De ce moare presa: dobânzi reale la depozite și credite

image_pdfimage_print

Multă lume se plânge de lipsa de educație financiară a românilor, dar cred sincer că nu e vina oamenilor. Serios, dacă presa economică face greșeli flagrante și nu e capabilă să înțeleagă niște fenomene economice relativ simpliste ce pretenții să avem de la oamenii simpli?
Haideți să vă dau un exemplu concret, luați articolul acesta intitulat bombastic:

Masochism financiar? Românii au depus miliarde în bănci, deși depozitele le-au adus pierderi clare în ultimul an. Economiile în euro, la dobânzi 0 minus comisioane, le-au depășit pe cele în lei

M-a râcâit un pic titlul pentru că acel ”masochism financiar” de la început cumva indică faptul că oamenii cu depozite ar fi iraționali. Dacă citiți articolul e o înșiruire de truisme de genul: rata dobânzii la depozite e X, inflația e mai mare prin urmare oamenii sunt proști că nu bagă banii în altceva.
Și poate sunt oameni tentați să dea dreptate autorului, dar una din chestiile de bază pe care le înveți la economie e că orice chestie are un cost de oportunitate.
Ai bani la bancă? Îi poți scoate oricând și cheltui foarte rapid. Ai bani în depozit, dacă îi scoți pierzi dobânda. Ai bani investiți în obligațiuni guvernamentale? Dobândă mai bună, dar banii îi primești abia când cuponul ajunge la maturitate. Dacă vrei poți vinde obligațiunile înainte de termen pe piața secundară, dar ai să pierzi ceva din sumă și probabil ieși pe minus. Ai putea pune banii în fonduri de investiții, dar dacă îi retragi ești penalizat.
Cu cât randamentul crește cu atât e mai greu să accesezi acei bani. Iar asta e o chestie elementară care se învață încă din liceu în România din ce știu eu.
De ce nu vor românii să investească banii în toate acele minunate instrumente financiare? Hmm…oare o avea vreo legătură cu chestia aia discutată non-stop la TV, în presă și pe rețelele sociale? Chestia aia care se întâmplă la granița României și i-a făcut pe români să dea buzna să își facă pașapoarte? Oare teama aia de necunoscut ar putea să fie parte din motivul pentru care românii vor să aibă cash?
Sau o fi lungul istoric al țepelor date în România de instutiții financiare de tip Bancorex sau FNI? Ori faptul că asiguratorii crapă unul după altul și ASF dă din umeri în timp ce oamenii de pe acolo încasează sume frumoase de bani sub formă de indemnizații?
Teama de investiții în România e rezultatul firesc a ani de capitalism sălbatic cu o piață financiară slab reglementată și țepe peste tot. Românii nu sunt nici tâmpiți, nici masochiști, acei bani sunt ținuți în depozite pentru zile negre și pentru că oportunitățile de investiții nu sunt nemaipomenit de sigure.
Mema asta cu ”românii ie proști și țin banii la saltea” e de o stupiditate crâncenă și complet lipsită de temei în realitate.

Spune și altora

5 Comments

 1. Situatia la nivel de servicii financiare din Romania nu este una wow. Mai precis bancile au o utilitate de stocat bani(daca nu sunt prin imobiliare), iar partea cu economisit/investit este ciudatica. Pe de o parte anumite banci iti dau unica sansa sa intri intr-un fond de investitii administrat de ele pe niste comisioane maricele. Pe de alta parte sunt banci care iti dau doar posibilitatea de economisit prin depozite. Acum vreo 5 ani atat de misto era oportunitatea depozitelor ca practic la final ramaneai cu mai putini bani nu din cauza dobanzii, ci din cauza impozitarii(asta merita o discutie separata apropo).
  Asa ca in epoca imprimarii banilor(QE) singura reala oportunitate pentru omul de rand este sa mearga la bursa/crypto/imobiliare si sa-si incerce norocul. Despre crypto si imobiliare nu are sens sa vorbesc caci in Romania se merge la greu pe ele. Despre bursa as spune ca odata ce au inceput sa fie disponibili mai multi brokeri in zona noastra poti sa investesti intr-un index/etf din care sa castigi ceva pe termen lung(minim 10 ani). Problema reala la asta este ca lumea se simte foarte bine cand intra pe internet banking si vede suma aia adunata, fata de a baga bani pe bursa si a vedea cum scade,cum creste. Pe langa asta procesul este mai laborios, fata de a strange cureau si a pune banii deoparte de preferat intr-o valuta straina.
  Pe mine anii 90 m-au marcat datorita inflatiei galopante si mai ales scumpirile de peste noapte. Pur si simplu aleg sa diversific riscul, prefer o suma pusa pentru zile negre(in valuta EUR,CHF,USD) si o suma recurenta lunara pentru investit intr-un etf. Ma face asta un roman prost sau inteligent? Habar n-am, dar daca la final strategia asta imi conserva macar valoarea banilor ma simt multumit.
  Cel mai mare risc acum este sa se ajunga la un oarecare blocaj deoarece lumea este speriata sa se incetineasca consumul si cu totii sa ne refugiem in economii in valuta. Si la cum e foamea de RON in piata spre asta ne indreptam.

  1. E in general dificil sa gasesti ceva cu randament peste inflatie in conditiile actuale.
   Diversificarea e cam singura chestie pe care o poti face in afara unor investitii masive in chestii riscante.
   Nu cred ca romanilor le place neaparat sa vada muntele de bani in internet banking, dar cred ca a avea acei bani pusi deoparte da un comfort mental ca nu raman descoperiti in caz ca se intampla ceva nasol.
   Minimizarea riscului, mai ales intr-o perioada de razboi are prioritate de regula.

   1. @Daniel
    In momentul de fata banii aia pusi deoparte se vor topi intr-o perioada de timp. 100 de ron azi nu au aceeasi valoare cu cei de anul trecut sau de ieri. Inteleg conceptul de economisire si mai ales bani pentru zile negre. Problema este ca in Romania numai asta se face si nu exista o diversificare reala. Presa financiara asta vrea sa spuna si din pacate nici nu a dat vreodata o solutie la asta. Caci pentru tot romanul diversificare este totuna cu investitul in imobiliare sau crypto pe langa fuga de RON.
    Si toate astea o sa aiba un efect nasol pe termen lung, insa nimeni nu prea intelege asta. Adica mai sincer mi s-ar parea sa trecem la EUR si sa inchidem intreaga poveste cu refugiul in valuta. Dar asta inseamna multe lucruri pentru care nimeni nu e pregatit, asa ca vom plati niste corectii destul de urate in urmatoarea perioada.

    1. Adevarat, dar pentru multi banii aia usor convertibili in cash sunt infinit mai bine primiti decat investitii riscante din care poti scoate bani mult mai greu. Multi romani tin acei bani in USD sau EUR chiar daca dobanzile reale sunt negative de ani de zile.
     Trecerea la EUR e o discutie mult mai complicata, odata ce renuntam la moneda nationala orice posibilitate de redresare economica prin devalorizarea monedei dispare. Mai rau va trebui sa ne sincronizam ciclul economic cu cel al binomului Franta – Germania. In teorie nu suna a ceva rau, dar in practica riscam sa avem o politica monetara complet rupta de ciclul economic.
     Grecia si Italia de exemplu si-au distrus economiile din cauza renuntarii la monedele lor nationale inainte sa fie pregatite pentru asa ceva. Italia e prea mare ca sa pice, dar am vazut cu totii cum a fost tratata Grecia. Poti fi sigur ca ar fi si mai nemilosi cu noi.

     1. Ideea banilor economisiți este sa ii ai acolo în caz de urgență. Știu clișeele cu bani puși deoparte pe minim 6 luni și alte cele. Doar ca suntem intr-o situație nașpa unde timpul nu curge în favoarea noastră. Adica înțeleg ideea de a avea o suma care te face pe tine sa dormi noaptea, dar odată ce ai ajuns acolo e timpul sa diverisifici situația. La noi momentan se pune deoparte și mai nasol în euro și nu lei sa nu uitam ca romanii cu depozite de 100k eur a tot crescut în acești ani. Chestia este foarte nașpa deoarece statul roman nu prea are foarte multe pârghii. Practic nu prea mai suntem la mana noastră și ne comportam ca și acum am adoptat euro, doar ca avem subdiviziunea numita leu. Orice tranzacție majora la noi se face în euro la cursul zilei respective. Mai mult cam toate preturile sunt influențate de cursul ron-euro. La asta mai adaugă și faptul ca ne împrumutăm la greu și vei vedea ca suntem în situația Greciei sau a Italiei. Clar avem luxul devalorizării monedei, dar asta o sa imputa și mai nasol situația.
      In fine fiecare își știe calculele, dar economisirea asta draconica în euro o sa contribuie și mai mult la rahatul în care deja ne aflam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *