De fiecare dată când cred că am văzut fundul butoiul în materie de prostie mai apare câte ceva care mă convinge că mă înșel.
Un exemplu recent e legat de conceptul de ”cap al gospodăriei” pentru recensământ.
Poate ați auzit deja, dar recensământul care trebuia să aibă loc în 2021 debutează în 2022 cu o etapă de autorecenzare. O măsură bună, nimic de zis, dar odată cu autorecenzarea au început oamenii să se simtă ofuscați că vezi domne în anul 2022 încă mai avem concepte patriarhale de tipul ”cap al gospodăriei”, plus glumițe de genul ”ha ha, să mă pun pe mine sau pe Gigel cap al gospodăriei, wink wink, eu sunt femeie și el e bărbat, dar noi suntem moderni”
Nu aș zice mare lucru despre chestia asta, dar oamenii care văd patriarhat în conceptul ăsta își dau cu părerea și pe războiul din Ucraina, pe chestii de pandemie, legi ale justiției, deficit bugetar, chestii LGBTQ și cam orice alt subiect vreți voi. Și când văd că preferă să se simtă ofuscați sau să facă glumițe proaste în loc să citească ce e ăla cap al gospodăriei parcă nu îmi vine să îi iau în serios nici pentru chestii mai importante.
Eu am făcut ceva statistică prin facultate, apoi m-am tot lovit de ea prin tot felul de locuri, uneori la muncă alteori căutând chestii pentru blogul ăsta. Dragii moșului, conceptul de cap al gospodăriei nu e românesc, nu e nici patrialhal, e o chestie necesară pentru ca statisticile referitoare la populație să aibă sens.
Dar nu trebuie să mă credeți pe mine când vă spun, e suficient să intrați pe pagina de autorecenzare. Se plânge lumea de analfabetism funcțional, ei bine pe pagina de autorecenzare se dau definiții mură-n-gură la. De exemplu:
Prin gospodărie a populației se înțelege grupul de două sau mai multe persoane care locuiesc împreună în mod obișnuit într-o unitate de locuit sau doar într-o parte a acesteia având, în general, legături de rudenie și care se gospodăresc în comun – contribuie împreună la aprovizionarea și la consumul de alimente și de alte bunuri esențiale traiului – și participă integral sau parțial la bugetul de venituri și cheltuieli.
Cheia definiției e partea aia cu ”se gospodăresc în comun”, pentru că o grămadă de indicatori fac referire la ”gospodării”, nu la familii. O familie care locuiește în același loc și pune cheltuielie și veniturile la comun e o gospodărie. O femeie sau un bărbat care locuiesc singuri într-un apartament sunt tot o gospodărie. 3 prieteni care împart un apartament, dar se gospodăresc individual sunt 3 gospodării separate. Și INS zice la fel:
Persoanele care, la momentul de referință al recensământului, locuiesc și se gospodăresc singure sunt considerate gospodării de o singură persoană. La fel se consideră și persoanele care, deși ocupă o locuință împreună cu alte persoane, declară că se gospodăresc singure.
Apoi vine și chestia care ne interesează pe noi:
Este indicat ca persoana care pre-înregistrează gospodăria să fie capul gospodăriei/ persoana de referință, adică persoana care cunoaște cel mai bine gospodăria și membrii ei.
Cine e capul gospodăriei? Persoana care cunoaște cel mai bine gospodăria. Nu bărbatul neapărat, nu femeia neapărat ci persoana care știe cel mai bine răspunsul la întrebările chestionarului.
De ce e nevoie de o astfel de persoană? Pentru că dacă un soț și o soție spun că formează o gospodărie și apoi dau date diferite în chestionar pe cine ar trebui să crezi? Bărbatul zice că au 21 de găini și 3 capre, femeia zice 19 găini și 3 capre. Care e informația corectă? Se apucă INS să sune în fiecare caz să întrebe dacă sunt 21 de găini sau 19? Sau să întrebe de ce venitul comun al gospodăriei e completat diferit la cei doi soți? Vor fi 19 milioane de oameni recenzați, credeți că poate face cineva treaba asta?
Cei de la INS nu sunt proști, ca să nu mai spun că sunt obligați să folosească metodologie europeană, nu românească deci mama lor de europeni, cum discriminează ei cerând ca o singură persoană din gospodărie să completeze formularul, ca să fie informația coerentă.