Neutralitatea internetului in Romania

image_pdfimage_print

O știre semnalată de un bun prieten conform căreia Olanda e printre puținele țări din lume capabile să apere principiul neutralității internetului:

The Dutch Consumer and Markets regulator (AFM) on Friday ordered T-Mobile to stop offering a streaming music product which did not count toward customers’ data usage.

The AFM said the practice, often called “zero rating” is a violation of Dutch net neutrality rules, because it puts rival services such as Spotify at a competitive disadvantage.

Ce e interesant e că perspectiva autorităților olandeze depășește ceea ce UE implementase în materie de reguli privind neutralitatea internetului. Mai exact, legislația europeană interzice încetinirea anumitor site-uri, DAR nu interzice servicii precum cel oferit de T-Mobile, adică necontorizarea traficului pentru anumite site-uri sau aplicații. Legislația națională a Olandei este însă mult mai dură și tratează problemă asta, care, face ca, în realitate, internetul să nu fie chiar neutru, iar explicația pentru afirmația asta o oferă tot olandezii.

Iată declarația lui Henk Don, reprezentant al Netherlands Authority for Consumers and Markets (Consiliul Concurenței din Olanda):

”Free data does not exist: other services will be more expensive”

Olandezii se pare că sunt printre puținii care înțeleg un concept fundamental al economiei: Nu există lucruri gratuite! Dacă o companie de telefonie mobilă oferă trafic pe youtube sau pe facebook gratuit, o face în detrimentul altor servicii. Practic, trafic gratuit pentru aceste servicii înseamnă că facebook are un avantaj competitiv în fața altor rețele de socializare și va avea mai multe venituri din reclamele afișate în acel interval. În același timp, capacitatea companiei de internet sau telefonie mobilă de a furniza internet la viteză bună pentru alte servicii scade.

Gândiți-vă doar că există o capacitate maximă de trafic. În momentul când traficul e gratuit pentru un serviciu, acel serviciu va lua o bucată mai mare din capacitatea rețelei respective, ceea ce înseamnă că alte servicii vor avea mai puțină bandă sau timp. Mai mult, acel trafic gratuit înseamnă că furnizorul de internet va trebui să investească mai mult în rețeaua sa pentru a face față și altor servicii accesate. Investiții mai multe înseamnă și costuri mai mari pentru toți utilizatorii. În final aceste servicii nu sunt nici gratuite și distorsionează grav și competiția (mă gândesc doar la felul în care nu prea avem opțiuni de socializare în afara lumii create de facebook (care deține și instagram, wattsapp, messenger).

În România legislația nu interzice companiilor să ofere trafic necontorizat pentru anumite aplicații / siteuri (de exemplu internet gratuit dacă stai pe facebook), ceea ce înseamnă că suntem la nivelul de a aplica legislația UE, de vă ziceam mai sus. Nu e de mirare că avem atâtea reclame la TV și în media care ademenesc utilizatorii cu trafic gratuit pe facebook sau wattsapp (doar din ce îmi aduc aminte).

Partea proastă însă e că, așa cum spuneam și mai sus, astfel de servicii nu fac altceva decât să crească tuturor costurile și să aducă avantaje anumitor companii (Facebook de exemplu) în dauna concurenței și a noastră, consumatorii.


Ținem legătura pe mail?

Dacă ți-a plăcut articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]


Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *