cresterea taxelor pentru a ajunge la nivelul “optim”.
Nu, dom’le. Trebuie taiate in orice moment, sa vedeti cum explodeaza veniturile.
Asta si trickle down economics, daca tot suntem la subiectul voodoo economics.