De ce Năvodari a construit 5 biserici, dar nicio grădiniță

image_pdfimage_print

Poate ați văzut ultimul motiv de indignare de pe internet. Dacă nu știți despre ce e vorba în titlu vă fac o scurtă descriere (via Adevărul): În orașul Năvodari, în ultimii 20 de ani au fost construite 5 biserici și ZERO grădinițe. Evident că lumea e revoltată de condiții și de faptul că mulți copii trebui trimiși la grădiniță în ture.

Primarul zice că nu are spațiu să construiască o grădiniță. Sună a piesă a de Caragiale și evident că internetul a luat foc. Situația asta e însă foarte ușor de explicat și are logică dacă ne uităm un pic la context.

Demografia și voturile

Cam la asta se rezumă lucrurile: primarii fac lucrurile care le garantează realegerea. Prin urmare vor  face chestii pentru grupul de votanți de unde provin cele mai multe voturi. Dacă ne uităm pe siteul Biroului Electoral Central pentru alegerile din 2016 (alea parlamentare pentru că pe cele locale nu le găsesc) și ne uităm la orașul Năvodari (trebuie să puneți filtre pe județ și localitate) vom observa că:

  • Grupa de vârstă ”45 – 64 ani” are cea mai mare prezență la vot. Câți copii de grădiniță credeți că au cei din grupa asta de vârstă?
  • A doua grupă de vârstă ca și prezență la vot e: ”65+ ani”. Din nou, câți copii de grădiniță credeți că au cei din grupa asta de vârstă?
  • Grupa de vârstă cea mai probabilă de a avea copii de trimis la grădiniță (25 – 34 ani) e abia pe locul 4/5. Grupa ”19 – 24 ani” și ea probabil să aibă copii de grădiniță e pe locul 5/5.

Acum întrebare: de ce ar face primarul grădinițe dacă oamenii care au nevoie de grădinițe nu ies la vot? E logic pentru un primar care vrea să fie reales să le dea celor din grupa de vârstă ”45 – 64 ani” și ”65+ ani” ceea ce vor: biserici aparent.

Ar mai fi apoi și demografia: sunt șanse mari ca nr. de oameni din grupele de vârstă cu copii de grădiniță (”19 – 24 ani” și ”25 – 34 ani”) să fie puțini din cauza îmbătrânirii populației și a emigrației. Ceea ce face ca interesele grupelor de vârstă ”45 – 64 ani” și ”65+ ani” să fie cu atât mai important pentru politicienii din Năvodari.

Foto din Cover: Biserica Buna Vestire din Năvodari By Aisano [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *