PSD nu e partid de stânga: 5% pentru locuințe

image_pdfimage_print

Guvernul s-a apucat de modificat Codul Fiscal…din nou. Ocazie cu care s-a apucat să mai împartă niște cadouri care demonstrează că PSD e indubitabil un partid de stânga!
Lol, glumeam, a mai dat niște cadouri băieților din imobiliare, ca parte din politica ”socială” a PSD. Dacă nu aveți timp sau chef să citiți documente tehnice găsiți principalele prevederi pe Hotnews.
Eu am să mă opresc asupra uneia dintre ele: aplicarea unei cote de 5% asupra cumpărării de locuințe. Amicul meu Adrian a făcut un rezumat excelent al efectelor acestei prevederi:

Pe scurt cam așa e povestea: cumpărai casă nouă cu o suprafață sub 120 mp (suprafața casei) și amprenta la sol + grădină sub 250 mp, plăteai 5% în loc de cota standard (19% în prezent).
Cota asta redusă era însă aplicabilă însă doar prima dată când cumpărai o casă singur, sau ca și cuplu căsătorit. De ce? Pentru că această cotă redusă era o excepție acordată pe criterii sociale.
Practic se considera că dacă îți permiți un apartament sau o casă mai mare de 120 mp, atunci îți permiți și un impozit de 19%. Un tânăr la început de drum sau un cuplu proaspăt căsătorit nu are probabil bani pentru un apartament de 120 mp, așa că o astfel de prevedere era o facilitate pentru cei care nu erau teribil de bogați.

Era nevoie de o astfel de măsură?

Ca fapt divers, voi, cititori ai blogului, ați cumpărat case sau apartamente noi cu suprafețe mai mari? Știți pe cineva care a cumpărat apartament sau casă nouă mai mare de 120 mp? Eu personal nu cunosc pe nimeni în situația asta.
Dar poate mă înșel, poate există un număr mare de români care trebuie să își cumpere astfel de case noi. Dacă ne luăm după cifrele Eurostat casele Românilor sunt mici, cu un număr mediu de 1.1 cameră/persoană membră a gospodăriei. De asemenea, România are cel mai ridicat procent de locuitori care trăiesc în locuințe supra aglomerate (48,4% din total).
Ce ne spun cifrele astea? Păi următoarele:

  • Majoritatea românilor trăiesc în locuințe înghesuite.
  • Majoritatea familiilor din România stau în locuințe proprietate personală (96%)

Cum se împacă ideile astea două cu faptul că guvernul permite o cotă redusă de TVA celor care își cumpără mai multe locuințe cu suprafață sub 120 mp?
E nevoie de case mai mari? Da! Vor cumpăra românii obișnuiți locuințe noi mai mari de 120 mp pentru că e TVA-ul 5% acum? Nu, pentru că nu și le permit indiferent de cota de TVA!

Pentru cine a dat guvernul măsura asta?

Păi cum zice și Adrian mai sus pentru șmecheri! Cam totul în industria construcțiilor se face ”pe persoană fizică”, deci o măsură de genul ăsta vine perfect pentru rechinii imobiliari!
Vrei să cumperi un bloc întreg de locuințe noi și apoi să le dai în chirie? Felicitări, poți face asta plătind doar 5% TVA! Iar măsura asta intră în categoria ”socială”. Care e partea socială?
Pe cine ”ajută” mai mult măsura asta? Pe cei care își pot cumpără 7 apartamente noi cu cotă de 5% sau pe românii obișnuiți care nu își permit apartamente cât o cutie de chibrituri fără un credit de la bancă pe 30 de ani?
De asta mă apucă dracii când aud lumea spunând că PSD e partid de stânga! Oameni buni, PSD dă de ani de zile scutiri și reduceri de taxe către cei bogați! PSD e mai dreapta decât orice partid din România în momentul de față!
Cum poate fi de stânga un partid care dă o măsura ce ajută pe cei bogați să cumpere locuințe fără număr la aceeași cotă de TVA precum cei săraci?
Later edit: am uitat să spun că măsura asta a PSD e exact genul de chestie care ar ajuta pe cineva ca Iohannis să își refacă stocul de 7 case, cumpărând locuințe / apartamente noi. Totul e să aibă sub 120 mp și s-a scos. Ironic, nu?

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *