Ministerul Mediului e o oportunitate ratată

image_pdfimage_print

E greu în politică, se fac compromisuri pentru a câștiga puterea și pentru a guverna, se joacă murdar și nimic nu e ceea ce pare. Cu toate astea unele lucruri par că nu se schimbă niciodată sau atunci  când se schimbă de fapt e doar un ocoliș, apa se întoarce la matcă întotdeauna.

Iată cum se împart ministerele în viitoarea coaliție care va guverna România (sursă):

Conform liderilor celor 3 partide, portofoliile vor fi repartizate astfel:
  • Ministerul Apărării Naţionale – PNL
  • Ministerul de Externe – PNL
  • Ministerul Finanţelor Publice – PNL
  • Ministerul de Interne – PNL
  • Ministerul Educaţiei Naţionale – PNL
  • Ministerul Energiei – PNL
  • Ministerul Agriculturii – PNL
  • Ministerul Culturii – PNL
  • Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale – PNL
  • Ministerul Justiţiei – USR-PLUS
  • Ministerul Transporturilor – USR-PLUS
  • Ministerul Sănătății – USR-PLUS
  • Ministerul Fondurilor Europene – USR-PLUS
  • Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – USR-PLUS
  • Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului – USR-PLUS
  • Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – UDMR
  • Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – UDMR
  • Ministerul Sportului şi Tineretului – UDMR

Când am văzut unde a ajuns Miniterul Mediului nu am putut să nu zâmbesc. Dacă sunteți trecuți de 30 de ani e posibil să știți de ce. Dacă nu știți, ei bine pentru că acest minister a ajuns de mai multe ori pe la UDMR. Unul dintre parlamentarii UDMR era atât de legat de domeniul acesta încât ajunsese cunoscut drept ”Drujba lui Dumnezeu” (sursă):

Verestoy Attila a încetat din viaţă miercuri, în urma unei suferinţe crunte: cancer pulmonar. Dincolo de dispariţia sa, de numele lui s-au legat si controverse. La începutul anilor ’90, revista Academia Caţavencu îi dăduse porecla „Drujba lui Dumnezeu“, pentru că provenea dintr-un bazin electoral în care principala afacere era tăierea pădurilor din Harghita şi exportarea buştenilor sau a cherestelei în Austria şi Ungaria. 

Lui Verestoy Attila i se mai spunea și Kerestoy Attila, (dap, de la cherestea). Iar porecla de ”drujba lui Dumnezeu” vine de la faptul că într-adevăr a fost asociat cu tăierile masive de păduri din anii 90. Iar Attila, șeful hunilor și omul al cărui nume îl poartă a fost numit de istorici și ”Biciul lui Dumnezeu”.

Oare propunerea UDMR va avea altă atitudine față de mediu? Se pare că nu:

Tanczos Barna, favorit pentru ocuparea fotoliului de ministru al mediului din partea UDMR, declara în anul 2015 că România are peste 10.000 de urși și cerea reducerea populației acestora la 6.000 de exemplare, afirmând că țara noastră „nu se poate transforma în grădina zoologică a Europei”. (sursă)

Deci da, vin vremuri bune. Apropo de asta, pe partea stângă a internetului se ofuscau unii că ar fi discriminare să spui că se taie pădurile doar pentru că ajung la UDMR. Cine zice chestia asta probabil nu știe faptele de arme ale oamenilor de la UDMR. Nu că ar fi fost mai bine cu alții, dar e de reținut că UDMR a cerut ministerul acesta.

USR a pierdut o șansă mare

USR a făcut ditamai campania pe ideea cu DNA-ul pădurilor și cum salvează ei pădurile României de la dispariție. Dar cum principalul om al USR pe partea de mediu nu a fost pus pe loc eligibil pentru că nu era din team Barna acum USR nu prea mai pare interesat de subict.

Înțeleg că au negociat totuși să primească Garda de Mediu, dar asta e frecție la picior, sforile se trag la minister nu la Garda de Mediu.

Mie chestia asta mi se pare o greșeală pentru că mediul e un subiect foarte atractiv pentru electoratul tânăr atât în România cât și în Vest. UE e dispus să cheltuie bani mulți pe protecția mediului, prezervarea spațiilor sălbatice și lupta contra schimbărilor de climă. E o pâine politică de mâncat acolo, dar USR pare să se fi sabotat singur pe partea asta. Se pare că oamenii din USR merg doar pe drumul bătătorit și nu văd oportunitatea uriașă de la Mediu.

Hai bă Daniel că exagerezi, dacă era oportunitate de ceva la Mediu lua PNL ministerul. Nu mă credeți? E ok, nu trebuie să mă credeți pe mine pentru că eu sunt neica nimeni de pe internet. Dar poate îi credeți pe cei de la Comisia Europeană:

Comisia Europeană a criticat dur documentul propus de guvernul Orban pentru atragerea celor 30 de miliarde de euro de la UE pentru relansarea economică, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Comisia a reproșat guvernului că Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu prevede nici o reformă serioasă în domenii precum digitalizarea, protecția mediului, sustenabilitatea economică sau educația. Reproșurile Comisiei Europene au venit în cadrul discuțiilor tehnice cu partea română, dat fiind că nu există o poziție formală la acest moment, propunerea nefiind transmisă încă oficial la Bruxelles. (sursă)

E vorba de 30 de miliarde de euro, iar Comisia Europeană zice că e nevoie de mai multe proiecte de mediu, adică se vor duce mai mulți bani acolo și vor fi mai multe motive de laudă pentru cine cheltuie miliardele alea cu cap.

Se pare că singurii care s-au prins de treaba asta sunt cei de la UDMR, în timp ce PNL și USR se băteau pentru funcții simbolice.

P.S: Poza din cover e făcută în Bristol, Marea Britanie. Exact lângă oraș, pe un deal e un fel de parc natural constituit în jurul unei proprietăți nobiliare numită Ashton Court. O parte din terenul ce ține de Ashton Court e ocupat de pajiște și pădure. Dacă aveți noroc puteți vedea o turmă destul de mare de căprioare. Zona e plină de turiști evident, mai ales familii cu copii care se entuziasmează foarte tare când văd căprioarele de la distanță. Se pot face bani buni din astfel de turism, nu doar din tăiat păduri și vânat.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *