Ministrul energiei nu știe cui plătește facturile

image_pdfimage_print

O chestie foarte stranie se petrece atunci când ajungi să fii un om cu funcție sau să ai o căruță de bani: pierzi contactul cu realitatea și nu prea mai știi să faci chestii de bază.

Proaspăt numitul Ministru al economiei, Anton Anton, întrebat fiind dacă și-a schimbat furnizorul de electricitate odată cu liberalizarea pieței a spus:

Nu stiu, nu ma ocup eu de chestia asta, se ocupa nevasta-mea

Nu mă înțelegeți greșit, mi se pare normal ca un om cu funcții și responsabilități în stat să nu aibă timp să își bată capul cu chestii minore, gen plătit facturi sau aruncat gunoiul, dar mi se pare foarte straniu să nu știi măcar unde ajung banii din facturile tale.

Vorbim așadar despre oameni care au în subordine companii de stat cu cifră de afaceri de miliarde de euro și care practic trebuie să administreze legislația pentru piețe uriașe (cum e cea de energie sau gaze), dar care nu știu ce se întâmplă la ei în casă, nu știu cu cine au contract de energie, gaze sau gunoi, nu știu când expiră acele contracte deși probabil sunt titulari ai acelor contracte și implicit legal răspunzători pentru penalități sau îndeplinirea condițiilor menționate acolo.

Poate părea ca o exagerare, dar eu aș avea rezerve vis-a-vis de o persoană care nu știe cui îi plătește facturile de curent. Ok, are încredere în soție! Nu e nimic în neregulă cu asta, dar ar trebui cel puțin să știe cu cine are contractele de utilități.


Ținem legătura pe mail?

Dacă îți place articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]


Iar treaba asta nu am vazut-o doar la el ci și la alți politicieni. Luați drept exemplu pe actualul primar al Bucureștiului, Gabriela Firea.

Primarul Bucureștiului nu locuiește în orașul pe care îl administrează! Efectiv nu pot să înțeleg cum poți locui în altă localitate decât ceea în care ești Primar! am văzut prin afară exemple de primari care vin cu bicicleta la muncă sau cu autobuzul. Nu fac asta pentru că sunt săraci ci pentru că doar în felul acesta pot înțelege ce administrează.

Dacă Gabriela Firea ar trebui să ia metroul de la PMB până în Berceni iar apoi să meargă pe străzi fără iluminat public sau cu trotuare blocate de mașini, vreau să cred că ar înțelege mai bine ce anume are de făcut în București. Și nu ar face asta din altruism ci pentru că și-ar îmbunătăți singură viața. Dar dacă ea locuiește în Voluntari care sunt șansele să știe sau să îi pese de problemele celor din Berceni sau Drumul Taberei?

La fel și domnul Anton Anton ar putea înțelege mai bine ce înseamnă termenul de ”consumator captiv” folosit în legislația de energie sau gaze dacă ar vedea care sunt procedurile de schimbare a unui contract. Îmi aduc aminte și acum câte ore (6) a trebuit să stau la coadă atunci când mi-am cumpărat apartament pentru a muta contractul de gaze pe numele meu pentru că, la vremea aceea exista un singur loc în București în care se putea face asta. Dar pentru că soția probabil se ocupă și de asta (sau șoferul, că am văzut că se practică), domnul Anton Anton nu știe de treaba asta și probabil nici nu îi va păsa vreodată.

Ce e mai rău e că nici românilor nu pare să le pese că politicienii pe care îi aleg nu trebuie să stea la aceleași cozi ca ei. Atât timp cât nu ești arogant pe treaba asta (cum a fost Tăriceanu) scapi basma curată pentru că, în sinea noastră, credem că acesta e un privilegiu câștigat cu funcția, vârsta sau indexul de șmecherie.

În altă ordine de idei sper ca domnul Anton Anton, care nu știe cui îi plătește facturile de energie electrică, să știe mai multe despre ministerul pe care îl conduce decât știe despre ce se întâmplă în propria casă.

Sursa fotografiei: Turbojet (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
Later edit: o mică precizare, tipul e ministrul energiei, minister nou creat și rupt din Ministerul Economiei din foame de mandate. Am corectat titlul ulterior, dar nu și textul pentru că nu schimbă cu nimic lucrurile.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *