Am uneori impresia că trăiesc într-o piesă de teatru scrisă de Caragiale și tot aștept să înceapă lumea să aplaude ori de câte ori mai iese careva pe la TV și spune lucruri dubioase. În cazul de față, mă refer la Ministrul Turismului.
9% pentru agențiile de turism
Visul umed al oricărui politician român de la criză încoace e să reducă TVA-ul. Nu știu de ce oamenii ăștia au impresia că reducând TVA-ul o să se rezolve toate probleme României. Aparent și ministrul turismului merge pe același drum afirmând că România va trimite o solicitare Comisiei pentru a permite diminuarea cotei de TVA la agențiile de turism la 9%.
Am să îl scutesc eu pe domnul ministru de așteptare și am să îi dau răspunsul: NU
Dacă ministrul ar fi întrebat un consultant fiscal cu cunoștiințe decente de TVA sau pe cei de la Ministerul Finanțelor Publice, ar fi aflat că nu se poate acorda o cotă redusă de TVA pentru agențiile de turism din simplul motiv că ele beneficiază deja de un regim special de TVA. Iată cum funcționează:
O agenție de turism cumpără de regulă servicii de cazare, transport și asistență (ghid să zicem) pentru turiști. În cazul unei vacanțe în străinătate, toate serviciile astea nu generează TVA românesc pentru agenție din varii motive (nu are sens să intru în detalii tehnice). Problema e că atunci când agenția din România vinde vacanța turistului trebuie să pună TVA pe factură la o cotă de 19%. Adică vom avea, spre exemplu costul total al serviciilor de cazare, transport și asistență de 600 RON, iar agenția va vinde vacanța cu 1.190 RON din care 1.000 RON îi revin ei iar TVA-ul de 19% însumând 190 RON trebuie plătit statului român.
Ca să ușureze viața agențiilor există un regim special de TVA care se aplică pentru agențiile de turism. Folosind acest regim special agenția poate să aplice TVA doar asupra profitului pe care îl face din vânzarea pachetului turistic. Asta înseamnă că vom aplica TVA asupra profitului obținut din pachet, adică la 400 RON, nu la 1.000 RON ca în exemplul de mai sus. Prețul final de vânzare scade în felul ăsta de la 1.190 RON la 1.076 RON. Practic, e ca și cum cota de TVA ar fi de 7,6% în loc de 19%.
Mai mult, mai toate statele din UE, inclusiv România au cote reduse de TVA la cazare iar transportul internațional de persoane e scutit de TVA cam peste tot.
Directiva de TVA, adică legislația care reglementează TVA la nivel european nu prevede posibilitatea de a aplica o cotă redusă de TVA pentru turism pentru simplul motiv că sectorul beneficiază deja de unul din cele mai permisive sisteme de cote reduse dintre toate domeniile de activitate.
Ministrul și tehnologia
Digi 24 a făcut o comparație între destinația de Paște a românilor de anul acesta și cea de anul trecut folosind date de pe Trivago. Rezultatul e că românii se duc de Paște în Bulgaria în loc să meargă pe litoralul românesc. Comparația e idioată pentru că anul trecut Paștele a picat în mai, anul acesta la mijloc de aprilie, adică înainte de începerea sezonului estival. Dar nu asta e problema, sunt obișnuit ca Digi să publice materiale făcute în doi peri, adevărata problemă e că ministrul turismului nu știe ce e Trivago, unul din cele mai mari siteuri de comparare de prețuri pentru camere de hotel.
Și asta nu e tot, acum se lucrează la o lege prin care ANPC va suspenda website-urile care publică anunțuri cu unități de cazare neclasificate sau nelicențiate. O măsură bună în aparență, doar că…piața de reclame online e dominată de Facebook și Google, iar reclamele de acolo sunt automate. Altfel spus, o pensiune fără autorizație își poate face reclamă pe Facebook sau Google fără autorizație și fără ca ANPC să poată face ceva în privința asta. De ce spun asta? Pentru că e greu de crezut că ANPC poate închide facebook sau google. În plus, multe dintre acele reclame fac parte din categoria ”programatic advertising”, adică reclame care rulează automat în funcție de utilizator. Altfel spus ele îți pot apărea atunci când intri pe un site fără ca siteul respectiv să aibă contract încheiat cu pensiunea respectivă.
Chestia asta îmi demonstrează că ministrul turismului nu are nici cea mai vagă idee cum funcționează tehnologia.
Este un sistem cangrenat
Cuvintele nu îmi aparțin mie ci ministrului turismului. Și asta nu e nimic, întreaga declarație sună în felul următor (boldul e al meu):
Este un sistem cangrenat, nu imbacsit, ci cangrenat, in care fiecare protejeaza pe fiecare, iar la rezultate nu avem niciun fel de rezultate. Nu din cauza mea sau a secretarilor de stat institutia nu functioneaza, ci din cauza lor. Pentru ca ei vaneaza numai pozitii, se vaneaza unii pe altii, au orgolii, au polite de platit, au frustrari
Țara asta e condusă de PSD în colaborare cu diverse alte partide din 2012 și până în prezent. Asta înseamnă 5 ani de prezență continuă a PSD în structurile de conducere ale României iar Ministrul Turismului pus de PSD se plânge că nu își poate face treaba din cauza oamenilor din sistem.
Ironic e că acel sistem cangrenat în care fiecare protejează pe fiecare și lipsit de rezultate e același care l-a adus pe el în scaunul de Ministru. Și apropo de rezultate și sisteme îmbâcsite, cum poate un om care a lucrat toată viața la firma tatălui său, firmă de panificație, să fie ministrul al turismului deși nu are nici un fel de experiență relevantă în domeniu? Oare cumva mulțumită acelui sistem îmbâcsit de care se plânge? Cumva oamenii aceia de care se plânge acum au ajuns în acele posturi la fel ca el?