De ce pleacă muncitorii români în străinătate

image_pdfimage_print

Se vorbește mult despre cum Românii pleacă din țară pentru mai mulți bani, după ce statul român i-a educat și a investit în ei. Ce nu se prea spune e că România e o țară incredibil de nesigură pentru oamenii care muncesc în ea. Cât de nesigură? Păi se pare că cea mai nesigură din Uniunea Europeană cel puțin dacă e să ne luăm după datele Eurostat:

Cifrele arată numărul de accidente de muncă raportat la 100.000 de lucrători și se pare că suntem în frunte detașat cu 5,72 accidente, adică de aproximativ 2,5 ori mai mult decât media UE (coloana albastră).
Nu știu câte știți voi despre subiect, dar eu din ce mai aud de pe la alții, de multe ori în România se raportează doar cazurile care se lasă cu spitalizare, uneori nici alea. Asta înseamnă că numărul real e posibil să fie mult mai mare.
Revenind la ideea cu emigratul, am auzit de multe ori imigranți spunând că preferă să muncească în alte țări nu doar pentru bani ci și pentru că condițiile de muncă sunt mai bune. Dar dacă vă uitați la discursul politic al partidelor românești (toate) și al patronatelor din diverse domenii, toată lumea vorbește doar despre salarii. Cumva lor le-a rămas în cap ideea că românii ar face orice pentru bani fără să prindă ideea că un șantier nesigur din Germania e mai sigur decât unul din România.
Banii sunt buni, dar accidentele de muncă în construcții nu sunt de glumit pentru că se lasă de multe ori cu morți. Nu vreau să mă înțelegeți greșit, accidente au loc și în UK și în Germania și în România. Nu am chef să mă cert cu nimeni pe tema asta. Diferența e la cât de des se întâmplă asta și cât de strict sunt urmate regulile de siguranță.
Așa că înainte să vă gândiți că 200 de lei în plus la salariu îi vor convinge pe români să revină în țară vă înșelați. Îndrăznesc să spun că și dacă li s-ar oferi aceleași venituri, dar cu condițiile de muncă actuale, majoritatea românilor vor alege în continuare Vestul.
Și apropo, asta cu condițiile mai bune nu se aplică doar muncitorilor de pe șantier ci și celor din birouri. Calitatea vieții mele s-a îmbunătățit considerabil prin simplul fapt că angajatorul meu de aici nu își permite să facă măgării cu timpul meu liber.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *