Sunt una dintre persoanele care cred că e nevoie de oameni noi în politică. Nu sunt însă teribil de încântat de ideea de a avea orice fel de oameni noi în politică.
Iată de ce (via Hotnews):
Fiul primarului PSD-ist al orașului Roșiorii de Vede (județul Teleorman), Iulian Cîrciumaru, s-a înscris în partidul lui Dacian Cioloș, declarând că până acum nu a împăcat convingerile sale politice cu cele ale tatălui său, informează Mediafax. Valerică Cîrciumaru, tatăl lui Iulian, este primar ales pe listele PSD Teleorman în orașul Roșiorii de Vede din Teleorman.
Cineva mai naiv ar putea crede că băiatul acela chiar nu e ”împăcat cu convingerile politice” ale tatălui.
Hedging politic
Alta e schema aici și nu e nouă, o puteți vedea în multe comune și orașe mici din România: ”hedging politic”.
Pe românește, elitele politice ale țării au înțeles că există o rotație a partidelor aflate la putere. A pierde accesul la robinetul cu bani publici e o chestie catastrofală pentru multe dintre ele.
Așa că multe familii din politica românească au membri împrăștiați prin mai multe partide, de exemplu:
- Tatăl e membru PSD
- Fiul e membru USR / partidul lui Cioloș
- Unchiul e membru PNL
- Vărul primar e membru ALDE
Oricum s-ar produce rotația partidelor, oamenii sunt siguri că au pe cineva din familie la putere.
Un exemplu bun în sensul ăsta a ieșit la iveală atunci când cei de la Casa Jurnalistului au publicat un material cutremurător despre o fată șantajată de un băiat de bani gata, de unde aflăm că:
Mama băiatului a candidat la alegerile interne USR pentru europarlamentare, tatăl vitreg e fostul subprefect al Bucureștiului de pe vremea lui Tăriceanu, iar tatăl natural e director de departament la Banca Națională.
Ăsta e un exemplu clasic de cum politica românească e infiltrată de astfel de rețele familiale de putere. Iar noile partide, gen USR și probabil și PLUS al lui Cioloș nu vor scăpa nici ele.
E vina USR sau PLUS?
Pe de altă parte nu aș da vina pe USR sau PLUS pentru chestia asta (momentan). Când se înscriu în partidele astea oamenii nu spun: ”apropo, soțul meu a fost subprefect al Bucureștiului iar fostul soț lucrează la BNR” sau ”a, și să nu uit, tata e primar PSD în Roșiori lol”.
Și dacă ar spune lucrurile astea USR sau PLUS nu ar putea să îi refuze pentru că nu poți judeca oamenii pe baza a ce fac rudele lor. Pe de altă parte, dacă aș fi Cioloș, aș avea mare grijă ce fac cu astfel de persoane și cât de mult le permit să se afirme în partid.
Pericolul
Există însă un risc real pentru USR și PLUS: se vor decredibiliza în ochii electoratului dacă admit astfel de oameni pentru că ambele partide o țin sus și tare cu ”oameni noi în politică”.
Fiul primarului PSD din Roșiori de Vede nu prea se îbcadrează în categoria ”om nou în politică” pentru că lumea îl va percepe ca fiind parte din garda veche.
Și sincer o astfel de acuzație nu e deplasată, sângele apă nu se face! Ar trebui să credem că ce se discută în PLUS nu va ajunge la urechile tatălui de la fiu?
Ce se întâmplă apoi dacă cineva îl acuză pe primarul de Roșiori de Vede de corupție? Se va pune problema cum a făcut de bani și fiul sau dacă a știut de chestiile nasoale făcute de tatăl său?
Toată povestea asta e o bombă cu ceas și chiar sunt curios ce va face PLUS în privința asta.
Cred că le-ai citit dar de dragul de a lăsa, fac copy-paste, să fie, să rămână:
https://www.facebook.com/tanase.stamule/posts/10156476892530726
http://canal33.ro/adrian-radulescu-la-canal-33-serviciile-ni-l-au-adus-pe-europarlamentarul-siegfried-muresan-4518/
https://www.youtube.com/watch?v=A2MafqHs1N0
Toate’s vechi si noua’s toate zicea poetul. Stia el ca se aplica si in politica oare?
Intuiția omenească ne îndeamnă să credem că da.