Modificarea legilor justiției se va întoarce împotriva PSD

image_pdfimage_print

Nu știu câți din PSD își dau seama de chestia asta, dar o justiție politizată nu e în interesul PSD pe termen lung.

De ce spun asta?

Simplu, gândiți-vă un pic la ce ni se spune acum că se întâmplă: PSD trece prin Parlament legi care vor știrbi din independența justiției și o vor subordona PSD.

Afirmația e corectă, cu o precizare importantă: Justiția nu ar fi subordonată PSD-ului neapărat ci partidului sau alianței aflată la guvernare, cea care deține majoritatea în Parlament. 

Ori fix asta a făcut PSD sub Adrian Năstase: a scris legile de așa natură încât PNA-ul (bunicul DNA-ului) era total subordonat PSD, care nu s-a gândit atunci că poate pierde puterea. Doar că a pierdut-o și apoi aceeași subordonare politica a făcut ca PNA-ul să fie reformat și transformat într-o mașină de făcut dosare pentru parlamentarii PSD și nu numai.

Ori jocul de acum e similar: Ok, justiția ajunge să fie controlată de partidul aflat la putere, dar acel partid nu va fi la guvernare pentru totdeauna, iar când va pierde guvernare, întreg sistemul de justiție va fi subordonat opoziție, care nu va ezita să îl folosească împotriva lor.

Diferența între ce s-a întâmplat atunci vs. ce e acum e că de data asta miza e să se salveze niște găinari cărora le e frica de ce se va întâmpla când vor intra la pușcărie (nu neapărat de scăpat săpunul e vorba ci de faptul că vor fi scoși din circuitul de acordare a contractelor publice).

Și chiar dacă vor câștiga bătălia asta, războiul e departe de a fi încheiat pentru că, pe termen lung, un partid ca PSD nu face altceva decât să întârzie deznodământul final: ruperea sa într-un mic PRM + un PSD mai mic, mai moderat și mai european.

Nu va fi ușor însă și până la momentul la care PSD va merge la coșul de gunoi al istoriei mai sunt ani buni (minim vreo 10 – 12 zice), dar direcția pare destul de clară.

Așa că nu disperați și dacă vreți să schimbați cu adevărat ceva în țara asta mergeți la vot, chiar dacă vi se pare că nu aveți pe cine vota, mergeți și votați pe cine considerați că e răul mai mic.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *