Ne vor lua roboții toate locurile de muncă?

image_pdfimage_print

Tocmai am dat peste un articol referitor la viitorul locurilor de muncă și nu pot să nu mă întreb dacă autorul înțelege în ce fel de lume trăiește. Atenție, nu e un articol de pe vreun site dubios românesc ci de pe hbr.org, siteul Harvard Business Review.

Articolul cu pricina se numește: ”The Future of Human Work Is Imagination, Creativity, and Strategy” și ne explică faptul că roboții ne vor lua locul. Acum nu vreau să fiu înțeles greșit, sunt de acord că roboții ne vor lua locul de muncă, problema mea cu articole de genul ăsta e că autorii nu au un minim de gândire critică cu privire la felul în care va arăta un viitor automatizat.

Ei spun de exemplu: Vor dispărea locuri de muncă, dar asta e ok, pentru că acele locuri de muncă sunt oricum nașpa. Acei roboți vor trebui supravegheați și asta va genera mai multe locuri de muncă decât avem acum și mult mai bune. Mai mult, vom deveni cu toții super creativi și vom avea o grămadă de timp liber pentru a ne dezvola imaginația și creativitatea și altele asemenea.

Urăsc articolele astea pentru că mereu fac aceleași greșeli pe care o să le punctez mai pe scurt aici:

1) Ni se spune ca roboții vor fi atât de deștepți încât vor înlocui tot! Adică nu doar meseriile repetitive ci tot! Nu contează că ești avocat, economist, finanțist sau altceva…Roboții te vor înlocui! În același timp însă vor apărea alte locuri de muncă pentru că…uite așa, de aia!

Între timp Google, compania cu cel mai puternic AI din lume nu e în stare să oprească reclame dubioase pe clipurile lor de pe Youtube. Dacă aveți curiozități legate de stadiul în care ne aflăm din punct de vedere al inteligenței artificiale atunci aflați de la mine că suntem încă departe de o inteligență apropiată măcar de cea a unui câine mai deștept.

Asa ca povesti din astea cu: robotii vor inlocui tot sunt inca departe de adevar. Mai vorbim peste 20-30 de ani daca se vede ceva la orizont.

2) Cica vom avea meserii mult mai faine in viitor create de robotii acestia. Problema e ca acei oameni care vor fi înlocuiți de roboți nu au aptitudinile necesare pentru a deveni ”data scientist”, programator, machine learning engineer, business inteligence developer sau altele asemenea. Trecând peste aberația tip: ”Automatizarea va afecta pe toată lumea, dar vor apărea locuri noi de muncă”. Acei oameni care își pierd locurile de muncă vor deveni șomeri pe termen lung și majoritatea își vor petrece restul vieții în sărăcie lucrând temporar pe unde apucă. Dacă ar avea aptitudinile necesare ar migra singuri către acele joburi, nu ar aștepta să fie înlocuiți, ce dracu! Nimeni nu are chef să își bată capul cu ei așa că, pentru a nu speria lumea se aruncă osul ăsta: ”Stați liniștiți, veți deveni cu toții data scientists după ce roboții vă vor lua locul la supermarket!”

3) Vor dispărea joburi, dar vor apărea mult mai multe! De ce? Pentru că așa a fost și în trecut! Ok și dacă de data asta e diferit? Roboții ăștia se spune că ar fi atât de deștepți încât ar urma să înlocuiască și inginerii, programatorii, juriștii, avocații, finanțiști și…cam pe toată lumea! Revoluția industriașă din secolul XVIII – XIX a înlocuit munca făcută cu mâna, nu și pe cea cu capul. Ori dacă cineva îmi va lua locul mie și se va chinui în locul meu să înțeleagă ce a vrut să spună un jurist de la Bruxelles acum 20 de ani atunci cu siguranță poate înlocui orice data scientist, machine learning engineer și ce alte meserii pompoase vom avea când roboții vin peste noi.

Așa că dacă automatizarea va fi atât de puternică atunci suntem cu toții în rahat!

4) Roboții și automatizarea ne vor face viața mai bună iar noi vom fi mai creativi! 

În primul rând, ori de câte ori citiți chestii de genul: ”Vom avea mai mult timp liber”, ”va trebui să fim mai creativi”, ”Imaginația va fi cea care va conta” gândiți-vă la un singur cuvânt: ”ȘOMER”. Când ai timp liber iar imaginația zburdă liberă? Când ești șomer! Pentru că doar atunci te gândești obsesiv la cum dracu vei face mâine de bani!. Dar știți care e faza? Dacă o companie care te va înlocui ar încerca să te liniștească în timp ce lucrează la robotul care îți va lua locul de muncă, crezi că îți va spune: ”Hei, stai liniștit, vei, când vei fi șomer vei avea mai mult timp pentru tine!”?

Nu! va băga in schimb placa aia cu creativitatea și imaginația.

Umanitatea trece printr-un proces de automatizare fantastic de vreo 30 – 40 de ani, de când avem calculatoare. Și cu toate astea încă lucrăm 8 ore / zi. De ce? Poate pentru ca nu ii pasa nimanui de creativitatea noastra?


Ținem legătura pe mail?

Dacă îți place articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]


Pe de altă parte, presupunând că ne va da cineva mai mult timp liber, ce facem cu el? Pe vremuri oamenii se uitau la TV în timpul liber. Odată cu apariția calculatoarelor se uită pe youtube și pe facebook. Oamenii nu devin mai creativi ci rămân fix la fel. Dacă roboții vor face totul pentru noi, majoritatea covârșitoare a omenirii se va uita la adolescenți cretini pe youtube, clipuri cu pisici și va da citate emoționale din Dan Puric.

Acum haideți să punctăm care sunt de fapt problemele cu roboții ăștia:

  • În primul rând sunt îngrozitor de proști! Sunt foarte buni în a face calcule rapide, dar nu au capacitatea de a face lucruri extrem de simple, cum ar fi să recunoască obiecte, decât dacă le sunt date milioane de fotografii pe care să le proceseze. IBM Watson, unul din cele mai avansate AI-uri din lume nu e în stare să dea diagnostice pe care medici le dau în mod curent.
  • E vorba despre bani! Nu există interes pentru AI decât în zone în care costurile sunt mai mici decât beneficiile aduse companiilor. De ce nici un AI nu e băgat la înaintare pentru a găsi un leac pentru cancer? Pentru că e prea complicat și implicit prea scump. E mai ieftin să faci un robot care să conducă o mașină decât unul care să analizeze miliarde de variațiuni ale ADN-ului uman. Regulile după care se conduce o mașină încap într-o cărticică de câteva zeci de pagini așa că nu e de mirare că Google, Tesla și Uber aleargă după mașini care se conduc singure. Acolo sunt bani de făcuți!

  • Nu vom fi înlocuiți complet! Asta e altă chestie pe care nimeni nu o spune: De multe ori e mai ieftin să angajezi un om să facă o chestie decât o mașină. Teoretic o grămadă de companii ar putea să dezvolte o mașinărie industrială care să facă haine de la cap la coadă. Dar de ce să bagi atâția bani în astfel de lucruri când sunt oameni în Bangladesh dispuși să facă asta pentru 40 – 50 de euro pe lună?
  • Automatizarea vine și ar trebui să ne fie teamă de ea, dar va merge în acele sectoare de activitate ușor de automatizat. Taximetriștii din București pot sta liniștiți, în următorii 20 de ani nimeni nu îi va înlocui! Camionagii din SUA sau Marea Britanie în schimb s-ar putea să aibă probleme.
  • Încă nu știm ce înseamnă inteligența! Pentru a crea un robot cu adevărat inteligent, care să facă niște chestii foarte complexe ar trebui să înțelegem și noi propriul proces de creație și gândire. Momentan nu e foarte clar cum funcționează inteligența umană deci slabe șanse să reușim să facem un robot deștept.
  • Tehnologia din prezent nu e prea grozavă. Tehnologia pe care o avem în prezent e ok pentru calcule repetitive, dar nu foarte grozavă când vine vorba de adaptare la orice iese din tipar. Pentru a crea inteligență artificială care să ne ia toate locurile de muncă trebuie ceva mai mult decât chip-urile din silicon de azi.

Ești confuz și nu mai înțelegi dacă roboții ne vor lua sau nu locuri de muncă? Așa ar și trebui să fii! Pe scurt, eu zic așa:

Nu ne vor lua toate joburile ci doar cele ușor de automatizat și la costuri minime. Nu vom deveni mai creativi sau mai buni ci doar vom sta mai mult cu telefonul în mână. Momentan nu sunt șanse să vedem roboți atât de inteligenți încât să ne înlocuiască complet și chiar dacă ar exista ar fi mai ieftin să pui oameni să facă chestii decât să bagi o căruță de bani în software.


Câteva linkuri utile pentru cei curioși:

Questioning the Hype About Artificial Intelligence

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *