PSD și PNL: perdant și mare învingător? Nu chiar!

image_pdfimage_print

Câteva idei despre alegerile europarlamentare și referendumul de ieri.

PSD – Marele perdant? Nu chiar

Să începem cu chestiile evidence: Scorul care va fi probabil obținut de PSD la europarlamentare (23,46% în momentul de față) e foarte prost în comparație cu cel de la alegerile din 2016. Referința e față de anul 2016 pentru că atunci au fost ultimele alegeri.
Știu că toată lumea scrie că Dragnea ”e pe făraș”, ”e terminat” și așa mai departe, dar tot aud asta din decembrie 2016. Nu cred până nu văd. Ce e interesant însă în povestea cu scorul PSD e că mai toată lumea se aștepta la un scor prost din partea lor. Sondajele dădeau scorul lor undeva între 20% și 30%, în funcție de cine făcea sondajul.
Un sondaj Europa FM făcut cu 3 zile înainte de votare dădea PSD la 21,1%. Îmi vine greu să cred că liderii PSD nu se așteptau la acest rezultat. Ori dacă se așteptau ar fi scăpat de Dragnea ceva mai devreme pentru a evita un potențial dezastru.

Liviu Dragnea

Sunt șanse mari ca o serie de personaje cu greutate din PSD să încerce să scape de Dragnea, dar impresia mea e că liderul PSD nu e atât de slab pe cât pare acum.
Decisivă pentru Dragnea e ziua de azi. Dacă apare o nouă amânare în dosarul său sunt șanse ca Liviu Dragnea să rămână șef al PSD până în toamnă. De ce?
Pentru că:

 1. Nimeni din PSD nu are forța de a-l da jos în momentul acesta. Va fi nevoie de o condamnare pentru asta.
 2. Am mai scris eu pe aici că Iohannis are nevoie de cineva care să îl facă să pară ”the good guy”. Iar Dragnea avea nevoie de Iohannis (după debarcarea Codruței Kovesi de la DNA) ca sperietoare PSD.
 3. Nu știu cine ar vrea să conducă PSD fix în momentul acesta. Problema e că un potențial înlocuitor al lui Liviu Dragnea va trebui să poarte și cununa de spini numită ”candidat la prezidențiale”. Iar acel candidat va fi linșat în mediul online și va ieși cu o imagine teribil de șifonată. Gabriela Firea deja s-a delimitat de posibilitatea de a candida la prezidențiale.

Scorul partidului

Un detaliu foarte important însă pe care lumea, în euforia lor, îl ignoră: Victor Ponta și al său Pro România e tot PSD! Sunt tot voturi PSD acolo! Adunând PSD cu Pro România rezultatele nu par chiar atât de rele având în vedere stilul haotic în care PSD a dat impresia că guvernează România:

 • PSD are 23,46%
 • Pro România are 6,61%

Împreună fac 30.07%. Și asta cu tot cu prezența la vot masivă de ieri cauzată de Referendum! PSD nu stă atât de prost pe cât pare! Masa de votanți PSD + Pro România e stabilă iar acesta probabil nivelul cel mai scăzut la care o vom vedea în acest ciclu electoral (care se va finaliza cu alegerile parlamentare din 2020).
O altă problemă a PSD a fost Viorica Dăncilă. Imaginea PSD e intrinsec legată de cea a Primului Ministru. Ori Viorica Dăncilă a făcut mulți oameni care ar fi votat PSD să se rușineze în a fi asociați cu ea.
Și nu în ultimul rând, ar mai fi o chestie de remarcat aici, pe care am observat-o și la alegerile europarlamentare anterioare: mașina de vot PSD din teritoriu nu performează la turație maximă la europarlamentare. Eu sunt din județul Vâlcea de fel și am avut ocazia să văd pe viu cât de puțin se mobilizează primarii PSD și PNL la europarlamentare comparativ cu alegerile locale.
Diferența provine din:

 • reticiența primarilor de a aloca resurse pentru niște alegeri considerate neatractive pentru votantul obișnuit.
 • dorința de a conserva resursele materiale (bani, relații, gălețile de făină și șepcile) și morale (nervii votanților, șantajul emoțional) pentru acel moment când postul lor (de primar) va fi supus votului.

Aveți explicații mai pe larg asupra fenomenului la Cristian Hrițuc pe blog, singurul loc unde am văzut vorbindu-se de chestia asta prin online.

Concluzii

Scorul PSD pare prost, dar nu e atât de grav atunci când ai în vedere circumstanțele votului de ieri. Ba chiar adunând scorul Pro România rezultatul PSD arată chiar bine.

PNL – marele învingător? Nu chiar

PNL are un scor de 27,8% în momentul în care scriu chestia asta. Nu s-a terminat numărătoarea deci procentul se va schimba probabil când se vor anunța rezultatele.
Cu acest scor PNL e pe primul loc ca și scor, ceea ce ar trebui să fie motiv de bucurie. Prolema e că scorul PNL e destul de slăbuț dacă avem în vedere următoarele chestii:

 • Prezența la vot a fost mare, iar surplusul nu a votat cu PSD ci cu PNL și USR
 • PNL a încercat să tragă cât mai multe voturi prin asocierea cu Rareș Bogdan, o vedetă TV.
 • PNL avea totuși un număr considerabil de primari (1081 de primari PNL) fiind puternic reprezentată în teritoriu.
 • PNL are de partea sa pe Președintele României.

Scorurile PNL

Situația pare chiar mai puțin impresionantă când comparăm scorul de acum cu scorul PNL la alegerile din 2016 (cel mai recent punct de referință). În 2016 PNL obținea aproximativ 20% din voturi. Alegerile de acum par să fi dus partidul spre 27 – 28%, adică un salt de 7-8%. Dar având în vedere cât de mult a pierdut din imagine PSD cu tendemul Viorica Dăncilă & Liviu Dragnea, parcă 7-8% pare puțin.
În 2012 PNL obținea 28,41% la Senat și 24,27% la Camera Deputaților în condițiile unei alianțe cu PSD-ul lui Ponta (USL dacă vă mai aduceți aminte). Scorul de acum pare oarecum similar până ne gândim la faptul că PNL a înghițit PDL! PDL avea aproximativ 12% din electorat după ce trecuse România prin cel mai dificil program de austeritate de la cel al CDR-ului din anii 90 încoace. Cu toate astea, dacă adunăm PNL 2012 cu PDL 2012 vedem că scorul ar fi pe la 36% – 40%. E adevărat, s-au schimbat multe din 2012 (ALDE, PMP au rupt din voturile PNL+PDL), iar alegerile din 2016 au arătat un PNL+PDL slăbit.

Consecințe mai puțin evidente ale votului

Cu toate astea cred că:

 • E posibil ca multă lume în interiorul PNL să privească rezultatul la europarlamenare ca pe o înfrângere. Multe sondaje dădeau PNL cu un scor peste 30%, deși cel Europa FM anterior alegerile îi dădea la 28,5%. 30% era minimul pe care PNL trebuia să îl atingă pentru a se simți comfortabil având în vedere circumstanțele extrem de favorabile.
 • Zilele lui Ludovic Orban s-ar putea să fie numărate în fruntea PNL. Existau oricum contestatari în rândul partidului, dar e posibil să fie considerat vinovat pentru acest ”eșec”.

Rareș Bogdan

Cred că se impun câteva comentarii pe seama implicării lui Rareș Bogdan în campania asta:

 • cât din acest scor se datorează lui Rareș Bogdan? Oare a tras scorul în sus sau în jos? Fiind un om de televiziune tentația e de a spune că a tras partidul după el, dar scorul e totuși relativ mic. Îmi vine greu să cred că pe fondul sentimentelor anti-PSD scorul PNL nu ar fi fost săltat oricum.
 • Cine a împins ideea folosirii lui Rareș Bogdan ca principal vehicul de imagine al PNL în campanie? Acea persoană va trebui, zic eu, să dea niște explicații.

Impresia mea e că fanii lui Rareș Bogdan:

 • fie au votat cu USR
 • fie ar fi votat cu PNL indiferent dacă Rareș Bogdan era sau nu pe lista PNL.

A doua ipoteză ar indica faptul că PNL a cedat un loc pe listele partidului degeaba. Altfel spus, partidul ar fi obținut acel scor cu sau fără Rareș Bogdan.
Poate însă că pariul PNL cu Rareș Bogdan e pe termen mai lung, nu doar pentru alegerile europarlamentare. Îmi vine greu să cred însă că Rareș Bogdan va putea folosi acest scor electoral pentru a justifica investiția de resurse politice în el. În fond i s-au pus la dispoziție toate resursele partidului. Rezultatul? Sub așteptatul 30%

Ce înseamnă acest scor pentru PNL?

În principiu că mai e mult de muncă pentru PNL. Faptul că vor fi probabil primii ca procentaj e un lucru bun pentru PNL cu certitudine și va fi folosit ca marea realizare a lui Ludovic Orban. În interiorul partidului însă cred că se ascut cuțitele pentru că scorul e dezamăgitor. Mai mult, scorul extrem de bun obținut de USR înseamnă că există riscul ca la alegerile parlamentare de anul viitor (2020) PNL și USR să negocieze la paritate (sau pe aproape) locuri într-o viitoare coaliție.
P.S: Despre USR într-un articol separat.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *