Politica e despre emoție: Angela Merkel

image_pdfimage_print

Nu știu dacă ați auzit, dar în momentul acesta au loc alegeri pentru a desemna ”succesorul” Angelei Merkel. Am pus cuvântul între ghilimele pentru că nu e chiar succesor, dar așa prezintă alegerile presa.

Angela Merkel are o carieră politică impresionantă și probabil se vor scrie multe cărți despre viața ei.

Vream să vă arăt însă unul din motivele pentru care Merkel a rezistat atât de mult: emoția.

Clipul de mai jos e din decembrie 2020 când a început să se pună problema unor restricții mai dure în Germania.


Apoi comparați cu mesajul Președintelui României, Klaus Iohannis:

Ce are Merkel și nu are Iohannis? Emoție! Discursul Angelei Merkel are sens, e natural și face apel la emoție. Discursul lui Iohannis pare recitat de vocea de la Google Translate. Și să îmi fie cu iertare, dar Merkel chiar e născută și crescută în spiritul german.

Mi-ar plăcea să văd mai multă emoție în discursurile politicienilor români, nu doar limbaj de lemn. Cât despre Merkel, cine îi va lua locul va sta în umbra ei.

Poza din cover: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Angela_Merkel_-_World_Economic_Forum_Annual_Meeting_2011.jpg#/media/File:Angela_Merkel_-_World_Economic_Forum_Annual_Meeting_2011.jpg

Spune și altora

6 Comments

 1. Nu cred absolut deloc ca in momentul in care te gandesti la Angela Merkel, emotia e primul lucru care iti vine in minte. Ba din contra. Mi s-a parut mereu o personalitate foarte dura, foarte calculata, un monolit uman, dispusa sa treaca peste orice argument moral pt a ajunge la rezultatul dorit. Sunt multe exemple in sensul asta. Sa nu uitam ca ascensiunea ei politica a inceput cu momentul in care l-a aruncat pe Kohl sub autobuz, desi acesta fusese mentorul ei. Daca e sa facem o paralela, Trump a fost bestelit in toate felurile pt declaratiile lui la adresa lui McCain cu care insa, spre deosebire de Merkel, nu avea nicio relatie personala. Inclusiv intelegerea asta fortata chiar de Germania pe ultima suta de metri cu China mi se pare dezgustatoare. In acelasi an in care China practic a distrus lumea asa cum o stiam noi, Merkel nu a vrut sa rateze ocazia unei intelegeri cu aceeasi China. Si la o adica, a lasat portita deschia si pt o eventuala colaborare cu Rusia in privinta vaccinului Sputnik. Scuza-ma, te rog, daca spun ca emotia e ultimul lucru care o defineste pe Merkel. Nu cred ca e o intamplare ca Iohannis, cel lipsit de emotie, e in relatii destul de bune cu doamna. E probabil doar o actrita mai buna. Cat despre urmasul ei, nu stiu daca va sta in umbra ei, eu unul sper ca va incerca sa renunte la unele idei pt care doamna a tot insistat.

  1. Angela Merkel e politician in primul rand. In politica castigi atunci cand generezi emotie. Fara emotie nu ai cum sa iei voturi indiferent de tara.
   Merkel e un politician fabulos, altfel nu reusea sa ramana la putere atata timp intr-o tara ca Germania. Nu sunt neaparat fan al politicilor adoptate de ea pe partea economica, dar ca om politic e impresionant ce a facut.
   Ca a aruncat oameni sub tren…e politica, toata lumea face asta.

 2. Doamna de teflon.
  Emotie? Poate. Dar deloc naturalete. Nici kwi nu exceleaza la naturalete desi are momente interesante cand da cu paltonul in masina (https://www.hotnews.ro/stiri-esential-19340570-mic-incident-protocol-aterizarea-presedintelui-klaus-iohannis-aterizarea-paris.htm).
  Dar astia chiar sunt ok. Daca te uiti la institutiile europene o si pe doamna von der leyen care trezeste mila si revolta in acelasi timp nicidecum emotie.
  Cat despre “emotii” (2000) sa lasam parazitii sa ne explice ca “decat sa ma duc dintr-o viroza mai bine mor de supradoza”. https://m.youtube.com/watch?v=MNJCRrj7M84

  1. Naturaletea e altceva, important e sa starneasca emotie in spatiul public. Chiar si un discurs stangaci, daca apasa butoanele potrivite poate genera emotie. Al lui Iohannis nu are nici naturalete nici nu genereaza emotie si se vede ca e facut mai mult din obligatie decat din altceva.

   1. Atunci despre Trump?
    Uite și un exemplu clasic:https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Je_vous_ai_compris
    Plus antichitatea greco-romane (exemplu cel mai bun este Cezar, cel care a potolit revolta cu un discurs de un singur cuvânt)

    1. Trump e un orator excelent, omul si-a construit intreaga cariera pe asta. Tot ce a facut Trump s-a bazat pe emotie si a reusit sa castige presedentia in ciuda unor candidati mai bine cotati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *