Niște podcasturi pe care le recomand

image_pdfimage_print

De ceva vreme încerc să mă îndepărtez de zgomotul din online și să reduc timpul petrecut în fața ecranelor. Una din chestiile pe care le-am făcut a fost să încep să ascult podcasturi. Am încercat podcasturi românești, dar nu am reușit să găsesc nimic interesant. Cumva tot la podcasturi de economie și politică din UK am ajuns.

Westminster Insider

Pe partea de politică recomand cu căldură Westminster Insider de la Politico al lui Jack Blanchard. Oficial podcastul e despre politică britanică, dar e oarecum similar cu blogul meu: nu te aruncă direct în subiect ci îți explică mai întâi care sunt conceptele generale discutate, care e istoria problemei și cum s-a ajuns în acel punct, cine sunt principalii actori și apoi subiectul în sine.

Documentarea e excelentă, sunetul e profesionist iar invitații sunt foarte foarte buni.

Nu contează dacă vă pasionează politica britanică sau nu, podcastul ăsta merită ascultat oricum.

Exemple:

  • Care e situația cu dorința Scoției de a se separa de restul Marii Britanii:

  • O istorie a pandemiilor și de ce politicienii reacționează întotdeauna la fel la ele:

  • Cât de importanți și de puternici sunt consilierii guvernamentali în UK. Între invitați se află printre cei mai cunoscuți consilieri din UK, cap de afiș fiind probabil unul din consilieri Theresey May.

Arta băutului politic sau de ce e important pentru politicienii britanici să bea și cum îi afectează asta. Știți probabil cât de important e alcoolul în cultura britanică, dar probabil nu știți și cât de mult se bea în Parlamentul britanic (au mai multe baruri în clădirea Parlamentului).

Ce e G7 și de ce ar trebui să îți pese (sau nu) de întâlniri de genul ăsta. Între invitați merită amintit Tony Blair care vorbește despre experiența lui la întâlnirile G7 ca Prim Ministru al Marii Britanii.

Și un episod la care nu mă așteptam, dar pe care vă recomand să îl ascultați: Owen Paterson, un politician influent britanic vorbește despre sinuciderea soției sale. E un episod foarte emoționant și brutal prin onestitate:


Dacă vă place dați un subscribe. Eu ascult podcasturi pe Spotify, dar găsiți podcastul ăsta cam pe toate platformele.

Payne’s Politics

Payne’s Politics e un podcast de la Financial Times. Sebastian Payne e unul din corespondenții politici ai Financial Times și se ocupă de politică britanică. Spre deosebire de Westminster Insider podcastul acesta e mai mult pentru cei care știu deja cum stă treaba pe un anumit subiect și sunt pasionați de politica britanică.

Cele două însă merg combinate de minune: Spre exemplu în weekend am ascultat mai întâi episodul despre G7 de la Westminster Insider pentru a înțelege subiectul, apoi am ascultat podcastul lui Payne pentru detalii care poate nu au fost acoperite în primul.

Ca orice alt lucru făcut de Financial Times, calitatea invitaților e excelentă, sunetul e profesionist iar oamenii își fac temele înainte de a veni să vorbească.

The Economist Radio

The Economist Radio e o colecție de podcasturi de la The Economist. Podcasturile lor includ showuri (separate) pe politică, economie, business și altele. Toate sunt adunate sub ”The Economist Radio”. E un punct bun de plecare, puteți să ascultați câte un pic din fiecare și să vedeți ce vă place apoi să dați follow doar la acel podcast.

Momentan ascult cu regularitate doar The Intelligence, un podcast despre evenimente din lumea business-ului și a politicii internaționale. Sunt segmente de 5-7 minute în care se vorbește despre fiecare subiect într-un mod concis și profesionist.


Am încercat și alte podcasturi de la ei, dar experiența a fost amestecată. Am pățit chestii de genul: ascult podcast excelent despre cedarea drepturilor de proprietate intelectuală pentru fabricarea de vaccinuri.

Următorul episod e despre motivul pentru care angajatorii americani nu reușesc să găsească angajați suficienți odată cu redeschiderea economiei. Cel puțin asta scria în titlu pentru că timp de 30 de minute s-a discutat aproape orice despre subiectul ăsta mai puțin motivul pentru care efectiv angajatorii americani nu reușesc să găsească oameni.

The Intelligence însă nu e așa și îl recomand cu căldură pentru partea de politică internațională și business pe scurt.

The Bunker

The Bunker e un podcast relativ nou pe care îl ascult, l-am descoperit abia săptămâna trecută. Oarecum similar cu The Economist Radio reunește diverse podcasturi sub o singură umbrelă. Unele subiecte sunt de interes pentru mine altele nu, dar ce am ascultat până acum a fost de calitate.

Niște exemple:

  • Despre întâlnirea G7 și cele mai recente probleme din Irlanda de Nord:

  • Cât de important a fost petrolul pentru Marea Britanie:

  • Despre războaiele identitare (”culture wars” în engleză):

Dacă aveți recomandări lăsați un comentariu.

P.S: Nu prea reușesc să îmi revin din cât de slabe sunt podcasturile românești. Nu mă aștept la ceva de nivelul Financial Times, dar mă surprinde:

  • cât de puțin research merge în podcasturi (alea puține care nu sunt de entertainment). Adică nu mă aștept neapărat la tratate științifice, dar măcar dincolo de nivelul ”am citit pe undeva, dar nu îmi aduc aminte unde”.
  • cum oamenii care fac emisiunile astea au probleme de dicție sau de exprimare coerentă
  • că nu le-a spus nimeni că nu e ok să ai tonalitatea mai plată decât Câmpia Română.

Spune și altora

2 Comments

  1. Mind Architect? OK, nu e politica/economie, dar poate merita încercat.

    1. Am sa ii dau o sansa, mersi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: