Se pare că există și karma politică

image_pdfimage_print

Văzusem un tweet la cineva zilele trecute despre cum coronavirusul l-a prins pe Boris Johnson fix când era pe cale de a realiza planul lui măreț:


M-a izbit cât de bine se potrivește tweetul acela și cu situația din România.

Ludovic Orban

Ludovic Orban s-a agățat de putere cât de tare a putut. A băgat PNL la guvernare deși era clar încă de anul trecut că partidul nu are cum să nu piardă procente bune înainte de alegerile locale și parlamentare. Dar cu toate astea Orban și-a dorit să fie prim-ministru, chiar dacă doar pentru câteva luni.
Apoi când a văzut că Florin Cîțu are șanse reale de a deveni prim-ministru a pus presiune pe acesta să renunțe la nominalizare.
Karma în schimb a vrut să îi joace feste astfel că dl. Orban e acum prim-ministru în carantina, mulțumită unui coleg de partid care a crezut probabil că virusul Covid19 e o banală răceală. Nu doar că e în carantină, dar dl. Orban guvernează peste o țară închisă și din punct de vedere al măsurilor pe care le poate lua e cam legat la mâini.
Orice gafă sau o potențială creștere a numărului de cazuri va fi decontată și pusă în cârca lui de către public.

Keynesistul Florin Cîțu

Și în cazul lui Florin Cîțu karma a făcut ce știe mai bine: dl. Cîțu a manifestat mai tot timpul tendințe libertariene. Ba chiar ne anunța că sănătatea nu e atât de importantă cât e mediul de afaceri.
Ei bine, dl. Cîțu va trebui cât de curând să ia niște măsuri care vin din manualul de economie de anul 1 de la ASE și pe care dânsul le urăște cu religiozitate: intervenția statului în economie. Un libertarian trebuie să ia acum măsuri keynesiste. Mă rog, e România plină de libertarieni care lucrează la stat, dar nu cred că îi va pica bine.

Răzbunarea lui Liviu Dragnea

Multă lume l-a vrut pe Liviu Dragnea între 4 pereți. Ei bine…acum stăm cu toții între 4 pereți. Diferența e că atunci când va ieși el îl vor aștepta niște milioane de euro, case, mașini, vile etc (mă rog proprietar e Dragnea jr.). Când vom ieși noi vom fi probabil mult mai săraci decât eram când am intrat.
Dacă nici asta nu e karma…

Spune și altora

6 Comments

  1. Și câteva întrebări economico-filosofice:
    Oare ce sfaturi ar fi dat Milton Friedman în legătură cu epidemia? Lăsați mână nevăzută a virusului să pună lucrurile in ordine!
    Nu-i așa că în câteva săptămâni toți am devenit asistați social?
    Nu-i așa că fostul șef de la comitetul de stat al planificării, domnul Nicolae vacaroiu, ar fi fost cel mai indicat prin ministru acum?
    Plan Marshall? Plan Pons, Ryder report mai degrabă.
    Nu-i așa că în câteva săptămâni 30-50 de ani de economie mai mult sau mai puțin liberala s-au dus pe apa sâmbetei? Criza lovește cel mai mult micul întreprinzător.
    Părerea mea sinceră e că pandemia este doar pretextul pentru reset economic. Făcând o comparație medicala economia mondială era plină de bule (inclusiv Tesla e o mare bulă) precum un pacient cu 20 de medicamente. Acum brusc s-au scos medicamentele. Oare cum va evolua pacientul?
    Am vreo 5 cunoscuți care și-au pierdut serviciul în ultimele 10 zile. Fără perspective de angajare in următoarele 6 luni. Pe ei ii va omorî depresia nu coronavirusul. Și va fi o moarte lentă a lor și a familiilor lor.
    Coronavirusul a făcut să se spargă niste bule care ne făceau să credem că suntem nu neapărat bogați dar macar că trăim decent. Și nu numai în România în toată ue. Să vedem ce reforma profundă a sănătății în România se clocește acum. Servicii gratuite doar pentru urgente nasoale rău, comă și infarct. In 6 luni nu va mai exista serviciu medic gratuit la stat.
    Revenind la Boris Johnson si la Trump. Ambii au fost luați pe nepregătite. Despre Boris inca nu mi-e clar în ce măsură dorea să refacă industria britanică. Frumos părerea mea că nu crede in coronavirus. Pentru el e doar o oportunitate de afaceri și un pericol major pentru realegere.
    Despre Citu și Orban rămână cum am stabilit. Masurile luate sunt niste cârpeli. Inițiatorii oare ce or fi?

    1. Oare ce sfaturi ar fi dat Milton Friedman în legătură cu epidemia? Lăsați mână nevăzută a virusului să pună lucrurile in ordine!

      Krugman scria despre Friedman:

      [Milton] Friedman, it turns out, was too nuanced and realist a figure for the modern right, which doesn’t do nuance and rejects reality, which has a well-known liberal bias. One way to think about Friedman is that he was the man who tried to save free-market ideology from itself, by offering an answer to the obvious question: “If free markets are so great, how come we have depressions?” Until he came along, the answer of most conservative economists was basically that depressions served a necessary function and should simply be endured…. Such dismal answers drove many economists into the arms of John Maynard Keynes.
      Friedman, however… was willing to… admit that government action was indeed necessary to prevent depressions. But the required government action, he insisted, was of a very narrow kind: all you needed was an appropriately active Federal Reserve… [that] pumped enough reserves into the banking system to prevent a sharp decline in the money supply.

      Sursa
      Masurile luate pana acum sunt in linie cu Friedman: lichiditati oferite de banci. Momentan nimeni nu e asistat social in afara de oamenii dati afara. In cateva luni s-ar putea sa fim mult mai multi intr-adevar.
      Dar da, sunt de acord cu tine, e bizar cu economia capitalista risca sa intre in colaps dupa 2 saptamani. Dar la asta ajungi cand decapitalizezi firme stiind ca te scoate guvernul din rahat ori de cate ori ai nevoie.
      Vom vedea in ce masura se va schimba social Europa. E posibil sa vedem pandemie–>criza economica–>criza a datoriilor (private si guvernamentale)–>colaps financiar sau hiperinflatie care sa scoata Europa din datorii.

      1. Deja am trecut de primele două etape.
        Krugman… Nefiind economist nu am citit decât puțin despre el și ideile lui și nu pot sa zic că sunt fan
        Keynes: idolul lui valcov/Dragnea?
        Nici cu milton Friedman nu prea mă împac.
        Ce ne rezerva viitorul? Hiperinflație? Posibil și chiar probabil.
        Deocamdată însă tot ce observ este o repliere a economiilor spre modelul Rusiei lui Putin. Practic putin a câștigat. În momentul ăsta în Europa nu mai exista piața liberă funcțională.
        Virusul? Nu cred că asta e pericolul. Deja sistemul sanitar se pare că e suprasaturatbin Italia. Adică nu s-a reușit aplatizarea curbei. Doar s-a oprit economia.
        Urmează restul Europei.

    2. Bulele erau acolo de ceva vreme si toata lumea stia de ele, dar toti credeau ca sunt destepti si se retrag inainte sa se sparga. Vor aparea altele intre timp pentru ca economia moderna (din 90 incoace) e pe sistem cicluri de boom and bust.
      Boris nu avea nici un interes sa refaca industria britanica. A zis de mai multe ori ca vrea sa transforme UK-ul intr-un Singapore al Europei (taxe mici, centru financiar si sistem capitalist extrem). Ce nu a inteles el e ca poti parcurge Singapore intr-o zi cu masina in timp ce Marea Britanie e o tara mult mai mare si mai complexa cu 60 de milioane de oameni.

      1. Degeaba semnaleaza unul, altul printre care si tu, Daniel, ca e nefireasca aceasta decapitalizare a afacerilor dupa doar 2 saptamani mai rele, ti se arunca in treacat eticheta de comunist, stangist sau, si mai rau, PSD-ist si lumea merge mai departe, mintindu-se ca asta inseamna progresul si liberalismul.

        1. Am sa scriu un articol despre asta. Cu capitalism din asta nu suntem departe de inca o revolutie totalitara socialista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: