Cum să nu vă pierdeți timpul pe internet cu certuri: Reductio ad hitlerum

image_pdfimage_print

Trăim într-o lume în care suntem bombardați în permanență cu informații. Feedul de Facebook, Reddit, Instagram, știri, mesaje…toate ne consumă timp. Probabil mulți dintre voi ați ajuns la saturație și urmăriți doar anumite chestii care vi se par interesante, dar le ignorați pe celelalte.
Azi vreau să vă explic un concept care o să vă ajute în lumea asta: ”reductio ad hitlerum”.
”Reductio ad hitlerum” e genul de chestie pe care, dacă o vedeți într-o dezbatere sau ceartă, puteți deja să trageți concluzii.

Ce e Reductio ad hitlerum?

Reductio ad hitlerum descrie acele situații în care, într-o discuție / dezbatere cineva compară un argument al adversarului său cu ce făcea sau ar fi făcut Hitler ori naziștii. Logica e următoarea:

Hitler / naziștii = răul suprem
Argumentul tău = ce ar face / ar fi făcut hitler naziștii
Prin urmare argumentul tău = răul suprem

Un exemplu descris de Thomas Fleming în anul 2000:

Leo Strauss called it the reductio ad Hitlerum. If Hitler liked neoclassical art, that means that classicism in every form is Nazi; if Hitler wanted to strengthen the German family, that makes the traditional family (and its defenders) Nazi; if Hitler spoke of the “nation” or the “folk”, then any invocation of nationality, ethnicity, or even folkishness is Nazi …[8]

Cine folosește Reductio ad hitlerum

De regulă Reductio ad hitlerum e folosit în situații în care persoana respectivă nu mai are alte argumente. Un exemplu recent vine din politica românească de la Ilan Laufer (via Hotnews):

Foarte important e că președintele Klaus Iohannis este etnic german și are o legatură dubioasă din toate punctele de vedere cu Forumul Democrat German din România, moștenitoarea unei organizații naziste, scoase în afara legii, conform Tratatului de la Paris, de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial“, a declarat Ilan Laufer, marți seara. Imediat după aceea a spus că îl va reclama pe Iohannis la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, acuzându-l pe șeful statului de antisemitism. În opinia lui Laufer, refuzul președintelui Klaus Iohannis de a-l numi în funcție este “un nou act de antisemitism”.

Ce face Laufer e un caz clasic de Reductio ad hitlerum. Argumente nu prea avea așa că a jucat cartea cu naziștii și că e discriminat pentru că e evreu.
De fapt ori de câte ori cineva din PSD folosește argumentul Iohannis = german = nazist, acela e un caz tipic de ”reductio ad hitlerum”.
Dar astfel de cazuri nu sunt folosite doar în politică ci peste tot pe internet sau în discuții publice. Uneori se strecoară și în mediul academic.

Ce să faci când vezi Reductio ad hitlerum

Regula generală când cineva folosește reductio ad hitlerum e că nu are argumente mai bune. Sunt puține situații în care chestia asta nu e aplicabilă. E ok atunci când se face o comparație istorică între regimul nazist și altceva în contextul perioadei, de exemplu o comparație între propaganda nazistă și cea sovietiică din Al Doilea Război Mondial.
Nu e ok însă când faci ceva de genul ăsta:

Din cele mai vechi timpuri oamenii și-au construit ideologii mistice. Naziștii nu au fost nici primii, nici ultimii care au făcut asta. Voi chiar credeți că romanii credeau că orașul a fost creat de la zero de doi tipi care au supt de la o lupoaică? Sau că romanii sunt descendenți ai lui Eneas, erou grec care a luptat în războiul troian?
Practic tipul și-a început dizertație cu un reductio ad hitlerum!
Ce trebuie făcut în astfel de situații? În primul rând să atragi atenția asupra faptului că o astfel de comparație nu are sens și e complet deplasată în contextul respectiv.
Apoi să nu îți mai pierzi timpul citind sau despicând firul în patru pe acel argument. Ori de câte ori cineva apelează la reductio ad hitlerum e clar că:

  1. Nu are argumente mai bune
  2. S-ar putea să nu înțeleagă prea bine subiectul așa că maschează chestia asta prin comparații cu naziști
Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *