Ce e în noul acord privind Brexit

image_pdfimage_print

Brexit a fost întotdeauna un subiect controversat în UK, dar mai mereu felul în care va arăta a fost motiv de speculații. Acum însă avem o propunere concretă de acord între Marea Britanie și UE.

Unde s-au blocat negocierile de Brexit

Ultimele luni au  fost marcate de foarte multe discuții și contradicții între Marea Britanie și Uniunea Europeană pe multiple teme. Niciuna nu a fost însă mai dureroasă decât problema graniței irlandeze, despre care am mai scris. Ce ziceam atunci e că granița dintre Irlanda de Nord și Irlanda trebuie să rămână deschisă, altfel pacea semnată sub acordul numit ”Good Friday” riscă să dispară. Dar Irlanda de Nord face parte din Marea Britanie, în timp ce Irlanda face parte din UE. Nu poți scoate Marea Britanie din UE și să permiți bunurile să treacă libere granița pentru că Marea Britania ar beneficia de un imens avantaj față de alte țări.
Ei bine, după votul de la referendum de Brexit. Theresa May și cabinetul ei au promis că nu va fi reintrodusă o graniță între Irlanda de Nord și Irlanda. Dar nici UE nu vrea să permită Marii Britanii să se folosească de granița liberă pentru a face comerț nestingherită deși iese din Uniune.
Pentru a rezolva problema asta, Theresa May a venit la un moment dat cu o propunere numită ”the Checkers plan”. Planul ăsta spunea că Marea Britanie va ieși din UE cu tot cu Irlanda de Nord, dar va lăsa granița deschisă. Și ca să rezolve problema graniției și bunurilor și oamenilor ce tranzitează a venit cu niște idei fără prea multe detalii despre un sistem informatic foarte avansat (pe bază de AI bineînțeles) care să analizeze mișcările de bunuri și oameni.
Nimeni nu a crezut că planul e fezabil, nici britanicii, nici europenii care au spus un rapid și vehement: ”Nu mulțumim, nu putem accepta așa ceva”. The Checkers plan a fost propus undeva prin Iulie 2018 și de atunci lucrurile rămăseseră în pom.

Ce zice noul acord privind Brexitul

Noua propunere are meritul de a fi fost discutată și agreată cu UE. Nu există așadar un risc mare de a fi respinsă de partea europeană.
La momentul la care scriu rândurile astea acordul propus (care se spune că are în jur de 500 de pagini) nu a fost publicat ci doar circulat în privat la nivel politic. Totuși o serie de detalii au fost date publicității. Cele mai importante chestii ar fi următoarele (via BBC):

  1. Cetățenii UE din Marea Britanie vor putea locui și munci nestingheriți în Marea Britanie. Asta e o chestie stranie așa cum remarcă și BBC, pentru că acesta a fost unul din motivele de bază ale deciziei de a părăsi UE. Și totuși Marea Britanie nu va recăpăta imediat controlul asupra politicii de imigrație ci gradual.
  2. Va exista o perioadă de tranziție de 21 de luni între data la care e declanșat Brexitul și când va produce efectiv efecte. Rezultatul aici va fi că părăsirea efectivă a UE se va realiza în ianuarie 2021. În perioada asta lucrurile rămân exact așa cum sunt acum iar negocierile vor continua în perioada asta pentru că trebuie stabilit cum va funcționa efectiv colaborarea între Marea Britanie și UE pe probleme economice (mișcarea bunurilor, tarife, taxarea operațiunilor etc.), dar și criminale (acces la bazele de date ale UE, acces la acorduri de extrădare etc.)
  3. Marea Britanie e de acord să plătească 39 de miliarde de euro odată cu părăsirea UE.

Ținem legătura pe mail?

Dacă ți-a plăcut articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]


Cum rămâne însă cu problema graniței irlandeze?

Asta e problema cea mai mare din câte se pare cu acordul: va exista un așa numit ”Irish Backstop”. Irish Backstop-ul e un concept interesant adus în discuție de mai multe ori, dar vehement refuzat de britanici (până acum).
El presupune ca Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală a UE și astfel granița cu Irlanda poate rămâne deschisă. Dar dacă restul Marii Britanii iese din uniunea vamală și Irlanda de Nord atunci britanicilor le e teamă că Irlanda de Nord se va rupe de restul țării și se va uni cu Irlanda. Scriam despre chestia asta într-un articol separat, când ziceam că:

Dacă Marea Britanie va ieși din Piața Unică, dar Irlanda de Nord va rămâne, atunci acea graniță lipsă va fi calul troian care poate rupe Irlanda de Nord de Marea Britanie. De ce spun asta? Pentru că Irlanda de Nord este deja foarte integrată în economia insulei Irlanda. Dacă propunerea ar fi acceptată și s-ar institui controale de frontieră la intrarea bunurilor din restul Marii Britanii în Irlanda de Nord, dar fără să existe o graniță între Irlanda de Nord și Irlanda, atunci integrarea economică a celor două părți ale insulei va crește și mai mult.
Mai mult, e posibil ca multe companii britanice să se folosească de Irlanda de Nord pentru a putea avea acces în continuare la Piața Unică, chestie care ar impulsiona și mai tare economia insulei Irlanda.
Integrarea economică e calul troian aici: cu cât comerțul dintre cele două părți ale insulei e mai intens, cu atât cele două părți ale insulei se comportă ca o uniune iar influența Londrei asupra Irlandei de Nord scade din punct de vedere politic, iar Uniunea Europeană știe chestia asta și se poate folosi foarte abil de ea pentru a negocia cu Marea Britanie.
Inițial Irish Backstop-ul a fost respins de britanici, dar se pare că și-au schimbat un pic părerea deși felul în care va fi implementat nu e foarte clar. BBC zice așa:
  • Dacă Marea Britanie și UE nu ajung la un acord până în 2021 atunci întreaga țară (adică toată Marea Britanie, nu doar Irlanda de Nord) rămâne într-o uniunea vamală cu UE. În felul ăsta Marea Britanie evită problema calului troian de care vorbeam mai sus. În același timp însă asta înseamnă că Marea Britanie nu părăsește complet UE, pentru că va rămâne în uniunea vamală a UE. Treaba asta e similară dacă vreți cu regimul pe care îl are Norvegia cu UE, care nu e membră UE, dar face parte din uniunea vamală a UE. Pentru privilegiul acesta însă Norvegia plătește anual bani către UE, la fel cum ar trebui să facă și britanicii aparent.
  • Vor exista însă controale ale anumitor tipuri de bunuri trimise către Irlanda de Nord din restul Marii Britanii. Asta înseamnă că uniunea vamală de care vorbeam mai sus nu va fi chiar una completă. Rămâne de văzut însă care vor fi acele tipuri de bunuri și care va fi impactul economic al acestei măsuri.

Așadar Irish Backstop-ul agreat de Marea Britanie și UE pare să fie un hibrid între ce au vrut europenii și ce au vrut britanicii.

Care sunt șansele să fie acceptat?

Acordul cu UE negociat de May trebuie să obțină și aprobarea Parlamentului pentru a se putea aplica. Asta înseamnă că trebuie să aibă ok-ul:

  • propriului partid,
  • al partenerilor de coaliție (DUP) și
  • probabil al altor parlamentari din opoziție.

Trebuie spus în primul rând că doi miniștri din cabinetul Theresey May (amândoi pro-Leave) au demisionat imediat după ce anunțul privind acordul a fost făcut conform BBC. Cu toate astea se pare că Theresa May a obținut sprijinul cabinetului ei pentru acord. Cabinetul ei e de fapt guvernul Marii Britanii. Asta nu înseamnă însă automat că și restul partidului va fi de acord cu acordul.
În momentul de față Theresa May guvernează Marea Britanie prin intermediul unei coaliții formate din partidului ei (Conservatorii britanici) plus Democratic Unionist Party (DUP), un partid din Irlanda de Nord care se opune uniunii Irlandei cu Irlanda de Nord.
Prima reacție din partea DUP a fost una de respingere a draftului. De ce? Din cauza Irish Backstop-ului și a temerii că va rupe Irlanda de Nord de Marea Britanie (via BBC):

DUP leader Arlene Foster has said her party will “not be able to support” Theresa May’s latest proposals aimed at resolving the Brexit deadlock.

The party accused the PM of breaking promises over plans to avoid a hard border between Northern Ireland and the Republic of Ireland.

E posibil ca o parte din parlamentarii celorlalte partide (Labouriștii, Liberal-Democrați etc.) să susțină propunerea în cazul unui vot. Momentan însă, documentul nu a fost circulat între partidele din opoziție. Prin urmare reacțiile lor sunt momentan reținute.
Rămâne de văzut dacă va fi nevoie sau nu de voturile celor din DUP.
Care sunt deci șansele ca un astfel de acord să fie acceptat? Momentan aș zice 50/50, pentru că prea puțină lume știe cum arată efectiv propunerea. Cu cât ne apropiem mai mult de martie 2019 (când are loc Brexitul) șansele ca acordul să treacă cresc. De ce?
Pentru că alternativa ar fi un ”hard Brexit”, adică o ieșire dezordonată din UE, care ar fi dezastruoasă atât pentru UE cât și pentru Marea Britanie.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *