TVA-ul și mulsul caprei la munte

image_pdfimage_print

Sunt curios, oare mai e cineva prin Guvernul României căruia îi pasă de legi? Sau toată lumea e lăutar acum?
Iată o nouă propunere venită de la Guvernul Dăncilă (via Profit.ro):

În ceea ce privește TVA, se propune reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiționale, autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Între timp propunerea a fost publicată și pe siteul Ministerului Finanțelor cu aproximativ același limbaj vag care spune că se va aplica o cotă de 5% pentru:

„k) livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiționale, autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Livrarea acestor alimente va fi însoțită de copia documentului de recunoaștere/atestare/certificare eliberat de autoritatea competentă, cu excepția livrării efectuate către consumatorul final.”

Ce probleme am cu afirmația de mai sus și de ce spun că oamenii ăștia sunt lăutari? Păi să le luăm pe rând:

Nu citește nimeni legislația europeană?

În primul rând, așa cum scriam într-un alt articol, România, ca membră a Uniunii Europene nu poate face ce o taie capul ci trebuie să respecte niște reguli. Acele reguli sunt menționate în Directive Europene. O astfel de Directivă pe partea de TVA (EC/112/2006) limitează tipul de bunuri asupra cărora se poate aplica o cotă redusă de TVA. Pentru unele e permisă o cotă redusă de TVA, pentru altele nu.
În momentul de față produsele alimentare sunt taxate cu o cotă de TVA de 9%. Directiva de TVA spune că se poate coborî cota de TVA până la 5% pentru ele. Aici nu e nici un fel de problemă. Ce vrea însă Guvernul Dăncilă e să scadă cota de la 9% la 5% pentru alimente de înaltă ”valoare calitativă”, ”produse montane”, ”produse bio” și ”produse tradiționale”.
Ce nu poate România să facă în schimb e să reducă acea cotă de TVA doar pentru produsele din lista de mai sus. De ce?
Pentru că acele produse nu sunt explicit pe lista UE de chestii cărora li se poată aplica o cotă redusă. Se poate reduce cota de TVA pentru toate produsele alimentare, nu doar pentru alimente de înaltă ”valoare calitativă”, ”produse montane”, ”produse bio” și ”produse tradiționale”.
Ba mai mult, desi suntem membri ai Uniunii Europene de vreo 12 ani și încă nu s-a prins lumea că nu poți să discriminezi între produse românești și produse străine. Dacă un produs alimentar întrunește standardele de calitate ale legislației românești atunci el poate fi vândut. Nu trebuie să te duci la Ministerul Agriculturii pentru autorizație. Altfel spus aplicarea cotei de TVA doar pentru produse alimentare autorizate de Ministerul Agriculturii ar discrimina între produsele românești și cele din, de exemplu, Germania.
Se poate duce o firmă din Danemarca, o țară fără munți, la Ministerul Agriculturii din România pentru a certifica o brânză ca fiind ”produs montan”? Nu poate. Dar brânza românească montană ar avea TVA 5% iar cea daneză 9%.  E absolut ridicol! La fel cum nu poți oblige danezul să își cumpere vaci la munte în România ca să poată vinde cu TVA de 5%.
Toată treaba asta miroase de la o poștă a propagandă și dacă va intra în vigoare sunt șanse mari să se declanșeze o procedură de infringement împotriva României pentru discriminare.

Cum definim produsele alea?

O altă problemă a mea e cum se vor definit acele produse. Ce înseamnă “produse montane”? Daca mulg capră în varf de munte atunci laptele e “produs montan” cu 5%, dar dacă o mulg câțiva km mai la sud, la baza muntelui, atunci același lapte va fi cu 9%?
Dacă acea capră e hrănită la vale și mulsă la munte, e produs montan? Unde începe și unde se termină muntele? Dealurile mai înalte se pun?
Întrebări similar și pentru produse bio: ce sunt alea, cum sunt definite, cine verifică dacă un produs e bio? Altfel, cine își permite produse bio certificate? Cei bogați sau cei săraci?
Dacă doar cei bogați își permit atunci de ce le mai scădem taxele? Dacă dau 15 lei în plus pe kg de brânză doar pentru că e bio, credeți că le va păsa că scade cota de TVA de la 9% la 5%? Cei săraci oricum nu își vor permite brânză bio!

Nu e prima oară

Nu, nu e prima oară când Guvernul dă cu bâta în baltă. Au mai zis că vor reduce cota de TVA pentru cărți la 0%. Am zis atunci că nu se poate…ghice ce: nu s-a putut!
E tristețe mare ce se întâmplă pe la Guvern zilele astea.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *