O declarație foarte interesantă a Ministrul Energiei la o conferință a ZF via Hotnews
Daca as fi constatat ca firmele la care avem participatii au facut investitii din banii pe care i-au castigat, atunci as fi fost deranjat de faptul ca profitul dispare. Dar, dupa ce am vazut ca firmele au acumulat banii in vistierie, mandrindu-se cu faptul ca au niste rezerve, faptul ca aceste rezerve trec, si subliniez chestia asta, nu intra in buzunarul investitorului ca dividende, intra in bugetul national si se reintorc din bugetul national pentru investitii, eu cred ca e vorba de circulatia banilor mai repede si poate ca acest lucru va eficientiza investitiile, va creste numarul de investitii”, a declarat ministrul, intrebat daca a fost de acord cu decizia Guvernului de distribuire a minim 90% din profituri, in dauna investitiilor.
Sunt atâtea lucruri greșite în declarația încât nu știu de unde să încep. Pe rând:
Daca as fi constatat ca firmele la care avem participatii au facut investitii din banii pe care i-au castigat, atunci as fi fost deranjat de faptul ca profitul dispare.
Am verificat și o altă sursă pentru a mă convinge că asta a zis într-adevăr asta și un alt site zice (ziare.ro) același lucru. Nu știu dacă unul a copiat-o de la altul, dar dacă e adevărată e cam nasol.
Deci Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Transgaz, Transelectrica și alte companii de stat, companii cu infrastructură veche și care au nevoie disperată de investiții nu ar trebui să facă investiții, altfel îl vor deranja pe domnul ministru. Nu știu dacă realizați, dar toate aceste companii sunt monopoluri sau cvasimonopoluri pe piețele pe care activează (producție de energie hidro, nucleară, transport gaze, transport energie).
Sper din tot sufletul că ministrul nu înțelege diferența dintre investiții și cheltuieli pentru că nu pot să înțeleg de ce un ministru s-ar simți deranjat de companii care își îmbunătățesc infrastructura construită în principal acum mai bine de 30 – 50 de ani.
Hidroelectrica anunța zilele trecute reluarea licitației pentru retehnologizarea centralei hidroelectrica Vidraru, care va costa în jur de 80 de milioane de lei, după ce licitația fusese amânată deja în trecut. Transgaz trebuie să bage bani în gazoducte, altfel riscăm să înghețăm la iarnă și mai vrea să cumpere și o companie din Grecia.
Efectiv nu reușesc să înțeleg de ce s-ar simți deranjat de investițiile companiilor pe care le ministerul său le administrează din moment ce ar fi benefice pentru țară.
Altă problemă:
Dar, dupa ce am vazut ca firmele au acumulat banii in vistierie, mandrindu-se cu faptul ca au niste rezerve,
Nu e rău să ai rezerve. Acele rezerve se folosesc pentru investiții sau pentru cazuri în care situația de piața financiară devine nasoală și nu se mai pot împrumuta. E chiar recomandabil să ai rezerve financiare. Dacă mîine vine o criză financiară în România și companiile astea nu se mai pot împrumuta, de unde vor lua bani? De nicăieri pentru că nu mai au rezerve! Va trebui să vină statul să bage bani în ele. Doar că nu poate face asta oricum pentru că în multe situații chestia asta s-ar califica drept ajutor de stat! Dar ministrul nu pare să știe asta.
Încă una:
faptul ca aceste rezerve trec, si subliniez chestia asta, nu intra in buzunarul investitorului ca dividende, intra in bugetul national si se reintorc din bugetul national pentru investitii
Din punct de vedere juridic acei bani intră în buzunarul statului român sub formă de dividende, deci domnul ministru nu spune adevărul. Mai mult, atunci când se distribuie acele rezerve banii sunt distribuiți proporțional acționarilor. Statul român primește x% din dividendele distribuite (x fiind cât la sută din acțiuni deține), ceilalți investitori primesc diferența. Deci o parte din banii din rezerve merg în buzunare private, nu numai la statul român.
Nu îmi dau seama dacă domnul ministru nu știe cum funcționează o societate comercială sau minte când spune că acei bani nu intră în buzunarul investitorilor sub formă de dividende.
În ambele cazuri e nasol.
În plus, acei bani nu se întorc în economie sub formă de investiții. Acei bani se constituie venituri la bugetul de stat și de acolo sunt distribuiți acolo unde are nevoie statul român. Ba mai mult, statisticile spun că actuala guvernare PSD nu e deloc preocupată de investiții, anul 2017 fiind cel mai slab din ultimii 12 ani din punct de vedere al investițiilor ca procent din PIB.
Pe lângă asta mai e o problemă cu afirmația privind investițiile: dacă domnul ministru sugera că acele investiii se vor întoarce la companiile care au distribuit veniturile atunci nu știe că statul român nu are voie să facă investiții pentru companii de stat pentru că ar fi calificate drept ajutor de stat, chestie care nu e permisă de Comisia Europeană decât în cazuri excepționale.
Concluzii
Nimic din afirmația domnului ministru al energiei nu e adevărat sau are sens economic. În cazul în care vă întrebați de ce stau să îi disec discursul răspunsul e simplu: trebuie să înțelegeți cât de goale sunt afirmațiile unor oameni care se pretind tehnicieni și au în subordine companii cu capitalizare de piață de miliarde de euro.
Eu am înțeles invers declarația, ar fi fost deranjat de trecerea profiturilor la bugetul statului (“profitul dispare”) dacă aceste companii ar fi vrut sa facă investiții cu acei bani. Astfel, e de părere ca trecerea profitului la buget va face ca banii sa meargă spre investiții.
Nu susțin decizia asta, e clar ca banii se duc sa acopere goluri cauzate de măririle salariale, doar mi se pare ca nu ai înțeles corect declarația.
M-am gandit si eu la varianta asta, de aceea am verificat si alt site, dar si acesta citeaza fix acelasi lucru. Poate domnul ministru s-a incurcat in limba romana si intr-adevar asta a vrut sa spuna, dar atunci avem alta problema: ori nu stie ce e la el in curte ori minte. Uite un exemplu aici: https://economie101.ro/transgaz-trebuie-imprumute-dupa-distribuit-dividende/
Transgaz a distribuit o caruta de bani ca dividende, apoi s-a dus sa se imprumute pentru a realiza proiectul BRUA. Ca ministru nu poti spune ca firmele alea nu au vrut sa faca investitii din moment ce au trebuit sa se imprumute imediat dupa ce au distribuit dividendele.