Președintele a explicat că potrivit unei analize a Ministerului Energiei „pentru România o economie este posibilă, fezabilă, sustenabilă”. „Aici nu vorbim o reducere a consumului cu 15% faţă de ce avem acum, ci o reducere de 15% cu media pe anii trecuţi”, a explicat Klaus Iohannis, la conferința comună cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, susţinută vineri la Palatul Cotroceni. (sursă)

Dacă nu știți despre ce e vorba, ei bine Uniunea Europeană vrea să își reducă din consumul de gaze naturale cu 15% pe perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023. De ce? Pentru că există teama că vor fi pene de curent și vom îngheța la iarna.
Alții mai cinici și mai cu ochii pe mediul de afaceri în schimb vă vor spune că măsurile sunt luate pentru ca economia unei anumite țări să nu se ducă la vale complet iarna asta sau să arunce prețurile europene în aer.
Această reducere e un fel de măsură de solidaritate prin care majoritatea Uniunii Europene trebuie să strângă cureaua pentru a suplini greșelile de politică publică în domeniul energiei ale unor țări care depind de gazul rusesc, gen Ungaria și Germania.
Să nu ne înțelegem greșit, mai sunt și altele, dar cele două de mai sus au avut parte de tratament preferențial din partea Rusiei. Germania primește livrări masive de gaz la preț preferențial prin gazoducte special construite pentru ea. Odată ce aceste livrări scad consumatorul industrial și cel casnic german trebuie să cumpere gaz din altă parte, iar asta duce prețurile în sus.
Situația din prezent a fost discutată și răsdiscutată ani de zile și mai toată lumea a subliniat că această dependență de gazul rusesc poate avea un efect negativ asupra Germaniei. Până și Trump, mare admirator al lui Putin a atras atenția asupra problemei iar reacția germanilor a fost să dea din umeri și să ignore pe toată lumea:

Ei bine, acum plătim cu toții facturi mai mari mulțumită politicii energetice a Germaniei.
Situația asta seamană izbitor de mult cu criza datoriilor suverane din sudul Europei (Spania, Grecia, Italia) când aceste țări au trebuit să facă ajustări economice foarte dureroase pe fondul unei lipse complete de flexibilitate din partea țărilor nordice în frunte cu Germania. Retorica oficială a fost că aceste țări au cheltuit peste posibilitățile lor financiare, au luat decizii economice proaste și prin urmare ar trebui să suporte consecințele propriilor acțiuni.
În 2022 Germania e fix în situația Greciei de atunci, după ce ani de zile i s-a spus că nu e ok ce face, dar a continuat totuși nestingherită pe acel drum. Doar că Germania va fi ajutată, în timp ce Grecia nu a fost, la fel cum nici Italia sau Spania nu au fost.
Cât despre România, lucrurile cred că sunt clare: deja au început să se închidă marile platforme industriale din România pe fondul prețurilor exorbitante practicate pe la noi. Dacă Iohannis se gândea la momentul declarației că și așa va crăpa industria României și se va reduce consumul de gaz atunci avea dreptate, 15% o să fie floare la ureche.
Dacă i-ar fi păsat de industria din România ar fi fost mai rezervat în declarații. Reprezentanții marilor companii din România s-au speriat imediat ce a ieșit declarația în presă și pe bună dreptate. Nu de alta, dar nu e deloc ok să se închidă fabrici în România ca să rămână cele din Germania deschise, mai ales într-o țară care încă mai exploatează gaze naturale.
După ce și-a dat seama că a cam dat cu bâta-n gard a fost trimis la înaintare domnul acela care cică ar fi ministru al energiei să spună că totul va fi ok și nu se va închide nimic. Balcanismul nu părăsește România nici atunci când oamenii aleg un sas drept președinte.
În fine, situația e cam maro, ceea ce ne duce la următoarea întrebare: ce ar trebui să facem pentru a evita o catastrofă? Să întrebăm specialiștii: