Omul care a gandit Razboiul Rece

image_pdfimage_print

Numele lui era Thomas Schelling si a murit recent. Daca nu ai auzit de el, e ok, nu multi il cunosc, dar tipul a gandit strategia aplicata de americani in timpul Razboiului Rece.

O mostra din gandirea lui (sursa):

“Statele Unite au plasat o mica garnizoana de soldati in Berlin, aflata adanc in teritoriul Republicii Democrate Germane, lipsita de aparare in cazul oricarui atac serios. In cuvintele lui Schelling, misiunea acelor soldati nu era de a apara orasul ci de a muri daca erau atacati. Un astfel de gest ar fi declansat un raspuns la scara mare din partea Statelor Unite, din moment ce nici un presedinte american nu ar fi tolerat o situatie in care URSS sa ucida soldati americani iar el sa nu ii razbune.  Prin urmare, mergand pe logica amenintarilor credibile, URSS nu ar putea ataca Berlin din moment ce stia ca SUA ar trebui sa pedepseasca un astfel de gest cu asprime, fiind obligata practic sa raspunda la amenintare”.

Acum cititi stirea asta (sursa):

Ministrul polonez al Apararii Antoni Macierewicz a facut acest anunt miercuri, in urma unei intalniri cu locotenent-generalul Ben Hodges, comandantul trupelor terestre americane in Europa, la Zagan, in vestul Poloniei.
O echipa din Brigada blindata de lupta de la Fort Carson, in Colorado, va fi mobilizata la Zagan luna viitoare, iar un batalion va fi mobilizat pe 1 aprilie la Orzysz in nord-estul Poloniei.

Misiunea soldatilor transferati in Europa nu e neaparat de a respinge un atac al Rusiei ci de a descuraja un atac al flancului estic al NATO. Nu numarul soldatilor e important ci prezenta lor si angajamentul SUA de a razbuna orice soldat pierdut in cazul unui atac.

Acesta e de fapt si motivul pentru care 1.000 de soldati americani sunt mai importanti pentru Romania decat 10.000 de soldati romani dotati cu acelasi echipament. A ataca 1.000 de soldati americani inseamna sa starnesti intreaga masinarie de razboi a SUA impotriva ta. A ataca 10.000 de soldati romani inseamna sa te iei in piept cu o tara care pana anul trecut inca mai zbura cu MIG0-21.

Un rezumat bun al vietii lui Thomas Schelling puteti citi pe Financial Times.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *