Nu e ilegal, e doar mai scump

image_pdfimage_print

E un principiu în viață pe care oamenii cu bani îl înțeleg, dar cei săraci sau din clasa de mijloc rar îl sesizează: unele lucruri nu sunt ilegale, sunt pur și simplu mai scumpe.

Exemplele sunt de obicei din categoria: dacă faci X primești amendă și cam atât. Să zicem că parcatul pe trotuar în fața Parlamentului se soldează cu o amendă usturătoare de 10.000 de lei. Pentru un om obișnuit e nasol, pentru Ion Țiriac sunt bani pe care îi găsește în buzunarul de la blugii de anul trecut.

Altfel spus pentru cineva cu bani parcatul în fața Parlamentului e ok dacă îi e mai comod așa și nu îl deranjează că are 10.000 mai puțin.

Iar treaba asta e foarte des întâlnită în mediul de business, acolo unde de multe ori mai bine plătești o amenda, dacă îți permite să faci o gălăgie de bani încălcând legea. Exemple sunt o grămadă în România în materie de proiecte de infrastructură, acolo unde contractele cu statul (pe care noi nu le vedem de obicei) au sancțiuni derizorii pentru nerespectarea termenelor de livrare. Deci mai bine iei contractul și nu livrezi la timp decât să îți faci griji că nu poți livra și să pierzi banii. Dacă ai oameni și echipament pentru o lucrare, poți lua 3 lucrări și profitul să fie mai mare decât amenda plătită. Nu știu cum mai stau lucrurile acum, dar acum niște ani se practica des treaba asta în domeniul proiectelor publice.

Și se practică și prin alte țări treaba asta cu plătitul amenzii și făcutul de bani. De exemplu Southern Water, una din companiile private de apă din Anglia a scos ilegal 22 de miliarde de litri dintr-un acvifer. Adică în loc să investească bani în a repara țevi sparte sau a construi lacuri de retenție a apei de ploaie oamenii și-au băgat picioarele și au scos apă din sol. Au plătit o amendă de 800.000 de lire pentru asta.

Așa că haideți să facem un pic de matematică:

Cât profit au făcut din vânzarea a 22 miliarde de litri de apă scoși din sol? Păi pe siteul lor ei zic că un metru cub de apă se vinde cu 1,9338 lire.

1 metru cub are 1.000 de litri deci au scos din sol 22 milioane metrii cubi cu o valoare de 42,5 milioane de lire. Nu știu ce pierderi au pe traseu, dar presupunând că au pierdut 20% înseamnă apă de 34 milioane de lire.

Deci să recapitulăm: au vândut apă de 34 de milioane de lire și au plătit un cost de 0.8 milioane amendă, așadar 33,2 milioane de lire. Mai au și alte costuri cu echipamente, cu salarii șamd, dar uite cum au făcut rost de câteva zeci de milioane de lire de venit fără să își bată capul cu investiții sau alte nebunii.

Așadar, dacă o chestie implică doar o amendă, nu e ilegal, e doar mai scump.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *