Mitul neamțului muncitor…e doar un mit

image_pdfimage_print

Neamțul are pentru că e muncitor, grecul sau românul nu au pentru că sunt leneși. Eurostat zice că nu e așa:

Așa ochiometric, care sunt țările unde se muncește cel mai puțin în Europa? Cumva centrul saxon care îi trimite pe ceilalți la muncă, nu la mână întinsă. Cumva nemții, olandezii și austriecii ăia cu arbeitul în gură tot timpul?

În timpul ăsta estul Europei (și Portugalia, această oază de Europa de Est în Vest) muncește mult.

E o diferență între muncă mai puțină, dar mai eficientă și muncă multă, dar ineficientă. Asta știm cu toții, dar dacă mai aud politicienii germani (și dubioși români de centru dreapta) cum îi trimit pe leneși la muncă cred că o iau razna.

Cine are chef poate vedea și mediile naționale pe siteul Eurostat.

Spune și altora

3 Comments

 1. In primul rand toate rapoartele astea cu cine si care natiune munceste mai mult sunt niste labe-n cerc folosite de diversi populisti. M-am saturat sa aud diverse mituri despre anumite produse cand in 2020 odata cu venirea pandemiei am descoperit ca o buna parte din productia mondiala era localizata in China.
  La asta adauga si faptul ca intregul raport este sa-i spunem discutabil cand vine vorba de ce inseamna ore muncite si in ce context. Si spun asta in contextul in care prin zona Europei de Est ai magazine deschise non-stop, centre mari de retail care se inchid pe la ora 10. Pe langa asta multe tari din aceasta zona geografica nu au introdus saptamana de lucru de 35 ore, respectiv nu prea o sa vezi schema cu lucrez 80% din norma de lucru.
  Problema Romaniei si nu numai sta in faptul ca in afara de muncit fara numar si fara sa faca ceva avansat nu o sa poata treaca la urmatorul nivel. Insa e mai misto sa vi sa spui ca romanii nu muncesc, decat sa realizezi ca efectiv nici un partid politic nu a facut ceva concret pentru dezvoltarea romanilor si a tarii.

  1. Orele din tabele sunt cele raportate oficial, ceea ce inseamna ca multa munca la negru nu e prinsa acolo. Daca s-ar inregistra si munca la negru banuiesc ca diferenta intre Est si Vest ar fi considerabil mai mare.

   Dar chestia asta macar e dovada cu cifre ca nemtii nu muncesc mai mult decat romanii sau grecii.

 2. Nu conteaza, perceptia e mai importanta decat datele negru pe alb. Replica va fi “aia muncesc eficient, noi nu”. Avem o fascinatie bolnava cu nemtii, nu o sa o inteleg niciodata. Cumva asta e ca povestea cu coruptia, am vazut in pandemie prin Vest cazuri babane de coruptie, Dragnea era pistol cu apa, daca era romanca Von Der Leyen infunda puscaria. Dar perceptia ramane ca romanii sunt corupti si Vestul e plin doar de ingerasi cinstiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *