Pedeapsa pentru Editura Didactică și Pedagogică pentru manualele de geografie e penibilă

image_pdfimage_print

Am urmărit cu amuzament și groază (simultan) povestea cu erorile din manualul de Geografie. Hotnews a detaliat tâmpeniile scrise pe acolo destul de bine și nu are sens să le reiau aici pentru că probabil le știți deja. Am să spun doar că, pentru mine, cea mai mișto chestie a fost aia cu ”Vaticanul are o suprafață de 500 metrii pătrați”. Cine și-ar fi imaginat că baia lui Ion Țiriac e mai mare decât Vaticanul?!

A urmat evident apoi sportul nostru preferat: aruncatul pisicii moarte la vecin:

  • coordonatorii manualului au zis că e vina editurii – Acum să ne întrebăm: a scris cineva de la editură că Vaticanul are o suprafață de 500 mp? Nu, editura nu adaugă suprafețe în manualele de geografie, coordonatorii fac asta, nimeni altcineva.
  • editura a zis că e vina coordonatorilor – Iar aici editura ar trebui să ne spune explice cum stă treaba că hărțile alea care încurcau Marea Roșie cu Marea Moartă, că îmi vine greu să cred că acei coordonatori au trimis hărți desenate la editură.

Astăzi însă am aflat și deznodământul poveștii: 

Ministerul Educației Naționale a decis să solicite Editurii Didactice și Pedagogice (EDP) retipărirea în totalitate a manualului de Geografie pentru clasa a VI-a. În acest caz, toate costurile vor fi suportate de EDP, care își rezervă dreptul de a îi acționa în instanță pe cei vinovați pentru daunele aduse. 

Știți care e frumusețea declarației asta? Că acel ”costurile vor fi suportate de EDP” , adică de editură e cea mai mare frecție la picior de lemn posibilă. Adică: Ministerul Educației, un organism al statului român, spune că un manual tipărit din bani publici cu erori va fi retipărit și cheltuiala va fi suportată de Editura Didactică și Pedagogică. Singură problemă aici e că Editura Didactică și Pedagogică e…companie de stat.

Pe scurt: Statul a greșit așa că drept sancțiune același stat va tipări din nou manualele și tot el va suporta costurile. Simțiți cum incompetența a fost sancționată, nu? Din buzunarele contribuabililor, evident!

Altfel, sper că angajații de la Editura Didactică și Pedagogică știu că oamenii pasionați de geografie au un simț al umorului mai ciudat și mai fac și hărți la mișto pe internet, cea mai celebră glumă fiind hărțile fără Noua Zeelandă. Băieți! Geografia nu e pentru amatori! Nu toți putem ajunge prim-ministru, să ne fie iertat când încurcăm două capitale, unii din noi chiar depindem de informațiile astea la muncă.


Ținem legătura pe mail?

Dacă îți place articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *