Nimeni nu vrea taxarea progresivă a companiilor din România

image_pdfimage_print

Așa cum zice și titlul, nimeni din țara asta în materie de clasă politică nu își taxarea suplimentară a companiilor sau progresiv. Și ca dovadă vă rog să observați reacțiile de zilele astea la următoarea știre:

OMV Petrom a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net în creştere cu 374%, la 4,646 miliarde de lei, comparativ cu rezultatul net de 980 milioane lei consemnat în perioada similară a anului trecut, conform datelor financiare remise Bursei de Valori Bucureşti. (sursă)

OMV Petrom face o gălăgie de bani de pe urma creșterii prețului benzinei iar profitul lor e sus de tot. Cât de tare credeți că iubesc românii benzinăriile în momentul ăsta?

Oare nu ar fi ăsta un moment numai bun de introducere a unei cote diferențiate de profit, unde companiile cu cifra de afaceri peste X să plătească impozit pe profit mai mare? Sau companiile din industria de gaz, petrol, rafinare, energie și altele similare să plătească o taxă suplimentară din profitul uriaș pe care îl fac?

Nu e ăsta momentul pentru a iniția o astfel de discuție? Nu ar fi buni niște bani în plus la bugetul de stat? Iată cum arată datoria publică a România după câțiva ani sub administrare PNL:

Sursa graficului e Statista

Serios, ar strica? Dacă mai rămâne ceva în plus poate mai facem ceva cu banii în plus, autostrăzi, cumpărăm Cumințenia Pământului sau ce vise umede mai are clasa de mijloc.

În perioada în care au fost carantinele supermarketurilor au făcut o gălăgie de bani, nu i-a deranjat nimeni. Acum fac bani firmele din energie și iar nu îi deranjează nimeni. În schimb guvernul aruncă cu bani pe tot felul de programe pentru mediul privat și nu încearcă să recupereze banii cheltuiți. Chestia asta se numește socializarea pierderilor și privatizarea profiturilor.

Dacă PSD ar fi un partid social-democrat în adevăratul sens al cuvântului ar sări pe oportunitatea asta pentru a aduce în discuție supra-impozitarea (măcar temporară) a acestor sectoare. Dacă nu o face acum nu o va mai putea face mai târziu când profiturile vor fi mutate sau se vor diminua.

Și chiar aș vrea să văd partidul și oamenii care să sară în apărarea companiilor de energie în perioada asta.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *