image_pdfimage_print

Nu a trecut nici măcar 1 an de guvernare și PSD arată ca un boxer aflat în corzi care încearcă să supraviețuiască unei noi runde de pumni. Asta nu ar fi o chestie nouă pentru un partid în România (mă gândesc la PDL guvernând în perioada de criză), dar ceea ce surprinde acum e faptul că boxerul care lovește în PSD e…tot PSD.

Care sunt principalele probleme ale PSD acum?

Haideți să vă explic de ce cred că PSD e într-un moment de răscruce:

1) Liviu Dragnea nu livrează ce a promis – Cred că a devenit evident pentru toată lumea că PSD nu e atât de unit pe cât pare imediat după criza instaurată de demiterea guvernului Grindeanu.

Liviu Dragnea, președinte al partidului nu e atât de puternic pe cât pare și are nevoie de susținerea baronilor locali. S-a bazat până acum pe cei din sudul României (Dolj, Olt, Teleorman), acolo unde știa că are parte de loialitate, dar chestia asta i-a nemulțumit pe cei din celelalte județe.

Banii s-au dus preponderent spre județele PSD loiale lui Dragnea, spre nemulțumirea celorlalți. În condițiile astea, nu multă lume îl are la suflet pe actualul șef al PSD.

În plus, a trecut aproape 1 an și Dragnea nu a reușit să modifice legislația privind justiția deci presiunea e pe Dragnea să livreze partidului ce a promis.

Victor Ponta și Gabriela Firea așteaptă la cotitură o eroare sau o slăbiciune sau poate chiar o condamnare (deși asta pare din ce în ce mai puțin probabilă).

Cert e că dacă Liviu Dragnea nu livrează modificările justiției care să îi ajute pe toți cei cu dosare penale atunci riscă să rămână fără partid. Iar dacă Dragnea pleacă guvernarea țării nu va fi o prioritate ci luptele interne.

2) Promisiunile electorale neîndeplinite – PSD a câștigat cu o platformă care promitea măriri de salarii pe toată linia, scăderi de taxe, simplificări de legislație, înființarea unui fond de investiții uriaș și multe altele. Am scris destul de mult despre cât de fezabile sunt măsurile PSD și concluziile erau destul de sumbre. Iată că 1 an mai târziu temerile mele se îndeplinesc și PSD nu reușește să livreze mare parte din ce a promis.

O rapidă trecere în revistă:

  • TVA 0% la apartamente – a căzut pentru că avem o Directivă europeană care interzice asta.
  • Crearea unui fond de investiții – Anul acesta în nici un caz nu se va întâmpla pentru că banii de la companiile de stat au fost tocați pe salarii. În plus fondurile pentru investiții au fost tăiate cam de peste tot.
  • Creștere majoră a investițiilor provenite din fonduri europene – toate investițiile au fost tăiate iar banii din fonduri europene vin sub formă de decontări. Altfel spus, mai întâi cheltui banii tăi, apoi UE îți decontează. Ori cum banii de investiții au ajuns la pensii și salarii, adio și fonduri europene
  • Creșterea salariului minim pe economie – poate singura măsură bună a PSD de până acum, a adus bani la buget cu care a fost acoperită gaura cauzată de scăderea TVA
  • Diminuarea cotei standard de TVA la 19% – să ne amintim cum Liviu Dragnea se ruga de Cioloș în decembrie 2016 să dea ordonanță de urgență pentru a anula / amâna diminuarea cotei? S-a întâmplat între timp, dar nu știu dacă a ajutat pe cineva măsura asta.

Urmează la pachet acum o diminuare a impozitului pe venit de la 16% la 10%, dar pe fondul trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat, sunt șanse mari să nu se vadă deloc în salariul net. În unele cazuri e posibil chiar să asistăm la o scădere a salariului net. Altfel spus, nu s-a dat, s-a luat. Și nu diminuare, e la fel sau poate chiar creștere a taxelor.

Dacă Guvernul nu reușește să treacă legea asta cu succes sunt șanse mari să începem 2018 cu un nou guvern.
3) Guvernul a cam rămas fără bani 

Cred că asta e chestia care va atârna cel mai greu. Creșterea economică de anul acesta nu a adus după ea și o creștere a veniturilor la buget. Cauzele sunt complexe și am discutat la un moment dat despre unul dintre factorii care contribuie la situația asta.

Pe scurt însă veniturile nu au crescut în linie cu cheltuielile bugetului, în special după legea salarizării personalului bugetar care a lăsat deja multe comune și orașe mici fără bani de salarii sau alte cheltuieli până la final de an.

E adevărat, Guvernul PSD-ALDE a încercat mai multe modalități de a aduce bani la bugete, dar cam toate au eșuat lamentabil, cele mai vizibile fiind:

  • Impozitul pe gospodărie – căzut pentru că impozitul era imposibil de administrat
  • Taxă de solidaritate – care ar trebui să se numească taxă zombie având în vedere de câte ori a murit și a fost reînviată propunerea asta. Momentan e ca pisica lui Schrondinger, e moartă și vie în același timp (fiind oarecum inclusă în fondul de garantare a creanțelor salariale).
  • Plata TVA defalcată – deja s-a anunțat că aria de aplicare a mecanismului split payment va fi redusă la firmele aflate în insolvență și cele rău platnice.

Una dintre chestiile disperate făcute de Guvern e însă diminuarea contribuției angajaților la fondul de pensii Pilon II, o măsură menită să acopere ceva din deficitul sistemului național de pensii.

Cert e că dacă Guvernul nu transferă urgent bani către aceste administrații locale PSD riscă să piardă susținerea din teritoriu. Problema e că deja s-au tăiat fonduri cam de peste tot de unde se putea tăia rezonabil. Ba a fost nevoie de o infuzie de bani de la companiile de stat care au distribuit pentru a doua oară anul acesta dividende pentru a rămâne pe linia de plutire.

Pică Guvernul sau pică PSD?

Situația politică din România nu poate fi descrisă în alb și negru ci în multe nuanțe de gri. Ca să înțelegeți la ce mă refer gândiți-vă că sindicaliștii de la CNSLR Frăția, unul dintre marile sindicate din România anunță că vor să facă grevă. Ce e straniu la chestia asta e că CNSLR Frăția e condus și populat de oameni care au fost sau încă sunt membrii PSD. Deja multă lume strigă fault: PSD vrea să iasă de la guvernare și are nevoie de o scuză.

Eu nu cred însă asta, cred că PSD ca partid vrea la guvernare, doar că sunt mai multe grupuri în interiorul partidului care vor puterea și se sabotează reciproc. Dragnea vrea să conducă țărișoara asta, dar nu poate direct. Iar oamenii pe care i-a pus numai lui nu i s-au dovedit a fi loiali. Episodul cu greva va fi o desfășurare de forță a taberei anti Tudose, deși nu îmi e clar dacă acea tabără e pro-Dragnea sau nu.

De ce e PSD la răscruce?

Pentru că și-au dorit atât de tare puterea încât au promis chestii care acum nu pot fi livrate. S-a mai întâmplat în trecut ca un partid să promită și să nu livreze, dar acum lucrurile sunt un pic diferite. Vedeți voi, PSD are nevoie de voturile celor mulți și fără venituri, dar are nevoie și de bani pentru a exista. Măsuri împotriva mediului economic înseamnă cotizații mai puține către partid. Membrii PSD la rândul lor nu prea mai pot contribui cu sume consistente dacă știu că riscă să înfunde pușcăria, tocmai de aceea sunt importante legile referitoare la justiție.

Și uite așa, din punct de vedere economic PSD trebuie să aleagă între:

  1. A îndeplini promisiuni către alegători, dar să riște să bage economia în șanț și implicit să piardă guvernarea;
  2. Să țină economia/bugetul pe linia de plutire , dar să nu livreze către cei care i-au ales și să riște să nu mai fie aleși.

Venituri mai mari la buget? Trebuie reformat ANAF. Se poate reforma ANAF? Da, dar va dura niște ani și ar trebui scos de sub control politic. Nu se reformează ANAF, nu sunt bani de trimis la primăriile care au tocat banii pe salarii.

Există întotdeauna varianta de a crește taxele pentru a aduce mai mulți bani la buget, dar dacă vor face asta nu-i va mai vota nimeni la următoarele alegeri (a se vedea lecția PDL).

Vedeți în ce dilemă e PSD?

Oricât de interesantă e dilema asta din punct de vedere politic îmi e teamă că cei mai afectați vom fi noi restul, fraierii care plătim taxe.

Așa că nu vă bucurați prea tare dacă îi vedeți pe băieții ăștia că se bat între ei.


Ținem legătura pe mail?

Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să știi când mai postez chestii noi, dar ești o persoană ocupată (știu cum e!), îți pot trimite un newsletter săptămânal, pe mail, cu ce articole am mai scris. Tot ce trebuie să faci e să introduci emailul în căsuța de mai jos. Dacă vrei să îți pot spune ”Bună Mihai/Mihaela” și nu ”Dragă utilizator” adaugă și un nume în căsuță, deși nu e obligatoriu.
Imediat după abonare vrei primi un mail de confirmare (dacă nu apare nimic vezi și în Spam).
[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *